Afbeelding
Foto:

Schrijversduo presenteert 'elementen' met bloemen, woorden en met muziek

GOEREE-OVERFLAKKEE – Als je binnen een jaar je succesvol op de culturele kaart van het eiland plaatst en in die korte tijd ook al - met eigen choreografie en (live) muzikale begeleiding - een tweede performance neerzet, dan is er sprake van een opvallende ontwikkeling. Schrijversduo Miranda Scholts (36) en Tim Grinwis (57) presenteert vrijdag 23 februari met hun programma Dichter bij Muziek (thema De Elementen) een gevarieerde happening in de foyer van het Diekhuus in Middelharnis. Een drieluik van schone kunst. Met voor te dragen gedichten, passende muziek en interactieve bloemschikkingen.

Door Jaap Ruizeveld

"Het wordt opnieuw een warme, verrassende en afwisselende culturele avond. Zorgvuldig opgebouwd en voor senioren en zeker ook voor jongeren, een boeiend spektakel", zegt Tim Grinwis. Daarbij verwijzend naar een geslaagd eerste optreden eind 2017 en nu al met een ingeboekte derde show (thema dan Polderpoëzie) op 7 september. Ambitie, gedrevenheid, doorzettingskracht. Het publiek iets laten beleven in woord, beeld en muziek. Iets overdragen wat je bedoelt. Dat in een inspirerende omgeving", vertellen de schrijvers.

Meester binder

Wie zijn zij? Hoe is het duo tot stand gekomen? Tim Grinwis, van huis uit opgevoed met liefde en aandacht voor bloemen, is een ras eilander. Geboren in Ouddorp, wonend in Middelharnis, waar hij aan de Wilgenlaan een bloementoko Passion flowers runt. Dat betreft het creëren van bloemstukken voor emotievolle momenten in het leven: trouw (liefde en vreugde) en rouw (het verdriet). Oorspronkelijk was hij hovenier. Daarna als bloemist werkzaam in een winkel op de Kop van Goeree. Volgde een studie in Utrecht, Vught en Maarssen en behaalde het certificaat Meester binder in de bloemsierkunst. Wereldwijd hebben slechts enkele honderden studenten dit diploma in hun bezit. Miranda Scholts is geboren in Vlaardingen, volgde een detailhandel-opleiding en woont nu in Sommelsdijk. In de toko van Tim hielp zij met het maken van bloemstukken. Daar lag ook een map met gedichten die de meester binder bloemsierkunst regelmatig aan het papier toevertrouwde.

'Dat kan jij ook'

Aanvankelijk was de interesse van Miranda voor 'het dichten' nog niet zo groot. Dat veranderde nadat zij meer tijd besteedde aan het lezen van de gedichten. Overigens ook door de aanmoediging, de stimulering van Tim: "Dat kan jij ook". Het begin van een nauwe samenwerking. Het groeide. Regels van beiden smolten samen tot gedichten. "Een soort kweekschool", zegt Tim. "Wij vullen elkaar goed aan. Het leidde tot een hoge productie die in de media belandt en die de aanzet vormde tot nu al deze tweede culturele avond. "Als je zo nauw met elkaar kunt werken, eenduidige visies hebt over culturele details, elkaar kunt versterken en dit in overkoepelende choreografie kunt uiten, dan heb je geen behoefte om in grotere verbanden op te gaan," zegt het schrijversduo. "In woord en gebaar, in gewenste uitstraling, het past allemaal. We kennen elkaar. Wij kunnen ons daardoor onderscheiden".

Informatie

Dichter bij Muziek, thema De Elementen. Vrijdagavond 23 februari in Diekhuus Middelharnis. Aanvang 20.00 uur. Kaarten (5 euro p.p.) reserveren kan nog via www.dichterbijmuziek.nl of 0646316345. Culturele happening, met voordracht van gedichten en bloemschikkingen (die verloot worden). Muzikale ondersteuning: Annelies Rijk (viool), Arthur Visser (handpan/trommels) en Geertje en Eef Tobbe (gitaar, piano en dwarsfluit).