Wit

Onlangs stond in de krant een kaartje van Nederland met daarop de plaatsen waar de winkels op zondag open zijn. De rode plekken gaven aan waar de winkels open waren en de witte plekken gaven aan waar de winkels op zondag nog gesloten waren. Opvallend was wel dat het kaartje er heel erg rood eruitzag. Meer en meer gaan dus de winkels op zondag open. Enkele opvallende plaatsen waren echter wit. Ook Goeree-Overflakkee was een wit gebied. Hoe zal de winkelopenstelling in de toekomst gaan?

In de eerste plaats moeten we natuurlijk nuchter constateren dat we leven in een seculier land. Er gaan nog maar heel weinig mensen naar de kerk en de Bijbel en het geloof heeft voor veel mensen weinig betekenis. We noemen dit de secularisatie. Uiteraard werkt dit ook door in de manier waarop de mensen leven. Het zou eigenlijk merkwaardig zijn als mensen nog steeds naar de Bijbelse manier zouden leven, zonder werkelijk de Bijbel te kennen. De huidige ontwikkeling, waarbij de zondag meer en meer een dag van koophandel wordt, hangt dus zonder meer samen met de ontwikkeling in ons volksleven. En die ontwikkeling kunnen we natuurlijk als christenen alleen maar diep betreuren. Het is aangrijpend om te zien hoe er miljoenen mensen in ons land leven die van God en zijn gebod niets meer afweten. Vooral de kerk heeft op dit terrein de belangrijke taak om het Evangelie ook aan mensen bekend te maken die er nooit van hebben gehoord. Evangelisatie is meer dan ooit een opdracht aan de kerk.

In de tweede plaats moeten we ook vaststellen dat er nog enkele plaatsen zijn in ons land waar kennelijk de zondag in ere wordt gehouden. Op Flakkee is dat bijvoorbeeld het geval. Het is een kleine minderheid, maar we mogen daar Bijbels gezien best blij mee zijn. En we mogen ons er ook best voor inspannen om dit te behouden. Op allerlei manieren kunnen we proberen om het bijzondere karakter van de zondag te bewaren. In de eerste plaats kunnen we dat doen door onze persoonlijke levenshouding. Laat onze omgeving zien en merken dat de zondag voor ons een bijzondere dag is. Ook met betrekking tot ons werk en andere zaken kunnen we niet genoeg het bijzondere karakter van de zondag onderstrepen. Bepaalde werkzaamheden moeten we gewoon niet op zondag willen doen. Ook in de politiek is het goed om op dit punt alert te zijn. Vertegenwoordigers in de gemeenteraad hebben als taak om de Bijbelse beginselen naar voren te brengen. En er is dus op dit punt waakzaamheid geboden. Waakzaamheid betekent ook dat we deze dingen biddend aan de Heere voorleggen.

In de derde plaats kan het best zijn dat in de toekomst meer en meer de zondag een gewone werkdag gaat worden. De gebieden waar nu de winkels op zondag nog gesloten zijn, kunnen snel veranderen. Er is maar een kleine meerderheid nodig in de gemeenteraad om de winkels op zondag open te doen. En als er voldoende kooplustig publiek is, gaan de winkels inderdaad ook open. Vooral het grootwinkelbedrijf heeft op dit punt een erg aanjagende werking. Albert Heijn en andere grote firma's zijn voortdurend bezig om de zondag te gebruiken als koopdag. We moeten ook tegen elkaar zeggen dat we uiteindelijk niet alles tegen kunnen houden. De kerk heeft echter wel een taak om te blijven getuigen van de goede geboden van de Heere. We kunnen niet alles in ons land tegenhouden, maar we kunnen wel voor ons land en voor ons volk bidden. De Heere is machtig om in ons land een weerkeer te geven naar Zijn Woord en naar Zijn heilzame geboden. En dat uitzicht mogen we vooral niet verliezen.

Ds. W. Visscher