Met raad en daad

Welles-nietes lecithine

In onze kennissenkring wordt hevig geredetwist, of lecithine wel nuttig of helemaal overbodig is. De één zegt dat hij zijn geheugen ermee terugkreeg en een ander dat zij er alleen maar dik van werd. Moeten we nu toch lecithine gebruiken?

Ons eigen lichaam maakt ook lecithinen en die zijn van groot belang bij onze stofwisseling, de afvoer van vetten uit de lever en de opbouw van het celmembraan van de onmisbare rode bloedlichaampjes. Vrijkomende stoffen uit de lecithine hebben een voorname taak in ons zenuwstelsel. Een teveel in ons lichaam kan geen kwaad, want dat wordt in onze darmen afgebroken. Wie meent er een tekort aan te (kunnen) hebben, kan dus gerust dagelijks 1 à 2 theelepeltjes lecithinenkorrels tot zich nemen, als dat dan maar 98% is. Er zijn namelijk ook minder zuivere kwaliteiten in de handel, waarin ook restanten vet van de sojabonen (waaraan deze lecithine onttrokken wordt) aanwezig zijn en dat vet werkt dan natuurlijk averechts! Overigens is die sojalecithine geen tovermiddel. Het kan helpen cholesterol, waarvan we wel eens teveel binnen kregen, van de wand van onze bloedvaten te verwijderen, maar daarbij is ook de hulp van meervoudig onverzadigde vetten nodig, die ervoor moeten zorgen dat de lecithine in celmembranen van de darmwand worden ingebouwd. Dat er mensen zijn die dankzij lecithinegebruik weer over een beter geheugen beschikken, is verklaarbaar. Juist in de hersenen komen zeer nauwe bloedvaten voor. Als die beter schoon worden gehouden, kunnen onze hersenen en ook ons geheugen (weer) optimaal functioneren.

Bellenlellenkriebel

Ik kreeg mooie metalen oorbellen met m'n verjaardag, maar als ik die in doe, krijg ik ondraaglijke jeuk aan m'n lelletjes. Met andere knoppen en hangers heb ik geen last. Wat kan er aan de hand zijn?

Volgens de tekening en beschrijving in uw brief zijn het nikkelen oorhangers en alles wijst erop, dat u allergisch bent voor nikkel. Probeer ze in te ruilen voor andere van nikkelvrij staal (zgn. medicinaal staal) of ander materiaal, dan is het leed geleden.

Rozenwater

Volgens mijn buurman besproei ik mijn rozen verkeerd. Wat kan ik straks het beste doen?

Hij bedoelt, dat bloeiende rozen nóóit over bloem en blad mogen worden besproeid of begoten. Zonodig kunt u water druppelsgewijs rondom de wortels toedienen. Bij niet-bloeiende rozen heeft een fijne waternevel via een zuinige kraan een goede uitwerking. Dan blijven de planten in goede conditie.

Wat is shoarma

Bij broodjeszaken en sommige slagerijen kun je ook 'shoarma' kopen. Wat is dat nu voor vlees? Ik kreeg daar verschillende uitleggingen over.

Het woord 'shoarma' komt uit het Turks en betekent in zijn oorspronkelijke vorm cevirmek draaien. Bedoeld werd een vleesgerecht van vlees, bereid met paprika en diverse kruiden, dat aan het spit draaiend gebraden werd. Bij de Israëli's, die geen varkensvlees mogen eten, werd lamsvlees genomen. De shoarma die u hier in de broodjeswinkels en cafetaria's koopt, bevat dus meestal mager varkensvlees. Enkele fijne slagerijen gebruiken er zelfs de zeer magere varkensfricandeau voor. Bij joodse zaken kan men u lamsvlees onder de naam shoarma verkopen. Vandaar dus die verschillende verklaringen.