En dat wordt schaatsen!

Februari komt zo goed als zeker met een zeldzaam winterse apotheose vanaf het komende weekend.
In februari 1986 beleefden we de koudste wintermaand uit de nabije weerhistorie. Met een gemiddelde temperatuur van ruim twee graden onder nul was het zelfs met afstand de ijzigste (sprokkel)maand van de laatste ruim dertig jaar. De recentste maand met een overtuigend negatief temperatuurmoyenne in onze omgeving was december 2009: een opvallend sneeuwrijke maand was dat ook nog op de Eilanden.
De huidige maand zit (koude nachten!) toch ook al onder normaal en wel met zo'n anderhalve graad thans.
De afgelopen dagen zagen we al de meest mooie (virtuele) winterkaarten langskomen op het scherm en dan met name voor de periode vanaf het weekend. Solide hogedrukgebieden boven het noordoosten van Europa en lagedrukgebieden richting Zuid-Europa geven een aanhoudende koude oostelijke stroming de komende week en dompelen ons steeds verder in de wintersferen.
De nachten blijven tot zondag koud met vaak kans op lichte vorst en overdag kan het met rugdekking van de februarizon een aantal graden boven nul worden. De lucht is droog en laat daardoor inderdaad veel ruimte voor de zon toe. Neerslag wordt niet meer verwacht, dus al met al is het gewoon fraai winters weer.
Mogelijk dat er begin volgende week wat lichte poedersneeuwbuitjes kunnen meekomen richting Flakkee in de dan belangrijk aantrekkende solide noordoostcirculatie.
Indrukwekkend is het bastion diepvrieskou dat wordt opgebouwd boven Noordoost-Europa de komende tijd.
Een flink deel van deze massieve koudebuffer gaat uitstromen in zuidwestelijke richting op weg naar Nederland vanaf zaterdag. Dit zou dan een verscherping van de sprokkelkou moeten betekenen met dagtemperaturen niet (ver) meer boven het vriespunt, terwijl enkele nachten tot bijna tien graden vorst zouden kunnen gaan in het zuidwesten van Zuid-Holland. Schaatsen moet dus mogelijk kunnen zijn later!
Enigszins onzeker is nog of de allerkoudste (continentaal arctische) lucht ons in vol ornaat kan bereiken na zondag, maar gezien de intense en omvangrijke bel met vrieslucht stroomopwaarts, is die ontwikkeling eigenlijk best realistisch.
Indien wij volop in de brede tong van origine Siberische vrieslucht geraken, is het hek bijna van de dam en wordt het berekoud! Ook overdag zal het dan enkele graden kunnen blijven vriezen tot aan de zeekant toe.
Flinke delen van Midden- en Oost-Europa krijgen trouwens te maken met een zeer serieuze koudegolf die ongetwijfeld problemen gaat geven aldaar. Pas rond 2-3 maart lijkt het wat minder koud te worden bij ons.