Met raad en daad

De Veertigdagentijd

Op welke gronden begint de Veertigdagentijd in verscheidende kerken van de Reformatie op de 7e zondag voor Pasen? In o.a. de R.K.-kerk begint men te tellen op de woensdag voor de zesde zondag voor Pasen.

Vastentijd, Veertigdagentijd of Quadragesima is de periode als voorbereiding op het Paasfeest. Paus Gregorius de Grote (590-604) bepaalde in 602 dat de vastentijd voortaan aanving met Aswoensdag. Daardoor omvatte de periode tot Pasen zes weken en vier dagen, tezamen dus welgeteld 46 dagen. Maar omdat op zondagen niet wordt gevast, bleven er tot Pasen 40 werkelijke vastendagen over. Deze praktijk werd door paus Urbanus II (1088-1099) tot Kerkwet geformuleerd. Strikt genomen eindigt de liturgische Veertigdagentijd overigens op het moment dat het PaastriduĆ¼m (Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag) aanvangt. De vastentijd daarentegen omvatte ook Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Sommige kerken van de Reformatie tellen deze dagen niet mee, vandaar dat bij hen de Veertigdagentijd eerder begint op de zevende zondag voor Pasen. Binnen het protestantisme is er overigens geen expliciete gezamenlijke traditie van vastenperioden. Wel zijn er individuele protestanten die vasten in de Veertigdagentijd.

Nare dromen

Een tijdje geleden las ik in een krant een recept tegen dromen. Mijn huisarts kon of wilde mij er niets tegen geven, maar u zou mij een groot plezier doen als u voor mij dat recept van u zou kunnen herhalen, daar ik nogal vaak last heb van nare dromen en dan onrustig slaap.

Uw nachtmerries kunnen bijverschijnselen zijn van koorts, angst, het gebruik van veel alcohol of van bepaalde medicijnen. In het laatste geval moet u de arts raadplegen die u het recept gaf, want die kan vaak wel een ander middel voorschrijven. Dat u er mee wakker wordt en er zich elk detail van herinnert, komt doordat u de nare avonturen meestal aan het einde van de nacht beleeft. Van de voorafgaande en prettige droom-perioden herinnert u zich weinig. De inhoud van een nachtmerrie kan volgens psychologen worden teruggevoerd tot vroeger tijden en kan een aanwijzing zijn van een nare herinnering uit uw jeugd, of van een wezenlijk conflict uit later dagen. In dromen krijgen gebeurtenissen en personen uit het verleden vaak een plaats, zij het niet altijd duidelijk herkenbaar. Onze hersens houden zich daar blijkbaar nog mee bezig, zonder dat wij ons daarvan bewust zijn. Het kan zijn, dat u zich nog niet definitief van bepaalde situaties hebt weten los te maken, of dat u de dood van een overledene niet kunt aanvaarden. Voor uzelf is het beter, die dromen niet te ernstig op te vatten. Kunt u zich er moeilijk van losmaken, vraag uw huisarts dan om een verwijsbriefje voor een neuroloog, want er zijn mogelijkheden om er van af te komen.

Rouw in de kerk brengen

Graag zou ik willen weten waar het 'rouw in de kerk brengen' na het overlijden van een familielid vandaan komt.

Met het rouw in de kerk brengen wordt bedoeld de samenkomst in de kerk van de familie van de overledene op de zondag na de begrafenis. De oorsprong van dit gebruik valt moeilijk vast te stellen. Waarschijnlijk stamt het rouw brengen nog uit de tijd voor de Reformatie en bovendien is het een zeer streekgebonden gebruik. Vaak komen niet alleen directe verwanten de voorbeden ten behoeve van de overledene bijwonen, maar ook verre familieleden die soms de overledene persoonlijk niet eens gekend hebben. Maar in vele plaatsen verschilden vroeger de rouwtijd en ook de rouwkleding en verdere gebruiken.

Magnetronschoonmaak

Hoe kan ik mijn magnetron het beste schoonmaken?

Het is belangrijk de binnenzijde goed schoon te houden, omdat achtergebleven vet en voedsel schadelijk zijn voor de magnetron. Gebruik warm water en een mild schoonmaakmiddel; een te agressief middel kan de beschermlaag aantasten. Gebruik geen spray om de tiptoetsen schoon te maken, omdat zo het controlepaneel aangetast kan worden. Nare geurtjes kunt u verdrijven als u een glas water met een scheutje citroensap of azijn op de maximumstand twee minuten laat koken. Maak daarna de binnenwanden droog met een doek.