Innovatiecentrum-manager John Baaij informeert de Europarlementsleden. Foto: Wim van Vossen
Innovatiecentrum-manager John Baaij informeert de Europarlementsleden. Foto: Wim van Vossen Foto: Wim van Vossen

Sterke kanten van de Nederlandse visserijsector belichten

Vervolg van de voorpagina.

Van der Vlugt schetste de positie van Goeree-Overflakkee en centraal de havencluster Stellendam, waar jaarlijks 104 miljoen euro wordt omgezet en waar ruim 1000 personen werkzaam zijn. Hij signaleerde de betekenis van jarenlange innovatie in het pulsvissen, de investeringen in onderzoek en technieken en wees op de resultaten die tot nu toe al zijn bereikt. Met daarbij aspecten van minder bodemberoering, lagere kosten en vriendelijker voor het milieu. "U kunt dan ook begrijpen dat wij zeer teleurgesteld zijn met de negatieve beslissing die in Europa genomen is. Het is voor ons niet te geloven dat deze goede insteek moet stoppen op grond van unfaire argumenten en fake news." De wethouder was blij met de komst van de Europarlementsleden visserij naar Stellendam en hoopte dat bij het delen van goede informatie en het uitwisselen van kennis er een constructieve gezonde overlegbasis kan ontstaan. Daarmee de mogelijkheid scheppend voor nieuwe ontwikkelingen in een internationale samenwerking.

Opvallend belangstellend toonden de Europarlementariërs zich voor de informatie en de demonstraties in het Innovatiecentrum Stellendam. UFA-directeur Van Nieuwenhuijzen kenschetste de veel lagere kosten die met het pulsvissen zijn en worden bereikt. Beklemtoonde dat het hier een totale foodsector betreft. Wees op de voorzieningen daarin en noemde het innovatiecentrum Stellendam uniek in de wereld. Nergens anders is een dergelijk centrum , waar organisaties en bedrijven en instellingen hun testen van technieken kunnen uitvoeren. We staan nog maar aan het begin van deze ontwikkeling maar boeken voortdurend winststappen, zei Van Nieuwenhuijzen. Centrummanager Baaij leidde de gasten vervolgens rond. En ook daarbij bleek de interesse en belangstelling van de Europarlementsleden groot. De meeste leden wilden graag ook zelf – met de hand – voelen wat de pulsschokjes betekenden. "No problems", zei één van hen. Vervolgens bekeek men de werking van de sleeptank.

Prachtige kans

"Een prachtige kans om de sterke kanten van de Nederlandse visserijsector te belichten", gaf Annie Schreijer aan. "Juist nu is dat keihard nodig omdat veel buitenlandse politici daarvan een verkeerd beeld hebben gekregen. Het is schokkend dat een meerderheid van Europarlementsleden instemde met een verbod voor de pulsvisserij. Zij dachten onterecht zo de natuur te helpen, maar zijn misleid door fake news van Franse kant. Nadrukkelijk werd aangegeven dat het grootste deel van de EVP-fractie tegen het verbod is en blijft. Diit soort misverstanden mag absoluut geen kans meer krijgen. Omdat de regels voor de visserij voor een groot deel uit Brussel komen is het uiterst belangrijk dat Europa een correct beeld krijgt en heeft van onze visserij. Dit kan en wordt hier gepresenteerd in het innovatiecentrum in Stellendam", zei Annie Schreijer.

Informatie delen

Afgevaardigden Werner Kuhn (Duitsland) en Jaroslaw Walesa (Polen) - zoon van de vroegere vakbondsleider en latere politicus en leider uit Gdansk - bevestigden dit. Gabriel Mato, de Spaanse coördinator, onderhandelaar en rapporteur visserij, was desgevraagd voorzichtig in zijn uitspraak over mogelijkheden voor een bevredigend eindresultaat. "Wij gaan alles bespreken. Ik heb op dit moment echt geen idee waartoe de gesprekken kunnen leiden. Het is belangrijk dat er goede informatie is om te delen en daartoe heeft dit werkbezoek zeker bijgedragen". Na het vertrek uit Stellendam wachtte de deputatie in Scheveningen nog een gesprek met pelagische vissers en afrondend voegde minister Carola Schouten en Kamerlid Jaco Geurts zich tijdens een diner bij de Europese Parlementsleden.