Met raad en daad

Verkwikt vis?

Vis zou erg gezond zijn, maar kort geleden las ik een artikel waarin het tegendeel werd beweerd. Door de vervuiling van de oceanen, de opname van kwik, chemisch afval en andere schadelijke stoffen door de vissen, zou de consumptie daarvan juist gevaarlijk kunnen zijn. Kun je vis nog wel eten zonder gevaar voor de gezondheid?

Vis, en in het bijzonder vette vis, is in principe gezond voedsel. Helaas wordt ons milieu door allerlei oorzaken met schadelijke stoffen belast. Dieren eten voedsel dat eveneens door de mens nadelig is beïnvloed. Dit geldt ook voor vissen die in verontreinigd water zwemmen. In de industriegebieden is riviervis daarom niet meer zo in trek, maar de warme Golfstroom langs de kust van West-Europa voert dagelijks vers oceaanwater aan en daarom kunnen we beter zeevis kiezen. Vooral haring en bijv. makreel worden aanbevolen, want die bevatten een soort vet dat erg lijkt op linolzuur, d.w.z. meervoudig onverzadigd vetzuur, dat blijkt te helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Bovendien leveren deze vissen ons ook veel vitaminen A en D. U ziet, het gezegde "Haring in het land, dokters aan de kant" bevat werkelijk een grond van waarheid! Overigens is het verstandig gevarieerd te eten. De betrekkelijk kleine hoeveelheden die wij evt. van een bepaalde verontreiniging naar binnen zouden krijgen, kunnen dan niet direct van invloed zijn op onze gezondheid.

Wat erven schoondochters?

Een tante beweerde, dat bij overlijden van een moeder al haar sieraden naar haar dochter gaan. Schoondochters zouden daar geen recht op hebben. Is dat werkelijk waar?

De wet kent geen bepaling die aangetrouwde familieleden gelijke rechten geeft als de eigen kinderen. Tenzij een overleden moeder in een testament anders bepaalde, heeft een schoondochter dus geen enkel recht, want zij is geen bloedverwant. Haar man wel, want hij is een zoon van de overledene en daardoor natuurlijk mede-erfgenaam. Hij heeft gelijke rechten als zijn broers en zusters, dus ook recht op een deel van de lijfsieraden van zijn moeder. Het is weliswaar vaak gewoonte dat die aan de dochter(s) worden toebedeeld, maar dat is bij ons geen gewoonterecht. En het is beslist niet zo, wat we ook nogal eens horen beweren, dat die dochter(s) moeders sieraden extra krijgen. Als ze aan één of meer dochters worden toebedeeld, moet de waarde ervan gewoon in de totale boedelverdeling worden verrekend. Wil een schoondochter een bepaald sieraad heel graag hebben, dan moet haar echtgenoot daar dus als erfgenaam aanspraak op maken bij de komende boedelverdeling.

Nierkalk?

Is oesterkalk soms beter dan gewone kalktabletten voor het zuiveren van de nieren?

Wij hebben het aan onze medicus gevraagd, maar hij vreest dat er bij uw vraag naar kalkgebruik van een misverstand sprake is. Kalk heeft geen invloed op het zuiveren van de nieren. Het wordt wel eens bloedzuiverend genoemd, maar de werking daarvan is discutabel.

Theegroei

Ik wil de aangroei van theebladeren in de binnenpot van mijn dubbelwandige metalen theepot verwijderen. Weet u er een middel voor?

De hygiënische huisvrouw wil alles blinkend schoon hebben, maar dat gaat bij die theepotten niet door. Die mag u (óók volgens de gebruiksaanwijzing) beslist niet schuren en niet met schoonmaakmiddelen behandelen, laat staan met chloor of andere bijtende stoffen aanpakken. Voor het behoud van deze metalen pot en de goede smaak van uw thee, moet u die aanslag in de binnenpot rustig laten aangroeien, aldus 'kenners'.