Afbeelding
Foto:

De Ark der behoudenis

Van Robert Murray Mc Cheyne (1813-1843) verscheen de vijfde herziene druk van het boek 'De Ark der behoudenis', vertaald door M. Krijgsman, nu predikant van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland te Arnemuiden. Het zijn 37 preken waarin de ernst van de naderende eeuwigheid op een bewogen manier doorklinken.

Deze jonge prediker verlangde vurig naar de bekering van onbekeerde zondaren. In zijn spreken, maar ook in zijn levenswandel was het de liefde van Christus die hem drong. In deze vijfde druk is gebruik gemaakt van een negentiende-eeuwse editie van 'A Basket of Fragments', zoals de oorspronkelijke titel in het Engels luidt. Wat is veranderd? De teksten zijn nu volledig geciteerd en de vindplaatsen zijn nu allen vermeld. Mocht de Nederlandse Bijbeltekst sterk afwijken van de King James Version, dan is de Engelse Bijbeltekst tussen haakjes geplaatst met de afkorting KJV. Het zijn korte preken, die wellicht te kort zijn voor de leesdiensten, maar dat verhindert u niet om deze indringende preken persoonlijk ter hand te nemen en te lezen. Het verlangen van de uitgever is dat velen bekeerd zouden worden 'van de duisternis tot het licht, en van de macht des satans tot God' (Hand. 26:18). Dat is ook het verlangen van de vertaler ds. M. Krijgsman met deze heruitgave. De 37 preken volgen enigszins het kerkelijk jaar. Het is een vorstelijke uitgave geworden in groot formaat en met een duidelijk lettertype.

R.M. Mc Cheyne, de Ark der behoudenis' uitg. Den Hertog, onder ISBN nr. 9.789.033.128.714; Prijs € 22,50

De Bijbel open

Bij dezelfde uitgever opnieuw een boekje in klein formaat van ds. P. van Ruitenburg: 'De Bijbel open', ISBN nummer 9.789.033. 128.684; Prijs € 10,50.

De cover vermeldt het volgende: De Bijbel is met geen ander boek te vergelijken. Het is Gods eigen Woord. Wie dit Woord leest, hoort Gods stem over oneindig belangrijke, ernstige, maar ook vreugdevolle dingen. Het is van groot belang dat we dan ook echt horen. Wie wil er nu niet naar de raad van God luisteren en wie wil niet het beste van het beste horen? We moeten er wel van doordrongen zijn dat ons leven aan een zijden draad hangt en we verloren liggen, tenzij dat Gods Woord voor ons de kracht Gods tot zaligheid is geworden. Ds. Van Ruitenburg biedt in dit eenvoudige boekje vele argumenten om Gods Woord te (blijven) lezen.

De schrijver eindigt zijn woord vooraf met de volgende woorden: 'Wat is er zoeter, liever, heerlijker dan God te ontmoeten in Zijn Woord en met Hem te mogen 'wandelen?' Dat is een gave. Laat God toch spreken en luister met alle aandacht naar Zijn stem. Er is niets mooiers.

Zomaar enkele titels van de hoofdstukken: De hoge God spreekt, Je zaligheid hangt ervan af, Er is genade, Er is haast bij, Zijn stem kennen, Het Woord wil in ons wonen, Het Woord doorgeven, dag en nacht, Nabij u is het Woord, De gezonde leer, Praktisch boek, Uit dankbaarheid. Na de meditatie staan er meestal twee tekstgegevens, die terug te vinden zijn in de Bijbel. Dit boekje wil de Bijbellezers helpen om rustig, oplettend en nauwkeurig de Bijbel te lezen. En… God werkt het geloof door Zijn Woord en wil het Bijbellezen zegenen.

Twaalf jongeren in het spoor van de Meester

In samenwerking met de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeenten heeft Den Hertog een boek uitgegeven onder de titel: Volgen, twaalf jongeren in het spoor van de Meester, door Dirk-Jan Nijsink. ISBN nummer 9.789.033. 128.707; Prijs € 12,50. De schrijver is als jeugdwerkadviseur verbonden aan de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeente en is eindredacteur van Daniël.

Na de inleiding volgen hoofdstukken over de discipelen, apostelen van de Heere Jezus, meestal over één persoon, maar een enkele keer neemt de schrijver er twee: bijvoorbeeld Mattheüs en Simon Zelotes en Jakobus en Judas (niet de Iskarioth). Verder volgt Dirk-Jan de discipelen op de voet. Over de een is meer te zeggen dan over de ander, maar aan het eind van dit leerzame, praktische en onderwijzende boekje heb je toch een beeld van deze eerste volgelingen van de Heere Jezus. Telkens wordt een hoofdstuk afgesloten met een verwerking. De inzet is een Bijbeltekst die iets zegt over de persoon die besproken wordt. Het eerste hoofdstuk heeft als titel: Twaalf gewone mannen en het laatste is een Epiloog. Allerlei thema's die in jouw leven spelen, komen zeker aan de orde, maar het gaat in het bijzonder over de Meester, de Heere Jezus. En over wat het inhoudt om in Hem te geloven en Hem na te volgen. En Hem in gehoorzaamheid volgen, dat geeft toekomst in dit leven, maar ook na dit leven: tot in eeuwigheid. Volg je Hem al?

Afbeelding
Afbeelding