Racisme

Racisme betekent dat er onderscheid wordt gemaakt tussen mensen, bijvoorbeeld op grond van hun huidskleur. De gedachte daarbij is dat mensen met een donkere huidskleur dan worden achtergesteld bij mensen met een blanke huidskleur. In de politiek maakt men zich daar op dit moment geweldig druk over. En vanzelf het is niet goed om onderscheid te maken tussen de mensen op grond van ras. Vanuit de Bijbel weten we dat alle mensen afkomstig zijn van Adam en Eva. Bijbels gezien is er dus geen enkele reden om racisme te verdedigen. Maar waar gaat het nu eigenlijk om?
In de eerste plaats moeten we natuurlijk nuchter vaststellen dat er verschillen zijn tussen mensen. Sommige mensen hebben een zwarte huidskleur en anderen hebben een blanke huidskleur. Sommige mensen zijn man en andere mensen zijn vrouw. Sommige mensen zijn oud en anderen zijn jong. En zo kunnen we nog wel een poosje doorgaan met het aanwijzen van allerlei verschillen tussen mensen. Er zijn mensen die geweldig veel moeite hebben met dit verschil tussen mensen. Er is op dit moment een hele discussie gaande over de genderproblematiek. Soms worden in dat verband ook hele merkwaardige voorstellen gedaan. We zouden bijvoorbeeld niet meer moeten spreken over de jongens en meisjes, maar over personen. Dat voor het overgrote deel van de mensheid het geslacht al vast ligt bij de geboorte, schijnt dit soort mensen volledig te ontgaan. Soms denk je: zijn we allemaal een beetje gek geworden.
In de tweede plaats kun je natuurlijk onderzoek doen naar dergelijke verschillen. We hebben in ons land en in onze wereld wetenschap. De wetenschap onderzoekt allerlei dingen. Wetenschap is er op gericht om een bepaalde samenhang te ontdekken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat bepaalde zaken samenhangen met ons brein. Een bepaalde manier van leven kan herleid worden naar ons brein. Het is de wetenschap die daar onderzoek naar doet. De laatste tijd wordt bijvoorbeeld duidelijk dat bewegen heel erg belangrijk is voor de conditie van ons brein. Wie weinig beweegt, loopt het risico dat hij bijvoorbeeld ook sneller dement wordt. En zo zijn er wel meer verbanden aan te wijzen tussen levensgedrag en de ontwikkeling van ons brein. De wetenschap doet onderzoek op allerlei terreinen. En zo heeft de wetenschap ook onderzoek gedaan naar de intelligentie van mensen en het land waarin ze wonen. Het blijkt bijvoorbeeld dat een hoog ontwikkelde samenleving een hogere intelligentie geeft dan een wat laag ontwikkelde samenleving. De mensen met een hoge intelligentie wonen over het algemeen in de westerse wereld. De belangrijke vraag is natuurlijk hoe dat komt. Komt dat misschien door voeding? Zijn er mogelijk andere factoren die hierop van invloed zijn? Dat zijn dingen die in de wetenschap aan de orde worden gesteld. Als we die dingen weten, kunnen we er mogelijk ook wat aan doen.
In de derde plaats is het merkwaardig dat dit soort dingen inmiddels ook in de politiek een rol zijn gaan vervullen. Er zijn politici die vinden dat je niet mag zeggen dat er een verschil is in intelligentie tussen bepaalde mensen. Al snel komen dan allerlei woorden als racisme, discriminatie en achterstelling aan de orde. Uiteraard gaat het in de politiek om tegenstellingen. Bovendien hoeven we in het politieke debat natuurlijk niet altijd zachtzinnig met elkaar om te gaan. Maar het is natuurlijk onzin om te betogen dat het vaststellen van bepaalde feiten leidt tot racisme. Helaas is dat inmiddels wel het niveau waarop de politieke discussie in ons land wordt gevoerd. Het bewijst maar weer eens dat het erg oppassen is met de huidige politiek. Kennelijk gaat het meer om eigen belang en eigen roem dan om het landsbelang. Wat zou het een zegen zijn als politici zich weer eens gaan bemoeien met het algemene belang. Dat ze er willen zijn voor de mensen van dit land.

Ds. W. Visscher