De haven van Dirksland krijgt een opknapbeurt. Foto: archief Eilanden-Nieuws
De haven van Dirksland krijgt een opknapbeurt. Foto: archief Eilanden-Nieuws Foto:

50 mille voor opknappen Dirkslandse haven

DIRKSLAND – Weg met die vangrail langs de haven van Dirksland. Daar is iedereen het wel over eens, zo bleek tijdens de bijeenkomst die de dorpsraad en de gemeente hielden om ideeën los te krijgen uit het dorp. Dat lukte vrij goed.

Door Kees van Rixoort

De bijeenkomst in De Schakel trok maandagavond 19 februari relatief veel volk. Mooi was het dat er, naast de bekende actievelingen, ook kinderen waren om hun ideale toekomstige haven te schetsen. Inspiratie kreeg de zaal ongetwijfeld van het historische verhaal dat streekarchivaris Jan Both vertelde en – nog meer – van de foto's en ansichtkaarten van de haven die hij toonde op een groot scherm. Beelden van een haven zonder vangrail, bijvoorbeeld, en plaatjes van een gemetselde kademuur in plaats van het lelijke metalen damwandprofiel dat al in 1937 is aangebracht. Een haven vol schepen, bergen suikerbieten op de kades.

Daarna kwamen er grote vellen papier op tafel om ideeën te spuien. De vragen die daarbij naar voren kwamen, waren: wat wil je beleven en wat is daarvoor nodig? Vangrails weg, praktische steigers om aan te leggen en te vissen, verlichting die past in een historische omgeving – dat wilde iedereen wel. Daarnaast: haal die leibomen weg, dan heb je een beter zicht op de haven, gebruik gebakken klinkers op straat, laat de contouren van een weeghuisje terugkeren, doe wat aan die vieze hoek van de haven waar een goedje op geloosd wordt dat niet op normaal water lijkt, diep de haven uit, zodat je gemakkelijker naar het Zuiderdiep kunt varen.

Wandelpromenade

De haven beter beleven kan ook door het realiseren van een McDonald's of het verleggen van de doorgaande route langs de andere kant van de haven, inclusief een paar rotondes. Maar of dat past binnen het budget van 50.000 euro dat beschikbaar is, valt zeer te betwijfelen. Meer kans maakt misschien een drijvend podium in de haven. Voor concerten. Of een wandelpromenade met bankjes en informatieborden over de geschiedenis van Dirksland en de haven. Ook een goed idee: beschilder die lelijke verroeste damwandprofielen. Of plak er steenstrips op, zodat de wand er ogenschijnlijk weer uitziet als een gemetselde kademuur.

Na deze inventarisatie komt er een vervolg, dat in de tweede helft van 2018 zou moeten leiden tot resultaat. De 50.000 euro, die de provincie Zuid-Holland beschikbaar heeft gesteld in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, moet namelijk voor 31 december besteed zijn een het beleven van de haven en het werven en opleiden van ambassadeurs die het verhaal over de geschiedenis van Dirksland en het havenkanaal vertellen. De verlichting en de bestrating blijven daarbuiten. Die volgen later, als gemeentelijk project.