Afbeelding
Foto:

In uw dienst getrouw

'Zijt allen gezamenlijk in uw dienst getrouw, en behoudt de verborgenheid des geloofs in een reine consciëntie, goede voorgangers zijnde voor geheel het volk'. Wellicht komt deze zin u bekend voor. Zo worden de ouderlingen en diakenen aangesproken nadat zij met hun jawoord bevestigd zijn in hun ambt. De schrijver geeft uitvoerig aan wat van een ouderling en een diaken op grond van de Schrift verwacht wordt. Het formulier tot bevestiging van ouderlingen en diakenen wordt enerzijds nauwkeurig uitgelegd, maar ook praktisch toegepast.

In de eerste plaats kan dit een goede handreiking zijn voor hen, die voor het eerst een ambt bekleden, maar vanzelfsprekend is het ook geschikt voor hen die al jaren in het ambt mogen dienen. En ook voor niet-ambtsdragers is dit een uitermate geschikt boek om het formulier van stap tot stap door te nemen. Aan het eind van ieder hoofdstuk zijn een aantal vragen opgenomen. Wellicht is het een geschikt moment om op de kerkenraadsvergadering dit boek ter bezinning te gebruiken.

In het Woord vooraf gaat de schrijver in op het verschil van roeping tot predikant en het gekozen worden tot ouderling of diaken. Een predikant heeft een studie van enkele jaren achter de rug, maar als de verkiezing tot ouderling of diaken aanvaard mag worden, is er niet eerst een opleiding. Na de verkiezing is al snel de bevestiging en… men is ambtsdrager.

Verder wijst ds. Joppe erop, dat in het oorspronkelijk bevestigingsformulier alle tekstverwijzingen vermeld waren. Hieruit blijkt maar weer dat het formulier gegrond is op Gods Woord.

De verwijsteksten komen in dit boek uitgebreid aan de orde en worden ook besproken. Regelmatig beluisteren we ook naar de stemmen van Reformatie en Nadere Reformatie over de ambten. Ook de Institutie van Calvijn en de Redelijke Godsdienst van W. à Brakel worden geraadpleegd.

De titel is een passage uit het formulier 'Zijt allen gezamenlijk in uw dienst getrouw'. Wie is tot deze dingen bekwaam, wie is van zichzelf getrouw? Alleen vanwege de trouw van de Heere: 'Hij Die u roept is getrouw, Die het ook doen zal.' Deze woorden zijn al voor velen tot zegen, bemoediging en vertroosting geweest.

Ds. Joppe dankt ook verschillende predikanten die hun reacties hebben gegeven: dr. P.C. Hoek, docent praktische theologie aan het Hersteld Hervormd Seminarie; ds. J. Schipper, predikant van de Gereformeerde Gemeenten; ds. J. Westerink, emeritus predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Ook diaken E.T. Draaijer, secretaris van de generale-diaconale commissie van de Hersteld Hervormde Kerk. Niet eerder verscheen er zo'n uitgebreide toelichting op het formulier tot bevestiging van ouderlingen en diakenen.

Het is de hartelijke wens van de auteur dat dit boek voor veel ambtsdragers – maar ook voor allen die hen omringen – tot zegen mag zijn. Bovenal tot uitbreiding van Gods Koninkrijk.

Na een inleiding over het ontstaan van het formulier, komen de volgende aspecten in afzonderlijke hoofdstukjes aan de orde: tot de dienst verkoren, tot de dienst bevestigd, twee soorten ouderlingen, een bijzonder ambt, medehelpers en mederegeerders, raad der kerk, opzicht over de gemeente, met raad en troost dienen, toezicht op de dienaren des Woords, instelling van de diakenen, behulpsels, gaven en goederen inzamelen, uitdelen en troosten, van God Zelf geroepen, wat is hierop uw antwoord, Gods Zegen, goede voorbeelden, dienstknechten van God, gebed om bekwaamheid, gebed om volharding, gebed voor de gemeente.

Na een afsluitend hoofdstuk volgt een uitgebreide literatuurlijst voor verdere studie en onderzoek. In het werk in Gods Koninkrijk gaat het om de uitspraak van Johannes de Doper: 'Hij moet wassen en ik minder worden'. In zichzelf onnutte dienstknechten, maar door de Koning van de Kerk aangesproken te worden als getrouwe dienstknechten en te mogen horen: 'Ga in, in de vreugde uws Heeren.' Om eeuwig te mogen zingen van Gods goedertierenheden.

Van harte aanbevolen.

'In uw dienst getrouw', het formulier om ouderlingen diakenen te bevestigen toegelicht, door ds. J. Joppe, Hersteld Hervormd predikant in Oud-Beijerland en voorzitter van de generale diaconale commissie van de Hersteld Hervormde Kerk. Een uitgave van Den Hertog, onder ISBN nr. 9. 789.033.128. 721; Prijs € 18,50