5 jaar gemeente Goeree-Overflakkee

Als er deze maand gestemd wordt, komt er een einde aan de eerste periode van de gemeente Goeree-Overflakkee. Wat is er gebeurd in de periode van 2013 tot en met nu? Een samenvatting aan de hand van 16 thema's.

Door Martijn de Bonte

1. Bereikbaarheid
Begin dit jaar is de aftrap gegeven voor de werkzaamheden aan de N215. Daarmee wordt een veelbesproken knelpunt na veel jaren van praten en plannen maken daadwerkelijk aangepakt. De N59 ligt er nog precies hetzelfde bij als vijf jaar geleden. Ondanks de inspanningen van de gemeente is het nog niet gelukt om de weg veiliger te maken of de doorstroming te bevorderen.

2. Afvalinzameling
Het werd meerdere keren uitgesteld, maar naast de voormalige gemeente Middelharnis, is nu ieder huishouden op het eiland voorzien van een blauwe papiercontainer. Met ingang van dit jaar zijn de milieustraten gratis, op die manier wil het college zwerfvuil verminderen.

3. Veiligheid
Het aantal inbraken is relatief laag op het eiland. Dat is mede te danken aan de buurtpreventieteams die een oogje in het zeil houden. Daarnaast zorgt de Whatsapp-buurtpreventie ervoor dat burgers meer betrokken zijn bij de veiligheid in hun buurt.

4. Windmolens
In de afgelopen vijf jaar is het aantal windmolens toegenomen en er staat nog een flinke uitbreiding op de agenda. Onder andere tussen Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge en langs de Noordrand van het eiland. Het onderwerp was en is uiterst gevoelig, duidelijke communicatie over aantallen, locaties, opbrengsten, enzovoort, is daarom belangrijk. Dat had beter gekund.

5. Visserij
Boven de visserijsector hangt de dreiging van een verbod op de pulsvisserij. Daarnaast speelt de rechtszaak rondom het op diepte houden van de vaargeul naar de Stellendamse haven. Het Rotterdamse Havenbedrijf wil het Slijkgat uitbaggeren tot vijf meter diepte, de visserijsector en de gemeente vinden dat dit minimaal 5,5 meter diep moet zijn.

6. Werkloosheid
Ten opzichte van vijf jaar geleden zijn er meer mensen aan het werk op het eiland. Door de opleving van de economie is het aantal mensen zonder werk flink gedaald.

7. Zondagsrust
In het coalitieakkoord schreven de SGP, VVD, ChristenUnie en CDA dat zondagsrust een kernkwaliteit is die moet worden behouden. In de praktijk zorgde dit onderwerp met name in de eerste periode tot discussies. Zo was er onduidelijkheid over het verstrekken van een vergunning voor een circusvoorstelling op zondag. Nadat er afspraken werden gemaakt in de beleidsnota Zondagsrust over wat wel en niet kan op het eiland, zijn er duidelijke richtlijnen over dit onderwerp.

8. Ambtelijke organisatie
Vijf jaar geleden ontstond er door de fusie een compleet nieuwe organisatie. Logischerwijs moesten er dus allerlei 'kinderziektes' worden overwonnen. Vijf jaar later is het zorgelijk dat iets meer dan zes procent van de ambtenaren ziek thuis zit. Daarmee is het ziekteverzuim fors hoger dan het landelijk gemiddelde van 3,8 procent.

9. Sociale zorg
De nieuwe gemeente kreeg het stevig voor de kiezen. De regering in Den Haag heeft allerlei taken overgeheveld naar de gemeente, die dat ook nog eens moet doen met minder geld. Onder andere jeugdzorg, maar ook huishoudelijke hulp voor ouderen en het vervoer voor mensen met een beperking moet nu door de gemeente worden geregeld. Dat gaat niet altijd goed. Vorig jaar nog verscheen er een rapport van de inspectie waarin stond dat de zorg voor kwetsbare gezinnen op het eiland tussen wal en schip valt.

10. Eilandmarketing
De gemeente heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het op de kaart zetten van Goeree-Overflakkee. Dat heeft zeker bijgedragen aan het vergroten van de naamsbekendheid, de samenhang tussen de bewoners en het verbeteren van het imago van het eiland. Er werden verschillende prijzen in de wacht gesleept. Het is lastig om te meten wat het concrete financiële resultaat is van eilandmarketing.

11. Binding met de dorpskernen
Om te zorgen voor binding tussen het gemeentebestuur en de kernen, is er gekozen om iedere wethouder te koppelen aan een aantal dorpskernen. Daarnaast zijn er dorpsraden opgezet om de schakel te vormen tussen het dorp en het gemeentehuis. Onlangs kwam de gemeente met een aanpak voor Den Bommel, waarbij er geld beschikbaar is om in één keer een flink aantal verbeteringen in het dorp door te voeren.

12. Verenigingsleven
Veel verenigingen krijgen op dit moment aanmerkelijk minder subsidie dan vijf jaar geleden. Bij sommige verenigingen is de subsidiekraan helemaal dichtgedraaid. Het voortbestaan van de muziekscholen en de bibliotheek stond onder druk, maar deze instellingen hebben zich opnieuw uitgevonden.

13. Zeehondenopvang A Seal
De gemeente heeft een belangrijke rol gespeeld bij het realiseren van zeehondenopvang A Seal in Stellendam. De opvang is na een bescheiden start in korte tijd uitgegroeid tot een volwaardige toeristische voorziening.

14. Financiën
Een van de belangrijkste prestaties van de gemeente is dat het huishoudboekje er goed uitziet. In veel fusiegemeentes kost het veel tijd om de financiën op orde te krijgen, op Goeree-Overflakkee is er in korte tijd een financieel gezonde gemeente op poten gezet.

15. Kustbebouwing
De gemeente en later het kustpact hebben een streep gezet door de plannen om 'slaaphuisjes' of een hotel op het strand te realiseren. Daarnaast was er veel discussie over de komst van nieuwe recreatieparken en het uitbreiden van bestaande parken en campings. De recreatievisie biedt richtlijnen voor de toekomst. De gemeente Schouwen-Duiveland gaf groen licht voor de aanleg van Brouwerseiland.

16. Groei
Na jaren van krimp groeit het aantal bewoners op Goeree-Overflakkee weer. In 2020 wordt waarschijnlijk de grens van 50.000 inwoners bereikt. Ondernemers willen daarom volop nieuw bouwen om te zorgen voor huisvesting voor alle nieuwkomers. De provincie is terughoudend met het verlenen van toestemming voor nieuwbouwprojecten.