Goeddeels droog komende week

Vorige week meldde ik al dat we voorzichtig de conclusie mochten trekken dat deze winter geen echte verrassingen meer zou laten zien in de vorm van venijnige kou-uitvallen uit het hoge noorden.

Op wat (virtuele) koudere tendensen na, vooral geschetst door het Amerikaanse weermodel, is de kans vrij klein dat we deze maand nog volop in het winterweer geraken. Wellicht dat het tussen 22 en 27 februari weer wat kouder kan worden op de Eilanden en omgeving. Tot die tijd geven de diverse weermodellen aan dat ons weerbeeld in toenemende mate beheerst zal gaan worden door solide hogedrukgebieden. Dat is een positieve ontwikkeling en betekent dat het vaker en langer droog blijft in de Lage landen de komende week. De hogedrukgebieden worden voornamelijk geprojecteerd richting de Benelux en de onderkoelde zeewateren nabij Engeland. Een rustig weerbeeld is dan doorgaans het gevolg. Tijdens de nachten zou het soms tot een graadje vorst kunnen komen, terwijl de dagmaxima eerst nog even richting de dubbele cijfers koersen. Toch zal het kwik moeite hebben de voorjaarsachtige 10 graden aan te stippen komende tijd.

Al met al is er dus een alleszins prima weerbeeld gepland voor de komende pakweg anderhalve week. Richting donderdag hadden we een voorlopig laatste regengebied op het programma. Met zo'n ruime 5 millimeter water passeerde die regenzone gedurende de ochtend waarna het uiteraard weer droger werd.

Later op zondag of anders maandag is er ook nog een kleine regenkans vanaf zee, maar voor de rest overheersen dus de droge momenten. De zon is ook regelmatig van de partij in onze contreien en we zullen merken dat deze steeds hoger komt te staan. Ofschoon we in het zogenaamde 'putteke' van de winter bivakkeren momenteel, is daar weinig van te merken. Normaliter is de fase rond half februari de koudste van de winter, maar opvallend is dat juist de sprokkelmaanden erg weinig oplever(d)en aan serieus winterweer de laatste jaren in het Zuid-Hollandse.

Een echte uitbijter was februari 2012. In een tot dusver zachte winter openbaarde zich binnen korte tijd een waarachtig Siberisch winterregime met als klapstuk de regionale -23 graden op zaterdagochtend 4 februari. Bij Middelharnis en Goedereede vroor het 'slechts' 14-15 graden die bewuste vroege ochtend.