Afbeelding
Foto:

Ondernemerscoöperatie nieuwe manier om mensen weer tot de arbeidsmarkt te brengen

GOperation werkt aan sociale innovatie op Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE – Opnieuw staat Goeree-Overflakkee landelijk vooraan in de rij als het gaat om een nieuwe ontwikkeling in de maatschappij: invulling geven aan de Participatiewet, aan de Banenafspraak. Kort gezegd komt het erop neer dat bedrijven met meer dan 25 medewerkers verplicht worden om één persoon die op afstand staat tot de arbeidsmarkt, of die niet in staat is het wettelijk minimuminkomen te verdienen, een arbeidsplaats te bieden. Ofwel: mensen met een arbeidshandicap te helpen aan een social return. Omdat daar best veel voor komt kijken én omdat het een maatschappelijk issue wordt, is op het eiland GOperation opgezet, om hier voor bedrijven de social return verplichting gezamenlijk op te pakken. In Nederland is Goeree-Overflakkee hiermee de derde regio die dit zo heeft opgezet.

Tekst en foto: Hans Villerius

In het kader van de Participatiewet krijgen werkgevers en ondernemers steeds meer verantwoordelijkheid voor degenen die een arbeidshandicap hebben. Om zich hierin te laten ontzorgen kunnen ondernemers en instellingen lid worden van GOperation door hier werkzaamheden in te brengen en deze aan de coöperatie uit te besteden. Daar worden de werkzaamheden uitgevoerd door mensen die tot de doelgroep behoren, dit onder professionele begeleiding en zo nodig met bijscholing. De aangesloten bedrijven hebben zelf verder nergens meer omkijken naar. GOperation vormt op die manier als het ware een verlengstuk van het bedrijf, dat op zíjn beurt als sociaal ondernemer voldoet aan diens social return verplichting en aan de Banenafspraak. Op zich is GOperation een gewoon bedrijf, dat enerzijds wil staan voor hoogwaardige producten, met een marktconforme prijs en met korte lijnen tussen de productie en de opdrachtgever. Anderzijds wil de coöperatie werk creëren voor de doelgroep en bedrijven stimuleren inhoud te geven aan de Participatiewet. Dus maatschappelijk verantwoord ondernemen op een commerciële basis.

Startbijeenkomst

Heel veel voorbereidend werk is er al verricht om GOperation van de grond te krijgen. Een klus die onder leiding van oud-directievoorzitter van Rabobank Het Haringvliet Jan de Waard is geklaard, samen met de gemeente Goeree-Overflakkee, de Rabobank, TNO en het WSPR. In mei 2017 was de oprichting een feit en inmiddels hebben zich al negentien eilandelijke organisaties aangesloten. Het is de bedoeling dat dit er nog veel meer gaan worden. Afgelopen dinsdagmorgen was er een speciaal moment waarop GOperation officieel van start ging. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst, onder dagvoorzitterschap van Jan Verhage van Rabobank Het Haringvliet, in het Rabobankkantoor aan de Rottenburgseweg te Middelharnis. Hier voerde een vijftal sprekers het woord om, ieder vanuit zijn vakgebied, te benadrukken waarom een coöperatie als GOperation een bijzonder en waardevol initiatief is.

Uitbesteden

Het was Ron Broeders, directeur van BroNij en van Ferro-Fix, die uit eigen ervaring vertelde hoe hij een geruim aantal jaren geleden geleidelijk aan invulling is gaan geven aan waar op het eiland nu GOperation voor van start is gegaan: werkzaamheden uitbesteden aan een sociale werkplaats. Dat werd zo'n succes dat Broeders die sociale werkplaats, met nu 155 medewerkers en met een omzet van meer dan tienmiljoen euro, inmiddels heeft overgenomen. Belangrijk in dit alles is hoe zeer de medewerkers er blij mee zijn en er voldoening uit halen dat ze nu op deze manier aan het werk zijn gekomen. "Een ervaring die ik graag met u deel en wat ik graag ook op Goeree-Overflakkee zou zien gebeuren", zo gaf Broeders aan, die zelf ook op het eiland woonachtig is.
En het was Henk van Oostenbrugge, nu werkzaam bij de gemeente Goeree-Overflakkee maar toen directeur van Webego, die er zeker oren naar had om dit binnen Webego op te zetten, toen hij destijds Broeders' verhaal hoorde. "Het past ook helemaal binnen de filosofie van de gemeente dat voor het realiseren van social return en het (her)vinden van zelfredzaamheid mensen terugkeren naar waar hun probleem ontstond: de arbeidsmarkt, om ze daar weer in hun kracht te zetten", aldus Van Oostenbrugge. "De gemeente juichte het initiatief GOperation van harte toe en wilde graag met de coöperatie samenwerken. Voor bedrijven die lid willen worden ontwierp ze nodige constructies en formuleerde ze de nodige afspraken. Ze faciliteert door de werkzaamheden uit te laten voeren in het Webego gebouw en daarbij te voorzien in de nodige begeleiding. Ook de werving en selectie van mensen die hier kunnen werken neemt ze voor haar rekening en ze voorziet in loonkostensubsidie voor compensatie van onvolledige loonwaarden. Inmiddels is de gemeente er helemaal klaar voor om van start te gaan!"

Ontzorgen

Van gemeentelijke komaf, maar dan uit Rotterdam, was René van Wilgenburg, die vanuit het WSPR (Werkgevers Service Punt Rijnmond) al ervaring heeft met projecten als GOperation en vanuit die ervaring ook op het eiland graag ondersteuning biedt. "Voor bedrijven is het belangrijk dat ze worden ontzorgd in het proces van social return. Daar is GOperation een heel goed orgaan voor. En tegen ondernemers zou ik graag willen zeggen: het is niet eng om mensen in je bedrijf te nemen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Het verrijkt juist je onderneming."

Innovatie

Ook het TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) was aanwezig tijdens de bijeenkomst van afgelopen dinsdag. Het TNO doet niet alleen aan onderzoek naar technische innovatie, maar ook sociale innovatie behoort tot haar aandachtsgebied. Namens het TNO gaf Rob van der Maarel aan dat het meerwaarde heeft om het sociaalmaatschappelijke vraagstuk waar het dinsdag over ging op een andere manier op te lossen dan op traditionele wijze. "Aangetoond is dat sociale innovatie een positief effect heeft op zowel de gezondheid en het welbevinden van de betrokken doelgroep als op de arbeidsmarkt. Het is zaak de afstand tussen die twee te verkleinen. Dat doe je het beste in gezamenlijkheid. Daarbij is een gemeenschappelijke waarde van cruciaal belang. Het is nodig hier kennis voor te ontwikkelen en meer werk te creëren voor mensen met een arbeidshandicap, werk waarin ze zich kunnen ontwikkelen én waarbij de werkgever ze zó in kan zetten dat het ook voor het bedrijf meerwaarde heeft. Het stimuleren en vormgeven van zulk sociaal werkgeverschap moet je met elkaar doen. En daar is GOperation een goede partner voor."

Cultuurverandering

Binnen GOperation is Diana van Rossum een van degenen die, met de kennis die ze tijdens haar HBO-studie Maatschappelijke Dienstverlening opdeed, aan de slag is gegaan om te helpen GOperation vorm te geven. Tijdens de startbijeenkomst onderstreepte zij het belang dat mensen met een arbeidshandicap op een andere manier begeleid gaan worden. "Dat met dezelfde mensen op een andere manier aan de slag wordt gegaan", zo gaf ze aan. Met het oog op Webego als plek om social return te laten plaatsvinden, benadrukte ze dat het zaak is om de sociale werkplaats cultuur die er heerst, en die een lastige is, te doorbreken. "Met GOperation kan daar een goede start aan worden gegeven door de heersende cultuur om te zetten in een familiesfeer, zodat ondernemers enthousiast worden zich bij de coöperatie aan te gaan sluiten".

Meer info

En dat laatste is inderdaad de bedoeling. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Voor meer informatie of om zich aan te melden kan contact worden opgenomen met Diana van Rossum, tel 06 83409744, e-mail d.van.rossum@goperation.nl.