Afbeelding
Foto:

Wie is deze vrouw…?

OUDDORP - Teun Grinwis heeft een foto in bezit en over die foto heeft hij twee vragen:

"Is er misschien iemand die weet wie deze mevrouw is en iets kan vertellen over het OT Lager aan de Oude Nieuwlandseweg? Dit was op de plaats waar voorheen het VVV-terrein en nu Camping Oude Nieuwland is. (Met OT wordt Organisation Todt bedoeld, een Duitse overheidsorganisatie die leiding gaf aan de bouw van de Atlantikwall).
In de barakken die hier stonden, zaten mensen die voor de Duitsers aan de bunkerbouw moesten werken. In het barakkenkamp woonden 300 รก 400 mensen.
De Duitsers schakelden ongeveer 60 vrouwen in die aardappelen moesten schillen, groenten schoonmaken en koken. De vrouwen kwamen uit Flakkee met de tram naar Ouddorp. Er waren ook veel mannen die dagelijks heen en weer reisden.
Ook uit Ouddorp moesten meisjes en vrouwen daar gaan werken. Er kwam een Duitse officier bij een gezin in Ouddorp en hij vroeg of er hier een meisje was om in het OT kamp te komen werken. De vader zei dat er wel een meisje was, maar dat zijn vrouw overleden was en dat hij dan niemand had om voor het gezin te zorgen. De officier zei dat ze dan niet mee hoefde naar het OT kamp.
Veel mensen die aan de bunkerbouw moesten werken, kwamen uit Rotterdam en omgeving. Er waren er ook die bij burgers ingekwartierd waren en chauffeurs van de Firma Hoogstad uit Rotterdam.
Over de barakken waren camouflagenetten gespannen tegen het maken van foto's uit vliegtuigen.
Een gedeelte van bovenstaande info is afkomstig uit het boek 'Blijvend gedenken' van D. Hoogzand, blz. 76 en 77".

Wie meer informatie heeft over de vrouw of over het OT Lager, kan dit sturen naar
T. Grinwis, telefoon: 0187-682878, e-mail: dmgrinwis@planet.nl.