Afbeelding
Foto:

Kleuterschool Herkingen was openbaar, wordt christelijk

Met aller instemming heeft de raad van Dirksland in haar vergadering van dinsdagavond besloten tot opheffing van de openbare kleuterschool te Herkingen en direct daarop tot stichting - in hetzelfde schoolgebouw - van een christelijke kleuterschool. Daarmee komt de raad tegemoet aan het door de Ver. Voor Chr. School Onderwijs gedane verzoek dat gesteund was door de verklaring van 47 ouders van kleuters, die daarmee verklaarden in te stemmen met de voorgestelde verandering.
Toch kostte het de P.v.d.A. fractie enige zelfoverwinning om met het voorstel mee te gaan. "Ik ben tegen opheffing van een openbare kleuterschool", had dhr. Van Prooijen de raad dan ook duidelijk gemaakt. Hij vond de signatuur van de openbare kleuterschool al 'anders dan anders' en hij wilde ervoor passen het nu nog eens anders te gaan doen. Ook zijn mede fractiegenoten verklaarden die opvatting te hebben.
De stellige mededeling van dhr. Witvliet (P.C.P.) dat er in Herkingen geen behoefte aan openbaar onderwijs is, is de verklaring van de voorz. Dat er opnieuw een openbare kleuterschool komt wanneer daar behoefte aan komt, bracht de tegenstanders tot andere gedachten.
Dhr. Van Prooijen verklaarde, die overwegingen aangehoord te hebben, in stil beraad met zijn fractie toch ook maar akkoord te gaan.
"Sportief", complimenteerde hem dhr. Witvliet.
"Ik ben blij dat de democratie hier recht wordt gedaan", gaf ook de voorz. te kennen.


Dit is een deel van het artikel dat eerder in Eilanden-Nieuws van 9 maart 1973 stond.