Met raad en daad

Honing beter?

Wij hoorden van vrienden dat ze de suiker in de koffie en thee hebben vervangen door bijenhoning. Wij doen dat nu ook en bevalt wel als je meent niet zonder zoet te kunnen. Wij waren vorige week ergens op de Veluwe aan het lunchen en wat zagen we tot onze verbazing? Bij de koffieautomaat stonden twee flacons met honing. Onze vraag is: Is het zoet van de honing zoveel beter voor de gezondheid dan suiker?

Honing bestaat voor 80 procent uit suiker. Dit is bijna allemaal een mengsel van glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker). Er wordt wel gezegd dat deze suikers andere eigenschappen zouden hebben dan gewone suiker. Het zou minder slecht zijn voor het gebit en lichter verteerbaar zijn. Dit is echter niet waar: gewone suiker, sacharose, valt in het lichaam immers snel uiteen in glucose en fructose. Het lichaam neemt al deze suikers op dezelfde wijze op. Behalve suiker bevat honing ook water, een geringe hoeveelheid vitaminen, mineralen, eiwitten en enzymen. Er wordt ook wel gezegd dat honing vanwege de enzymen geneeskrachtig zou zijn. Er komt inderdaad een bacterieremmer in voor (glucose-oxidase ook wel inhibine genoemd), maar de hoeveelheid hiervan is zo klein dat de werking te verwaarlozen is. Honing trekt wel vocht aan, waardoor het enigszins slijmoplossend kan werken. Dat is gunstig bij verkoudheid. Honing is energierijker dan suiker, maar wordt in ons lichaam beter opgenomen.

Kledingprijzen

De kleding op de markt is stukken goedkoper dan in de winkels, waar - naar ik hoorde zeggen - 300 tot 500% aan kleding verdiend wordt. Is dat onzin of is het waarheid?

U moet niet alles geloven wat 'ze' zeggen. Marktkooplui kunnen vaak voordelige restpartijen verhandelen die in grote zaken of door de confectiefabrieken niet verkocht zijn, of uit de mode raakten, of het betreft wel eens exemplaren met een weeffoutje. En ze hebben minder kosten dan modemagazijnen met hoge huren, dure inventaris en lonen voor goed opgeleid personeel. Bovendien moeten in die winkels altijd allerlei kledingstukken in alle maten en alle modekleuren in voorraad zijn, alhoewel er dan jaarlijks veel onverkocht blijft. En dan kan er groot verschil zijn in de kwaliteit. De befaamde couturiers moeten aan exclusieve modellen meer verdienen, omdat zij daar maar weinig exemplaren van verkopen en er veel langer en met meer mensen aan moeten werken. Bij de duurdere zaken ziet men daardoor tijdens de uitverkoop de hoogste kortingen genoteerd staan. Volgens een insider komt het vaak voor dat kledingzaken met verlies werken, bijv. als in een slecht seizoen vrijwel geen zomerjurk of badgoed verkocht wordt. Zulke hoge winsten als u noemt, komen in de ons bekende kledingzaken echt niet voor.

Boerse ridders

Wie componeerde de opera 'Cavalleria rusticana?'

Deze opera over de 'landelijke ridderlijkheid' in één bedrijf is gecomponeerd door Pietro Mascagni (1863-1945). Het libretto danken wij aan Giovanni Targioni-Tozzetti (1863-1934) en Guido Menasci (1867-1925). De première vond plaats op 17 mei 1890 in Teatro Constanzi te Rome.

Kopervernieuwer

Is oud geel koper zodanig te behandelen dat het als nieuw lijkt?

Ja, dat kan door het te poetsen met een koperpoetsmiddel. Verwijder na het poetsen wel de overtollige restjes die zich in de naden en tussen de reliëfteken bevinden. Siervoorwerpen die u weinig ter hand neemt, kunt u ook nog met blanke vernis bestrijken, zodat u die niet zo vaak hoeft te poetsen. Met gebruiksvoorwerpen is dat niet mogelijk, want dan wrijft u de vernis er heel gauw af.