Afbeelding
Foto:

Waardering

Een ieder krijgt graag complimentjes. Zo vertrouwde een poosje geleden een vrouw mij toe dat ze heel erg genoot van de columns op vrijdag in deze krant. Natuurlijk was ik hier heel blij mee, want ik ging er vanuit dat ze de door mij geschreven columns bedoelde. Mijn trots duurde maar even omdat zij er aan toevoegde "vooral die columns waarin die moeder over haar kindjes schrijft…" Ik stond weer met beide benen op de grond.

Iedereen wil - soms stiekem - toch graag waardering. En dat is niet alleen zo voor ons 'gewone mensen', maar ook voor bedrijven en instellingen. Zo kun je, nog voor dat je de koffers weer op je eigen deurmat hebt gezet, na een vakantie al een mail hebben ontvangen waarin naar je ervaringen met de reisorganisatie wordt gevraagd. Ook contacten met instellingen, organisaties of webwinkels worden veelal gevolgd door een mailtje waarin naar je ervaring wordt gevraagd. Waarschijnlijk willen ze alleen maar positieve reacties. Een tijdje terug was ik niet tevreden over de schadeafhandeling door een verzekeraar. Als antwoord op de mail met de vraag naar mijn ervaringen ventileerde ik mijn onvrede. "Zet uw telefoonnummer erbij dan nemen we contact op", was de begeleidende tekst van het bedrijf. Ik wacht al anderhalf jaar op het telefoontje.

Begrijpelijk want - hoe menselijk - alleen complimentjes worden gewaardeerd. Ondanks dat de maatschappij volgens velen is verhard blijft de hang naar waardering aanwezig. Nu heb ik in deze weken nog niet zoveel verkiezingsbijeenkomsten meegemaakt, maar er komen er nog een paar aan. Doorgaans ontvouwen de partijen hierbij hun voornemens voor de nieuwe raadsperiode. Maar wellicht is het een goed idee om aan het begin van zo'n bijeenkomst te vragen wat de aanwezigen vinden van het functioneren van de partijen in de afgelopen raadsperiode. Misschien is er meer waardering dan men zou verwachten. En dat kan de burger en de fracties weer moed geven.