Het Laarzenpad. (Foto: Martijn de Bonte)
Het Laarzenpad. (Foto: Martijn de Bonte) Foto:

Gelden voorzieningen Haringvliet-projecten nog niet goedgekeurd

GOEREE-OVERFLAKKEE – Verbetering van de oevertoegankelijkheid aan het Haringvliet stond donderdagavond in de oordeelvormende fase op de raadsagenda. Dat betrof het collegevoorstel om € 181.700,- beschikbaar te stellen (waarvan € 99.450,- wordt gedekt uit subsidies) voor de verbetering van het Laarzenpad in Middelharnis en een krediet van € 241.000,- (€ 122.750,- gedekt uit subsidies) voor de aanleg van een permanente steiger in Stellendam voor veerdiensten. Besluitvorming volgt in de vergadering van 8 maart. Op verzoek van de VKGO-fractie (Heintjes) zal het college dan eerst een specificatie van de gevraagde kredieten aanreiken.

Door Jaap Ruizeveld

Osinga (VVD) had bedenkingen bij de hoge kosten. Wie gaan er gebruik maken? Recreanten en bewoners? Hoe is de toegankelijkheid voor minder validen? Hoe wordt bekendheid gegeven aan deze voorzieningen? Pijl (CDA),Tuk (CU) en Van Herweijer (SGP) gaven support aan het voorstel al werd ook hier tegen de forse investering aangekeken. Eijkenduijn (PvdA) wilde niet dwarsliggen maar stelde dat het voorstel niet aan de toets van de Eilandvisie voldoet. Van der Meer (eigen fractie) wilde een aanduiding waar in Stellendam de steiger zou worden aangelegd. Er zijn toch genoeg steigers in de Deltahaven? VKGO wilde dat ook gekeken zou worden naar afmeren van de veerdienst (Waterbus) in havens van Den Bommel en of Stad. Is het verantwoord IRP-gelden voor dit doel in te zetten? Van Alphen (EVV) wilde inzicht in de toegevoegde waarde. Het college (wethouder Van der Vlugt) vond het een verantwoorde investering. Bij de aanbesteding zal het exacte kostenbedrag op tafel komen. Hij schetste een economisch / recreatief positief toekomstperspectief.

Ambities

Goeree-Overflakkee maakt deel uit van het gebied Nationaal Park van Delta Biesbosch-Haringvliet, toekomstig natuur- en recreatiegebied niet alleen voor bewoners uit de regio Rotterdam die er ontspanning zoeken, ook voor (inter) nationale toeristen. Met de uitverkiezing tot mooiste natuurgebied van Nederland ontstaan er aantrekkelijke kansen voor Goeree-Overflakkee. De gemeente is vertegenwoordigd in de Landschapstafel Haringvliet. Ambities die nagestreefd worden zijn naast betere bereikbaarheid, natuur en cultureel erfgoed te presenteren en te laten beleven, biodiversiteit versterken en een verbinding leggen met duurzame landbouw, innovatieve visserij en wereldhaven Rotterdam.

Pilot

Er zijn talrijke projecten zoals bijvoorbeeld de Waterbus en andere mogelijkheden die (verder) in ontwikkeling kunnen worden gebracht. In 2016 en 2017 is de gemeente in samenwerking met Droomfondspartijen, de provincie en andere gemeenten een pilot gestart voor een periode van 2 jaar voor snelle veerverbindingen over het water op het Haringvliet. Met de provincie en de gemeenten Nissewaard, de SOHW namens gemeenten Hoeksche waard, gemeente Hellevoetsluis en de gemeente Dordrecht zet de gemeente zich blijvend in om de bereikbaarheid op en over het Haringvliet te verbeteren.

Waterrecreatie

Als toelichting op de doelstelling van de gemeente wordt benadrukt het verbeteren van voorzieningen voor waterrecreanten. Gelet op de komst van de Waterbus in juni van dit jaar dienen de voorzieningen tijdig klaar te zijn. Bij het Laarzenpad gaat het om de verbinding Middelharnis-Centrum en Havenhoofd. De steiger in Stellendam komt op de kop van de Deltahaven.