Afbeelding
Foto:

Anne-Karin Guijt, voorzitter van de Dorpsraad in Nieuwe-Tonge:

"Ik noem mijzelf weleens een onbezoldigd ambtenaar"

"Als je de wereld wilt verbeteren, moet je zelf beginnen," dat is het motto van Anne-Karin Guijt-Holleman uit Nieuwe-Tonge. Daarom trekt ze al tien jaar de kar van de dorpsraad in haar dorp. "Het voelt soms als ploegen op rotsen, maar als je dingen voor elkaar krijgt, geeft dat veel voldoening. De leefbaarheid in het dorp is flink gegroeid."

Door Martijn de Bonte

De rol van de dorpsraad is in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden Die bestaat uit: de gemeente advies geven, kernsubsidie beheren en samen met de bevolking de speerpunten bepalen voor de leefbaarheid in het dorp. Anne-Karin: "Je zou de dorpsraad, zeker na de fusie, kunnen zien als een soort adviesraad voor het dorp. De gemeente Goeree-Overflakkee is zo groot dat het bestuur nooit van ieder dorp precies kan weten wat er speelt. De dorpsraden vormen de schakel tussen de bewoners in het dorp en het gemeentebestuur."

Ramp werkt samenbindend

Een eenvoudig voorbeeld is de gevaarlijke kruising bij het verenigingsgebouw Elim. De dorpsraad heeft dit aangekaart bij de gemeente. De gemeente heeft waarschuwingsborden geplaatst, de heg die het zicht belemmerde is gesnoeid en de wijkagent houdt nu een oogje in het zeil. Een recent resultaat van de dorpsraad is het opknappen van de graven van de slachtoffers van de Watersnoodramp en het plaatsen van twee monumenten om de ramp te blijven herdenken. De dorpsraad heeft daar subsidie voor aangevraagd en alles in gang gezet. "Als er dan ruim 300 mensen zijn bij de herdenking en nabestaanden laten weten dat ze de inspanningen waarderen, geeft dat veel voldoening. Het herdenken van de ramp bindt de mensen in het dorp samen."

Windmolens

2017 was een turbulent jaar voor de dorpsraad. De gemoederen liepen hoog op rondom de plannen voor nieuwe windmolens bij het dorp. Een ruime meerderheid van de inwoners was en is fel tegen de komst van extra windmolens tussen Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge. Zeker omdat een paar kilometer verderop Windpark Krammer wordt gerealiseerd, dat bestaat uit 34 windmolens. Normaal gesproken bezoeken zo'n 40 mensen de inwonersavond, toen het over de windmolens ging waren dat er een paar honderd.

Dus is de dorpsraad namens de bewoners in het verweer gekomen, Anne-Karin sprak diverse keren in bij de gemeenteraad en ging in gesprek met de wethouder en andere betrokken partijen. Ook in Oude-Tonge kwamen bewoners in opstand tegen de plannen. De inspanningen zorgden er niet voor dat de plannen voor de windmolens zijn afgeblazen, wel voor een vermindering van het aantal windmolens. Veel inwoners zijn boos dat er toch extra molens komen. Anne-Karin, die vanuit het keukenraam de molens ziet draaien, zegt: "Ik vind het heel erg dat er drie molens vóór de bestaande vier komen, maar je hebt te maken met veel verschillende partijen en belangen. De vermindering van het aantal windmolens was helaas het hoogst haalbare."

Veilige oversteek

Het punt dat al 10 jaar bovenaan de verlanglijst van Nieuwe-Tonge staat, is een veilige oversteek van de N215 voor fietsers en voetgangers. Dat onderwerp is talloze keren besproken. Een aantal jaar geleden waren de plannen zo goed als rond, maar toen besloot de provincie plotseling dat het realiseren van een veilige oversteek onderdeel moest zijn van de aanpak van de volledige weg. Onvermoeibaar is Anne-Karin de boel blijven 'opporren' om te zorgen dat er schot in de zaak komt. "Wij zijn de luis in de pels van het bestuur. Er komen minstens 20.000 auto's per dag over de doorgaande weg tussen Middelharnis en Oude-Tonge. Ik heb gezegd: Moeten er echt eerst doden vallen voor we er wat aan gaan doen?" De 'overwinning' lijkt nu in zicht. De provincie heeft de plannen voor de N215 bij Nieuwe-Tonge goedgekeurd en er is geld beschikbaar. Maar omdat er nog grond moet worden aangekocht door de provincie, zal het in de praktijk nog even duren voor de eerste schop in de grond gaat.

Geduld hebben

Er zijn weleens mensen in het dorp die aan de dorpsraad vragen of ze een invalidenparkeerplaats voor de deur kunnen regelen, of kunnen zorgen dat de buren niet meer voor hun deur parkeren. Daar begint de dorpsraad niet aan, die houdt zich alleen bezig met zaken die voor het hele dorp van belang zijn. Zo zijn er bankjes gerealiseerd bij de dierenweide en er is een sportveld aangelegd voor de kinderen. Een verpauperd pand in de Voorstraat is gesloopt, een projectontwikkelaar heeft er een mooi nieuw huis gebouwd. Dat soort zaken krijg je als gewone burger niet zo snel voor elkaar, maar de dorpsraad is een officiële instantie en heeft daardoor meer invloed. "Maar je moet geduld hebben. Het is niet zo van: vandaag verzinnen en morgen regelen."

De contacten met de gemeente zijn goed. Er schuift een 'vaste' ambtenaar aan bij het maandelijks overleg van de dorpsraad, de kernwethouder is een aantal keer per jaar te vinden in het dorp en er zijn regelmatig contacten met de fractievoorzitters van de lokale partijen. "Er wordt zeker naar ons geluisterd, we worden altijd serieus genomen. Al moet ik wel zeggen dat we de vinger aan de pols houden."

Ieder dorp krijgt per inwoner een bedrag dat de dorpsraad mag besteden. Deze kernsubsidie is voor de onkosten van de dorpsraad, maar ook voor de jaarlijkse wandelmars, een inwonersavond, de Flakkeese avond en een optreden van de muziekvereniging. Allemaal zaken die de bewoners van het dorp bij elkaar brengen.

Kudde geiten

Het gemeentebestuur bracht vorig jaar een 'kernbezoek' aan Nieuwe-Tonge. De dorpsraad had een bus gehuurd om de bezoekers door het dorp te rijden. Een concreet punt was al het onkruid. Anne-Karin stelde voor dat de gemeente een kudde geiten beschikbaar zou stellen om de straten af te grazen. Daar konden de bestuurders wel om lachen, maar de week erna werd er in het dorp volop gewerkt om de straten onkruidvrij te maken.

De dorpsraad wil graag meer inwoners om de voorzieningen in het dorp op peil te kunnen houden. "Projectontwikkelaar Estate Invest is nu aan het inventariseren of er interesse is voor een nieuwbouwwijk onderaan de Molendijk: plan Lucard. Het zou mooi zijn als er nieuwe mensen in het dorp komen wonen." Daarnaast is de dorpsraad blij met de dorpsvernieuwing, woningcorporatie Woongoed heeft een complete wijk gesloopt en opnieuw gebouwd. Dit jaar is de officiële opening van het Tuundurp.

Maatwerk per dorp

Het hameren op een veilige oversteek, het aanvragen van subsidie voor de ramp, de bezwaren tegen de komst van extra windmolens. Op allerlei manieren vormt de dorpsraad de schakel tussen de mensen in Nieuwe-Tonge en de bestuurders. Het systeem werkt, volgens Anne-Karin, die ondertussen gepokt en gemazeld is in het 'lobbywerk' voor haar dorp. "Ieder dorp heeft een bepaalde eigenheid en ook de aard van de bevolking is per dorp verschillend, daarom wil de gemeente maatwerk leveren en daarvoor is de stem van mensen in het dorp nodig."

Een nadeel is dat alles gedaan moet worden door vrijwilligers, en het is lastig om mensen hiervoor te enthousiasmeren. Anne-Karin: "Veel mensen haken al snel weer af. Wij doen het hier momenteel met zijn vieren, terwijl er werk is voor acht of negen vrijwilligers. Doordat het takenpakket van de dorpsraden is gegroeid, is er steeds meer werk bij gekomen. De belangen van het dorp behartigen kost de voorzitter van de dorpsraad veel tijd. In sommige periodes ben ik er echt hele dagen mee bezig. "Ik noem mijzelf weleens een onbezoldigd ambtenaar. Maar ik denk nog niet aan stoppen, ik wil zelf graag de oversteek van de N215 tot een goed einde helpen brengen."