De deelnemers poseren in de sneeuw op een foto van Barend Keijzer.
De deelnemers poseren in de sneeuw op een foto van Barend Keijzer. Foto:

Geslaagde Eilanden-Nieuwsreis naar Zwarte Woud

Vorige week zaterdagavond kon in het Grevelingenrestaurant bij Oude-Tonge door de deelnemers van de Eilanden-Nieuwsreis worden teruggekeken op een zeer geslaagde week. Een week die doorgebracht werd in het Zwarte Woud, waar werd genoten van het vele natuurschoon en natuurlijk de sneeuw die in hoger gelegen delen ruimschoots was gevallen.

Na een time-out van twee jaar werd er dit jaar weer een Eilanden-Nieuwsreis op het programma gezet. Traditioneel lag de reis organisatorisch in handen van Beter-Uit Reizen en zoals gebruikelijk was ook deze keer Jaap Mackloet de reisleider. Samen met buschauffeur Joost van de Wetering van Zwaluw Reizen had Jaap een gevarieerd programma samengesteld.

Maandagochtend was het verzamelen voor de 42 deelnemers aan de reis bij de opstapplaatsen in Ouddorp en Middelharnis. Het reisdoel was Zell am Hammersbach in het Zwarte Woud in het zuiden van Duitsland. De heenreis was heel voorspoedig. Onderweg kreeg men alvast een voorproefje van wat nog te wachten stond, toen de route door het besneeuwde landschap van de Ardennen liep. Verderop tijdens de rit - door Luxemburg en Frankrijk – ontbrak de sneeuw. Nadat bij Straatsburg de Rijn was overgestoken, arriveerde het gezelschap aan het eind van de middag in het prachtige Hotel Klosterbräustuben in Zell am Harmersbach. Het schilderachtige driesterrenhotel beslaat verschillende panden gelegen aan een straat en de meeste panden zijn onder de straat via een tunnel met elkaar verbonden.
Tijdens de week fungeerde het hotel als uitvalbasis voor de deelnemers en werd het ontbijt en diner daar gebruikt. Bij de reizigers was veel waardering voor de kwaliteit van zowel de accommodatie als de maaltijden.

Sneeuwdag

Het was de bedoeling om de deelnemers zoveel mogelijk van het gebied te laten zien in deze week en daar is de organisatie prima in geslaagd. Dinsdag was de eerste 'sneeuwdag'. Vanaf het hotel ging de touringcar 'de hoogte' in. Via de Schwarzwaldhochstrasse – een oude en volgens sommigen de allermooiste route door het Zwarte Woud – zette men koers richting de Mummelsee. Onderweg was er gelegenheid voor een stevige wandeling richting de Allerheiligenwatervallen. Aan het begin van het wandelpad staat de indrukwekkende Allerheiligenkloosterruïne. Langzamerhand raakten de reizigers wat gewend aan het flinke pak sneeuw dat men tegenkwam in de hoger gelegen delen van het gebied.
Bij de Mummelsee was een grote hoeveelheid sneeuw aanwezig. Het bijna vier hectare grote meer was één witte vlakte, waar omheen een wandeling kon worden gemaakt, al was dit een hachelijke onderneming vanwege het spiegelgladde paadje langs de oever. Maar zij die zich eraan waagden kwamen uiteindelijk toch heelhuids bij het restaurant, waar sommigen een stuk uit de kluiten gewassen gebak zich goed lieten smaken. In de loop van de middag werd natuurlijk, vooral door de vrouwelijke deelnemers, nog gebruik gemaakt van het staartje van de uitverkoop in het stadje Offenburg.

Bloemendorp

Het vervolg van de reis ging langs de Badense wijnroute naar het bloemendorp Sasbachwalden. Natuurlijk waren er in deze winter weinig bloemen te bewonderen. Maar er werd wel een indruk opgedaan van de mooie omgeving, die zeker in de zomer op haar mooist zal zijn.

Colmar

Het reisdoel voor woensdag was het historische stadje Colmar. Het werd dus een dagtocht richting Frankrijk. Colmar is bekend om haar vele eeuwenoude vakwerkhuizen. Er werd een bezoek gebracht aan de grote kerk in het centrum van het stadje en verder een wandeling door het centrum. Het was een wat nevelige en kille dag en dat was ook in het vervolg van de reis te merken tijdens de rondrit langs de uitgestrekte wijnroute, waar de wijnstokken van de Elzasser Riesling druiven van dichtbij konden worden bewonderd.

Bodensee

Een bezoek aan de Bodensee stond voor donderdag op het programma. Dit meer grenst aan Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Een bezoek aan het eiland Mainau viel bij het reisgezelschap zeker in goede aarde. Naast verschillende bezienswaardigheden op dit eiland, is het vooral bekend om de vele bloemen die er in de zomer bloeien. Nu staken alleen de duizenden krokussen boven de sneeuw uit. Wel waren er bijzondere bomen en konden de reizigers weer op temperatuur komen in de vlindertuin. Het gebied van deze ochtend was vanwege de aanwezige sneeuw uitstekend geschikt om prachtige foto's te maken.
In de middag werd koers gezet richting Triberg. In dit stadje was goed te merken dat carnaval in Duitsland al op donderdag begint. In Triberg, dat bekend staat om de vele koekoeksklokken die daar verkocht worden voor soms astronomische bedragen, is ook de grootste koekoeksklok ter wereld te bewonderen.

Waterval

Een deel van reizigers ondernam de wandeltocht richting de watervallen van Triberg, die aan de rand van de plaats liggen en zo tussen de besneeuwde rotsen heel veel indruk op de bezoekers maakten.

De laatste dag - vrijdag - in het Zwarte Woud werd benut door een bezoek te brengen aan Schauinsland, eveneens een hoog gelegen gebied. Met de kabelbaan ging men nog hoger. Ondanks de nevel werd er volop genoten van het - enigszins beperkte - uitzicht en natuurlijk van de besneeuwde omgeving.
Na weer te zijn afgedaald met de kabelbaan, werd het wintersportgebied op de Feldberg bezocht, waar men onder de indruk was van de vele skiërs in de toch wel koude omgeving.
Na weer terug te zijn gekeerd in het hotel, was er na de maaltijd nog gelegenheid voor de gezellige avond, waarbij bingo werd gespeeld.

Zaterdag werd de terugreis aanvaard en aan het begin van de avond kon in het Grevelingenrestaurant afscheid van elkaar genomen worden en worden teruggekeken op een succesvolle wintervakantieweek.

Zowel de deelnemers als de organisatoren waren heel tevreden over deze Eilanden-Nieuwsreis. Graag zou Jaap Mackloet weer nieuwe ideeën voor een ander reisdoel ontvangen, zodat de voorbereidingen voor de volgende Eilanden-Nieuwsreis weer in gang kunnen worden gezet.

Reisleider Jaap Mackloet (links) en chauffeur Joost van de Wetering. (Foto: Adri van der Laan)
Het hotel in Bad Hammersbach dat als uitvalsbasis diende voor de Eilanden-Nieuwsreis. (Foto: Barend Keijzer)
Afbeelding
De kloosterruïne. (Foto: Barend Keijzer)