Afbeelding
Foto:

Waarom ben jij gereformeerd?

Het is duidelijk dat dit boekje in de eerste plaats geschreven is voor onze tieners, maar al lezend zal het ook ouderen boeien, want de bekende Nederlandse Geloofsbelijdenis van Guido de Brès, met zijn 37 artikelen, is belangrijk genoeg voor oud en jong. Een jongere zou de vraag kunnen stellen: 'Ben ik dat dan – gereformeerd?' Wellicht zal zijn antwoord kunnen zijn: 'Eigenlijk geen idee.' Wel weet hij/zij nog wel dat gereformeerd iets met de Reformatie te maken heeft, want die Geloofsbelijdenis is geschreven in de tijd van de Reformatie. Bij nauwkeurig lezen zul je ontdekken dat deze 37 artikelen bijna de hele Bijbelse boodschap samenvatten. Wat de mannen in de Reformatietijd uit de Bijbel hebben opgediept, is tot op de dag van vandaag uiterst belangrijk. Je kunt tegenwerpen dat die oude teksten toch bijna niet te lezen zijn. Totaal verouderd en in het geheel niet gelijkend op de taal die wij gebruiken. Dat is inderdaad zo. Vandaar dat de thema's uit de belijdenis niet alleen besproken worden, maar gedeelten uit de belijdenis worden in gewone taal weergegeven. Wat is de bedoeling van de belijdenis? Dat je God leert kennen, liefhebben, vrezen en dienen. Om die inhoud gaat het.

'Omdat dit boek voor jongeren is, zijn teksten uit de Nederlandse Geloofsbelijdenis hertaald. Meestal zijn ook geen complete artikelen opgenomen, maar gedeelten uit de artikelen'.

Het is een goede zaak om de belijdenis dicht bij onze jongeren te brengen, maar als oudere (die zelf al verschillende jaren catechisatie geeft uit de NGB), blijf ik toch de complete artikelen waardevol achten. Al is de poging om op deze manier de NGB dichter bij de jongeren te brengen goed geslaagd.

Overigens kwam dit boekje tot stand met advies van dr. A.J. (Bram) Kunz.

De illustraties verluchtigen het geheel en verduidelijken de besproken teksten.

Het boekje bevat acht hoofdstukken: God is…, God leren kennen, Schepping, Zondeval, Verzoening, Doop en verbond, Levensheiliging en de laatste dingen. Het is begrijpelijk dat de schrijvers een selectie moesten maken, maar artikel 13 over de voorzienigheid heb ik node gemist.

Het boekje zet in met een korte geschiedenis van de Nederlandse Geloofsbelijdenis, nu alweer meer dan 450 jaar geleden. Dan volgt een hoofdstuk over het bestaan van God. De inzet bij de artikelen is direct: Wij geloven… met het hart en belijden met de mond. Elk hoofdstukje geeft een onderdeel om over na te denken, een opzoekvraag en een opdracht. Bijvoorbeeld: 'Vraag aan iemand die in de God van de Bijbel gelooft waarom hij of zij gelooft. Heeft die persoon ooit getwijfeld? Wat betekent dat geloof voor hem of haar?'

Het hoofdstuk over het offer van Jezus geeft aan dat alleen Zijn offer ons met God kan verzoenen. Toch moeten wij nog goede werken doen, maar dan uit dankbaarheid. Op blz. 79 staat dan ook: 'De goede dingen die je doet, helpen om je met God te verzoenen. Verzoening door 'goede werken kan niet, zegt de Bijbel', en dan is waarschijnlijk een woordje weggevallen, want er staat: 'en het hoeft ook'. Geheel in overeenstemming met de rest moet er staan: 'en het hoeft ook niet.' De Heere Jezus heeft volmaakt 'goede werken' gedaan. Zou jij dan nog je best moeten doen om goed voor God en mensen te leven? Waarom wel, of waarom niet?

Het boekje eindigt met een tot slot: Geef Mij je hart.

… Hopelijk helpt dit boekje je om antwoord te geven als je vrienden je vragen waarom jij gereformeerd bent. Het is belangrijk om onder woorden te kunnen brengen wat je gelooft. Niet alleen voor je vrienden, allereerst voor jezelf.

Dit boekje legt uit hoe bijzonder de belofte van God aan jou is. Het legt ook uit wat de Bijbel zegt over geloof en over de manier waarop je God mag dienen. Dat is niet alleen een kwestie van woorden en van begrijpen met je verstand. De Heilige Geest wil dat geloof in je hart geven, zodat jij net als de belijdenis gaat zeggen: 'Ik geloof met mijn hart en belijd met mijn mond…'

Behoudens een enkele opmerking van harte aanbevolen.

'Waarom ben jij gereformeerd?' De geloofsbelijdenis voor tieners, door Henrieke Schimmel en Henk Vermeulen. Een uitgave van Driestar educatief in samenwerking met De Banier, uitgeverij. ISBN nr. 9.789.402.904.994. Prijs € 14,95