V.l.n.r.: Daniëlle Jansen, Jan Peter Robijn en Jan Tieleman.
V.l.n.r.: Daniëlle Jansen, Jan Peter Robijn en Jan Tieleman. Foto:

"Blijvende groei Goeree-Overflakkee is in het belang van iedereen!"

GOEREE-OVERFLAKKEE – Nadat de provincie Zuid-Holland in 2012 Goeree-Overflakkee aanmerkte als krimpregio, heeft het eiland alles op alles gezet om krimp om te buigen tot groei. Ondernemers, de gemeente, het onderwijs, de zorg: gezamenlijk sloegen ze er de handen voor ineen. Zo kwam als regionale economische strategie het Smart Water project en als eilandelijk zorginnovatieproject Paulina.nu tot stand. Van krimpregio werd het eiland anticipeerregio. En aangetoond werd dat, wil krimp veranderen in groei, op het eiland de economie toenemen, er een hoogwaardige werkgelegenheid kunnen ontstaan en de zorgvoorzieningen er in stand gehouden kunnen worden, het aantal inwoners moet stijgen. Daar werd dan ook vol op ingezet, om een vitaal eiland te hebben en te houden. En met succes: Goeree-Overflakkee groeit weer. De cijfers laten het onomstotelijk zien. Maar om die gezonde groei gaande te houden, vraagt een blijvende gezamenlijke inzet, zo geven enkele ondernemers richting alle betrokken partijen aan. "Een goede economie, een goede werkgelegenheid en een goed voorzieningenniveau, het grijpt allemaal in elkaar samen en is van belang voor iederéén, voor héél Goeree-Overflakkee: bewoners, ondernemers en de gemeente!"

Tekst en foto: Hans Villerius

Natuurlijk, de ondernemers die bij dit gesprek zijn aangeschoven, zijn blij met het tot nu toe behaalde resultaat en zijn er trots op dat dit met gezamenlijke inspanning is bereikt. Door wat het eiland in het bijzonder de laatste jaren heeft laten zien wat er aan (daad)kracht, creativiteit en innovatief vermogen aanwezig is, staat Goeree-Overflakkee inmiddels niet alleen bij de provincie hoog aangeschreven, maar ook landelijk wordt het als voorbeeld gesteld van hoe het ook elders zou moeten. Maar wat op het eiland in gang is gezet, is een ontwikkeling die wel door moet kunnen blijven gaan. Anders gaat het opnieuw, of alsnog, niet goed. Met andere woorden: de trein is in beweging gezet, maar het kan niet lijden dat die weer zachter gaat rijden. Ook hiervoor is blijvende gezamenlijke inspanning nodig. En daar hebben Jan Peter Robijn (directeur van Adviesgroep De Vogel), Jan Tieleman (directeur van Tieleman Keukens) en Daniëlle Jansen (directeur van Het Huis van Jansen) momenteel oprechte zorg over.

Stichting

Robijn, Tieleman en Jansen zijn nauw betrokken bij Huizen op Flakkee. Met de websites www.huizenopflakkee.nl en www.huizenopgoeree.nl wordt het woningaanbod op Goeree-Overflakkee op één plek gepromoot. Om meer draagvlak te creëren zijn enkele stakeholders van Huizen op Flakkee de voorbereidingen aan het treffen om de stichting Wonen op Goeree-Overflakkee op te richten. Hierin zijn alle ondernemers die zijn betrokken bij het wooninitiatief vertegenwoordigd, namelijk Benschop & Sterling Notarissen, Bouwcenter Esselink, Fides Wonen, Gemeente Goeree-Overflakkee, Het Huis van Jansen, InterCheM, Inter-GreeN, Rabobank Het Haringvliet, Tieleman Keukens, Visser Meubelen, Woningbouw Vereniging Beter Wonen, Woongoed GO, Wonen op Flakkee, Z-wonen, Estate Invest en Adviesgroep De Vogel. Dat er een stichting wordt opgericht is volgens Robijn een logische stap. "Een groei van de eilandelijke bevolking is onmisbaar om Goeree-Overflakkee een vitaal eiland te laten blijven en om er de nu nog aanwezige voorzieningen te behouden en waar mogelijk te verbeteren", legt Robijn uit. "Ook vanuit de Eilandmarketing, evenals door het Smart Water project en Paulina.nu, wordt hier een belangrijke impuls aan gegeven. Met het oprichten van de stichting tonen we aan dat het niet meer alleen iets is van twee initiatiefnemers, maar dat het om een objectief belang en een veel breder gedragen zaak gaat, dat duidelijk een stem heeft vanuit de samenleving en waarmee we ook beter in staat zijn signalen richting de politiek te geven."

Zorgen

En dat signaal is er. "Goeree-Overflakkee moet een dusdanig aantrekkelijke woonomgeving worden dat mensen, met name jonge gezinnen, hier willen komen wonen. Een gezonde bevolkingsgroei is in het belang van iedereen. Aanwas van nieuwe jonge bewoners is bijvoorbeeld nodig om de steeds groter wordende groep ouderen van zorg te kunnen blijven voorzien. Groei is ook van belang voor ondernemers. Als de beroepsbevolking krimpt, zal dit leiden tot een tekort aan arbeidskrachten, waardoor bedrijven genoodzaakt zijn op zoek te gaan naar andere locaties om zich te vestigen. Als we niets doen is de kans groot dat we in een negatieve spiraal terechtkomen. We willen hier absoluut geen verstedelijkt gebied, zoals bijvoorbeeld in Spijkenisse", geeft Robijn aan. "We willen de charme van het eiland behouden. Maar om genoemde argumenten is een gezonde aanwas van groot belang."
"Als we nu niets of te weinig doen, zetten we een stap terug", vult Jan Tieleman aan. Dan ziet het er over vijf jaar heel anders uit, in negatieve zin wel te verstaan!" Dat laatste komt er fel uit. Het geeft aan dat, ondanks wat tot nu toe in gang is gezet en werd bereikt, er duidelijke zorgen wordt gekend.

Politiek

"Het is belangrijk dat er voldoende ruimte blijft om goede woonproducten te kunnen blijven ontwikkelen. De gemeente moet daarin blijven faciliteren", vervolgt Robijn. "De cijfers geven aan dat we in een groei zitten en dat is goed voor ons allemaal. Daarom is het zaak dat we samen de schouders eronder zetten. Nieuwbouw is nodig om mensen van buitenaf hier naartoe te krijgen. Met mooie en aantrekkelijke woonproducten kunnen we verdere groei creëren. Ook is uitbreiding van de dorpen op Goeree-Overflakkee goed voor de bestaande bouw. Investeren in het woningaanbod is cruciaal voor de leefbaarheid, voorzieningen en het behoud van banen. Het is goed om de ambities op alle vlakken op elkaar af te stemmen. Denk ook aan een vraagstuk als de bereikbaarheid van ons eiland. Wij hopen dat de politiek zich daar bewust van is."
"Goeree-Overflakkee wordt door de provincie alom geroemd om zijn daadkracht en om gezamenlijke initiatieven als EilandMarketing, Smart Water en Paulina.nu", zo vult Tieleman aan. "Dat we niet alleen samen praten over plannen die ertoe doen, maar dat we ze ook realiseren. Hopelijk mogen we bij de gemeente en provincie nu ook rekenen op de nodige ruimte en facilitering om op de ingeslagen weg verder te gaan. Anders gaat het loket op Goeree-Overflakkee echt dicht en daar zit beslist geen van de betrokken partijen op te wachten! Hier past nu even geen terughoudendheid, maar we moeten met zijn allen dóórgaan! De politiek mag hier best wat meer van doordrongen zijn en dit ook uitdragen naar de bevolking", aldus Tieleman.

Groei

"Dat het niet uit de lucht gegrepen is dat ruimte bieden voor nieuwbouw heilzaam is voor de regio, heeft de achterliggende jaren de praktijk op het eiland laten zien", vertelt Daniëlle Jansen. "De cijfers liggen er en ze liegen er niet om. Met name in Dirksland en nu ook in Goedereede en in Stad aan 't Haringvliet, zien we onomstotelijk dat nieuwbouw én nieuwe bewoners aantrekt én dat het na één jaar ook de verkoop van bestaande huizen weer op gang brengt. Juist ook aan mensen die van buiten het eiland komen. In tegenstelling tot wat altijd wordt beweerd, is nieuwbouw in een woonkern ook goed voor de verkoop van bestaande bouw. Hoewel het nog niet echt nijpend is, zien we dat het aanbod van bestaande huizen nu zelfs minder wordt en de vraag ernaar groter. Daar zullen we als makelaars op moeten anticiperen. Maar vaststaat dat door de gezamenlijke inspanningen op het eiland we sinds 2015 op Goeree-Overflakkee geen krimp meer hebben. Het inwoneraantal is met 880 gegroeid en het aantal woningverkopen is gestegen van 585 naar 948 per jaar, terwijl het aanbod van te koop staande woningen in drie jaar is gedaald van 1500 naar 875. Tussen 2015 en 2018 is het aantal inwoners van Goeree-Overflakkee gestegen van 48.206 naar 49.130. Vorig jaar bestond die groei zelfs voor 47% uit inwoners in de leeftijdscategorie van 20 t/m 39 jaar. Dat is een belangrijk gegeven. Het laat zien dat jonge gezinnen zich hier inderdaad willen vestigen. Ook voor verdere groei is dat belangrijk, want jonge gezinnen zullen ook bijdragen aan de natuurlijke aanwas van de bevolking. Sinds vorig jaar laten álle woonkernen op het eiland groei zien. Het kán dus niet alleen, maar we dóen het hier ook! Als de bevolkingsgroei zo doorgaat, en dat is de bedoeling, verwachten we in het jaar 2020 het inwoneraantal van 50.000 te bereiken. Groei is er dus wel degelijk en daarmee ook een duidelijk groeiende woningbehoefte. Dat is een heel ander gegeven dan het migratiesaldo 0, waar de huidige Woonvisie Goeree-Overflakkee nog van uitgaat en waardoor alle belangrijke initiatieven die op het eiland in gang zijn gezet juist worden geremd in plaats van beloond. Nodig is dat ook onze overheden ánders gaan kijken naar de woningmarkt op het eiland. Wij doen dat graag samen met hen, opdat we kunnen blíjven werken aan: 'Goeree-Overflakkee, mijn Eiland…!"