Afbeelding
Foto:

Meeste dorpskernen zijn vorig jaar gegroeid
Behalve Achthuizen, Melissant, Nieuwe-Tonge en Sommelsdijk

Dirksland en Middelharnis waren vorig jaar de snelste groeiers. In beide kernen zijn er in één jaar tijd meer dan honderd nieuwe inwoners bij gekomen. De grootste daler is Achthuizen, daar woonden aan het einde van het jaar 24 mensen minder dan op 1 januari.

Een constante stijging is te zien in Dirksland, die kern is de afgelopen vijf jaar ieder jaar gegroeid. Op 1 januari 2013 woonden er 5.101 mensen, op 1 januari 2018 stond de teller op 5.604. Dat betekent dat er ieder jaar gemiddeld honderd nieuwe inwoners bij zijn gekomen in Dirksland. Er zijn ook dorpen waar het aantal inwoners stabiel is. Bijvoorbeeld Melissant, daar woonden in 2013 2.160 mensen, vijf jaar later staat de teller op 2.151. De 'krimp' bedraagt dus slechts 9 personen.

In Sommelsdijk en Middelharnis wonen bij elkaar opgeteld 14.522 mensen, dat is afgerond dertig procent van de totale bevolking op het eiland. Onderling is er een duidelijk verschil te zien. Middelharnis is in 5 jaar tijd met 349 personen gegroeid, terwijl Sommelsdijk wat betreft aantal inwoners juist kleiner wordt. Afgelopen 5 jaar is dat met 111 personen afgenomen.

De groei in bepaalde dorpskernen kan doorgaans duidelijk worden verklaard door nieuwbouwprojecten. Zo zijn er in Dirksland en Middelharnis veel nieuwe huizen opgeleverd de afgelopen jaren.

Kijk voor een overzicht van de bevolkingsaantallen per kern op de website van de gemeente: www.bit.ly/2EtDl96.