Afbeelding
Foto:

Graag de raadscommissies weer terug

OUDDORP – Teun Bakelaar is iemand met veel bestuurlijke ervaring, zowel binnen de gemeente als daar buiten. In verband met de komende gemeenteraadsverkiezingen, vragen we hem hoe hij momenteel naar het reilen en zeilen van de gemeentepolitiek kijkt.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Hoewel Teun Bakelaar lijstduwer is op de lijst van de PvdA, is hij maar nauwelijks meer betrokken bij de gemeentepolitiek. "Ik ben 71 jaar en heb genoeg aan mijn werk voor de woningbouwvereniging. Anders zou ik veel te veel van huis zijn". Hij laat het politieke werk nu liever aan jongeren over.

Teun Bakelaar heeft in zijn leven veel bestuurlijke ervaring opgedaan, zowel binnen de gemeentepolitiek als in andere organisaties. Als het gaat over de politieke interesse, geeft hij aan dat hij dit zeker niet van huis uit heeft meegekregen. "Maar ik kwam in het bestuur van de voetbalvereniging terecht en ook op mijn werk was ik bestuurlijk actief". Maar dat hij zich ook actief in de politiek ging bewegen, kwam doordat zijn vroegere overburen, Wout en Ineke Hoogenraad, hem vroegen om in het bestuur van de PvdA Goedereede te komen. Ongeveer vanaf dat moment begon zijn politieke loopbaan, die ongeveer twintig jaar duurde. Eerst was hij raadslid voor de PvdA en vervolgens ruim zes jaar – tot 2006 – wethouder van de gemeente Goedereede, waar hij onder meer de belangrijke post van Financiën in zijn portefeuille had. Momenteel is hij voorzitter van Woningbouwvereniging Beter Wonen. Een mooie carrière, want hij begon na de Technische School als 'gewoon' machinebankwerker bij een bedrijf in Sommelsdijk en later was hij elektromonteur bij een bedrijf in Ouddorp. De laatste 32 jaar was hij procesoperator.
Het wethouderschap en het raadslidmaatschap vervulde hij naast zijn beroep als procesoperator bij AKZO in Europoort. Doordat hij in die tijd minder ging werken en in continudienst zat, had hij overdag wel wat meer tijd voor het raads- en later het collegewerk. Een drukke tijd, zo herinnert hij zich. Ondanks dat het een drukke tijd was, heeft hij het werk voor de gemeente altijd met plezier gedaan.

Dualisme

Tijdens zijn periode als raadslid werd het dualisme ingevoerd. Het was de bedoeling van deze wet om gemeenteraad beter als volksvertegenwoordiger te laten functioneren. Zo maakten de wethouders geen deel meer uit van de raad en de gemeenteraad zou grofweg de lijnen uitzetten waar langs het college de gemeente moest besturen. Verder werden de raadscommissies afgeschaft. Hiervoor in de plaats kwam de 'oordeelvormende raadsvergadering' en de besluitvormende vergadering. De discussie zou dan vooral in de eerstgenoemde bijeenkomst plaats moeten vinden. Volgens Teun Bakelaar is hier niet veel van terechtgekomen.
Hoewel hij niet meer actief bij de gemeentepolitiek betrokken is, vindt hij het een gemis dat de raadscommissies niet meer bestaan. "Vroeger kon je nog lekker met elkaar en met het college sparren tijdens een commissievergadering. Dit is nu niet meer aan de orde en dat is geen goede zaak, ook niet voor de burgers". Verder vindt het oud-raadslid dat de huidige coalitie in de gemeente Goeree-Overflakkee wel erg groot is. "Voor de oppositiepartijen is er dan weinig meer te halen. Zeker als er niet meer gediscussieerd kan worden, zoals vroeger in de raadscommissies".

Fusie

Teun Bakelaar en zijn partij waren geen voorstanders van de fusie van de vier eilandelijke gemeenten tot één gemeente Goeree-Overflakkee. Hij legt uit dat het voor de toenmalige gemeente Goedereede een fusie niet zo nodig was. Maar vanuit de provincie werd wel aangedrongen dat er iets moest gebeuren. "Toen werd voorgesteld dat, als we geen fusie wilden, er wel één ambtelijke organisatie op het eiland moest komen. Dat vonden wij geen optie, want dat is niet werkbaar. Uiteindelijk hebben we toen toch maar voor een fusie gekozen". Hij herkent zich nog wel in de gevoeligheden die er vooral in het westen van het eiland leefden omtrent deze fusie. "Wij hadden het in Goedereede financieel gezien goed voor elkaar. We waren – vooral door de inkomsten vanuit de recreatie – een rijke gemeente. Ook ons rioolstelsel was goed op orde en hierin gaat ook heel veel geld zitten". Een fusie was onontkoombaar, anders zouden we er toe gedwongen worden. Maar gezien de toenemende ingewikkelde regelgeving, is het volgens Teun Bakelaar toch beter dat er nu een grotere gemeente is. "Je kunt nu wat meer doen".

Het functioneren van de nieuwe gemeente heeft hij vanaf de zijlijn gevolgd en daarom wil hij er niet teveel over zeggen.. Ondanks dat het in het begin allemaal wat moeilijk ging omdat er nog wat 'hoofdpijndossiers' waren – en sommigen zijn er nog steeds – vindt Teun Bakelaar dat het redelijk gaat. Hij prijst de goede contacten met de gemeente die hij als voorzitter van Beter Wonen heeft, maar doordat hij wat verder van het politieke bedrijf af staat, is hij wat terughoudend als het gaat over het vellen van een oordeel over het functioneren van raad en college.

Verkiezingen

Natuurlijk ligt ook voor Teun Bakelaar de verkiezingsuitslag nog in het ongewisse. Hij waagt zich dan ook niet aan een voorspelling. Hij weet wel dat 'zijn' partij bij raadsverkiezingen veelal te maken heeft met landelijke ontwikkelingen bij de sociaaldemocraten en daarom zal het bij de komende verkiezingen voor de PvdA op Goeree-Overflakkee wel extra spannend zijn, verwacht hij. De oud-politicus hoopt echter wel dat de opkomst hoger zal zijn dan bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. "Als er nu weer een opkomst van 55% zal zijn, dan vind ik dat een slechte zaak". Graag zou hij wat meer belangstelling zien voor de komende verkiezingen. "Een opkomst van rond de 70% zou toch mogelijk moeten zijn".