Dooiaanval met sneeuwperikelen

De ongebruikelijke koudegolf voor de tijd van het jaar wordt gevolgd door milder weer. In de loop van het komende weekend kan de temperatuur mogelijk alweer oplopen richting de 5-6 graden. Wanneer de zachtere lucht ons mogelijk rond vrijdagavond, of eventueel zaterdag bereikt, valt er eerst neerslag in de vorm van sneeuw. Er kan mogelijk nog een paar centimeter vallen op de Eilanden. Voor die tijd is het na die steenkoude woensdag en donderdag ook vrijdag nog snerpend koud, zeker gezien de tijd van het jaar.

We beleven de koudste fase in deze tijd van het jaar sinds onder andere de winters van 1986 en 1987. In 1987 waren de eerste twee weken van maart vooral in het noordoosten van het land ijzig koud. Zeker na de zogenaamde ijzelramp in Drenthe en Groningen bleef het daar nog zo'n twee weken lang vriezen. De bijdrage van de kou aan de gemiddelde temperatuur voor februari is aanzienlijk geweest. De maand was al zo'n anderhalve graad te koud voordat de 'vriesfase' startte. Al met al eindigt februari dik 2,5 graden te koud in een flink deel van ons land en dat is beslist zeldzaam voor een sprokkelmaand anno nu.
Woensdag was de koudste dag van de week met enkele graden vorst overdag. De ijskoude ooster tot zo'n windkracht 7 soms, gaf gevoelstemperaturen tot -17-18 graden op de Eilanden. Vlieland kwam zelfs tot -22!

Op de vrijdag zou de wind iets moeten inbinden, maar blijft het wel gevoelskoud. Er zal meer bewolking komen op de vrijdag, samenhangend met het opkomen van die zachtere lucht vanuit het zuiden. Vrijdag in het begin van de middag komt die neerslag aan en waarschijnlijk is dat 'gewoon' enige tijd sneeuw. De temperatuur ligt dan eerst rond het vriespunt.
Ook even wat ijsregen of ijzel zijn niet uit te sluiten dan. De maxima komen waarschijnlijk eerst op zaterdag royaal boven nul uit. Er is ook nog een kans dat de dooiaanval er wat langer over gaat doen. Dan komt de temperatuur pas op zondag ruim boven nul in het zuidwesten van de provincie Zuid-Holland. Begin volgende week lijkt de vorst toch wel definitief het land uit te zijn en een gebied met zachte lucht (12-13 graden) reikt dan alweer tot aan Belgiƫ.