Impressie van de filmbeelden, die te zien zijn in het Streekmuseum.
Impressie van de filmbeelden, die te zien zijn in het Streekmuseum. Foto:

Filmbeelden van de Ramp mét commentaar in Streekmuseum

GOEREE-OVERFLAKKEE – Gebroken Dijken, de film, is niet onbekend. De rolprent van de gebroeders Boomsma over de Watersnoodramp van 1953 is te zien in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Dertig minuten beelden van het ondergelopen eiland, het doorgeven van zandzakken, de vlotten, de karkassen van dode dieren die opgetakeld worden, het bezoek van koningin Juliana, de opstijgende helikopters, het aanstampen van nieuwe dijken… Allemaal zonder geluid. Een bijzondere vondst maakt daar een einde aan, in ieder geval voor twaalf van de dertig minuten Gebroken Dijken.

Door Kees van Rixoort

De film met commentaar is vanaf nu te zien in het Streekmuseum te Sommelsdijk. Het commentaar is ingesproken door een van de Boomsma's. De kijker komt hierdoor meer te weten dan in de tijd dat er alleen een geluidloze rolprent voorhanden was. Bijvoorbeeld: waarom koningin Juliana, op bezoek in het rampgebied, geen gebruik wilde maken van het haar aangeboden reddingsvlot. De "heel eenvoudig" in "trainingsbroek" gestoken vorstin sloeg het af met de mededeling: ga er alsjeblieft mee naar de mensen toe, de burgers hebben er meer aan dan ik. Wel moest ze volgens commentator Boomsma later nog kwijt dat het niet meeviel om door al dat water te waden.

Historisch materiaal

Ander voorbeeld. De filmers waren graag in een helikopter meegegaan naar Nieuwe-Tonge. Dat ging niet door: geen ruimte aan boord. Een beetje zuur meldt Boomsma dat een onderwijzer, die wel mocht instappen, om naar zijn leerlingen te gaan, voorrang krijgt boven iemand die "historisch materiaal" kan vastleggen. De Boomsma's waren op stap door het rampgebied samen met mensen van een Amerikaanse tv-zender.

De film met geluid is opgedoken bij een particulier in Sommelsdijk. "Het is een 16 mm-film. Om hem te vertonen in het Streekmuseum hebben we hem moeten laten digitaliseren bij een bedrijf in Eindhoven", zegt Bertrand van den Boogert, bestuurslid van het museum. Hij noemt de film uniek en een mooie aanvulling op wat het museum in huis heeft over de Watersnoodramp. Zeker ook op de Virtual Reality-beleving, die recent in gebruik is genomen en die op 17 en 18 maart ook te zien is in het tv-programma Plezier & Passie van RTL. De omroep komt op 7 maart opnamen maken in het Streekmuseum.

Meer films

In samenwerking met Delta Video produkties in Stad aan 't Haringvliet gaat het Streekmuseum meer films van de Boomsma's klaarmaken voor vertoning in het museum. Delta Video produkties heeft de films in bezit gekregen uit de nalatenschap van de gebroeders. Het gaat onder meer om films van de brand in Het Diekhuus, paardrijden op het Concordia-terrein, ploegen en witlof, kruiend ijs op het Haringvliet, Sinterklaas, een stoomlocomotief bij Middelharnis, een wielerwedstrijd in Sommelsdijk, een zwemwedstrijd en de stoombootdienst vanaf Middelharnis.