Beleidsnota Preventie en vroeg signalering krijgt goed onthaal

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de Visie op de inrichting van het sociale domein op Goeree-Overflakkee wordt ingezet op een maatschappelijk betrokken samenleving waarin iedereen naar vermogen mee doet.

Door Jaap Ruizeveld

"De gemeente wil het welzijn van de inwoners ondersteunen. Indien mogelijk vergroten; niet alleen om eventueel leed te voorkomen en / of te beperken, maar ook om eventuele kosten te besparen. Dit vraagt om een passend aanbod van preventieve middelen en maatregelen, waarmee probleemsituaties zo lang mogelijk vermeden kunnen worden". Het zijn inleidende woorden bij de beleidsnota Preventie en vroeg signalering (Investeren in mogelijkheden en kwaliteit van leven) die het college donderdag aan de gemeenteraad aanbood.
Doel van de nota is het versterken van de inzet op preventie en vroegs signalering in het sociale domein. Ingezet wordt op het vergroten van het vermogen van mensen om zelf en samen met hun netwerk, oplossingen en plannen te bedenken voor hun eigen vraagstukken. Om die vervolgens ook zelf of samen uit te voeren. Daardoor wordt de participatie in de samenleving vergroot en wordt voorkomen dat iemand niet meer mee kan doen in de maatschappij, stelt de nota.

Raadsakkoord

Voorkomen is beter dan genezen stelde Vreugde (VKGO). De fractie was content met deze beginstap. Tea Both (CDA) sprak van een goede voorbereiding, nu de pilots en dan de daadwerkelijke uitvoering. Bert Tuk (CU) zag in de vele aanbevelingen een vangnet waardoor niemand buiten de boot behoeft te vallen. Addy Rijerkerk (VVD) vatte haar inbreng samen met 'omzien naar elkaar'. Nu verdere stappen zetten. Rien v.d. Boom (SGP) vond dat de nota wel wat laat werd aangeboden, Een goed stuk. Hij adviseerde bij de uitwerking ook de kerken te betrekken. De raad stemde in met deze beleidsnota.

Versterken

De gemeente Goeree-Overflakkee zet diverse preventieve maatregelen in, maar door de veranderingen in het sociaal domein (decentralisatie en transformatie) en de veranderende (gekantelde) houding binnen de zorg- en welzijnssector, moeten preventie en vroeg signalering in een nieuw licht worden bezien. De uitvoeringspartners moeten zich steeds meer gaan richten op het naar voren brengen van passende ondersteuning: Eerder, lichter en samen met het sociaal netwerk. Om het preventieve veld en de vroeg signalering op Goeree-Overflakkee te versterken en te optimaliseren, is het belangrijk om een visie op deze onderwerpen te hebben en op basis daarvan stappen te kunnen zetten.