Watersnood-expositie en pop-up-museum

GOEREE-OVERFLAKKEE – In het voormalige huis van de havenmeester van Battenoord is van 29 maart tot en met 26 augustus een expositie te zien over de watersnood van 1953. Gedeputeerde Rik Janssen van de provincie Zuid-Holland en burgemeester Ada Grootenboer komen naar Battenoord om de expositie officieel te openen.

Door Kees van Rixoort

De expositie zoomt in op de gebeurtenissen op en na 1 februari 1953 in en om Battenoord. Het huis van de havenmeester is vlak bij het restant van de oude zeedijk gesitueerd. Op de plaats waar de dijk brak komt een informatiepaneel. Onderdeel van de expositie is een wandel- en fietsroute. Langs die route komt ook een bord met informatie over de geschiedenis. Beide panelen blijven ook na 26 augustus staan.

Pop-up-museum

Eerder, van 2 tot en met 9 februari, is er een pop-up-museum in het parochiehuis aan de Voorstraat 15 in Oude-Tonge. Er zijn foto's, filmpjes en voorwerpen te zien en er staat een (door Onwijs beschikbaar gestelde) multitouchtable met veel beelden van de watersnood in Oude-Tonge. Het pop-up-museum is een samenwerkingsproject van onder andere de dorpsraad en het streekarchief Goeree-Overflakkee.

De openingsuren zijn als volgt: vrijdag 2 februari van 11.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 20.00 uur, zaterdag 3 februari van 11.00 tot 17.00 uur en van maandag 5 tot en met vrijdag 9 februari van 11.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis.

Storymap

Verder is een storymap over de Ramp in voorbereiding. Dit digitale instrument gaat ook in op de inpolderings- en overstromingsgeschiedenis van Goeree-Overflakkee. De realisatie is in handen van bureau Tauw in samenwerking met het Streekarchief Goeree-Overflakkee. De storymap, die naar verwachting eind maart klaar is, zal bijvoorbeeld te zien zijn in het Streekmuseum en op de website geschiedenisvanzuidholland.nl.