Met raad en daad

Te droge lippen

Doordat wij nu drie jaar CV hebben, is het huis droger geworden. Na een flinke griep kreeg ik droge lippen en droge tong, ook buiten. Kan de CV hier ook iets mee te maken hebben?

Onze medische medewerker schrijft na lezing van uw lange brief: Bij nadere beschouwing blijken het niet alleen uw lippen te zijn, maar het betreft álle slijmvliezen, dus ook de ogen en de neus. Daarbij merkt u nog op dat het blijkbaar bij meer familieleden voorkomt en is verergerd door de aanleg van centrale verwarming. U bent meermalen bij een keel­- neus- en oorarts geweest. Ik veronderstel, dat u een aangeboren en ook erfelijke aandoening van de slijmvliezen hebt, waardoor zij onvoldoende slijm enz. produceren. Deze klachten zullen uiteraard onder droge-luchtomstandigheden verergeren en het zal nooit overgaan. Ik raad u daarom aan thuis veel wijde bakjes met water te plaatsen en ook die aan de radiatoren zelf dagelijks bij te vullen en een hygrometer op te hangen, zodat u de vochtigheidsgraad kunt controleren. In de slaapkamer moet de radiator zo laag mogelijk (en nog beter uit-) gedraaid worden, zodat u het 's nachts niet benauwd krijgt. Houd ook alle ventilatieroosters dag en nacht open en laat af en toe frisse buitenlucht binnen door ramen en deuren open te zetten. Voorts moet u eens proberen wat extra vitamine B-complex te gebruiken en uw lippen te beschermen met een cacaoboterstift. U ziet het, alléén de symptomen zijn te bestrijden.

Warm cadeau

Wat betekent: 'Dat is met de warme hand geschonken?'

Dat het reeds bij leven is weggegeven en niet na iemands dood, bijvoorbeeld bij testament, als de schenk(st)er reeds 'koud' is.

Kauwgom

Bestaat kauwgom uit rubber of uit een andere soort materiaal?

Oorspronkelijk uit 15% gom, ± 60% suiker en verder uit glucose, smaakmakers, antischuimmiddelen, zachthouders en glansmiddelen als witte bijenwas, candellilawas en carnaubawas. Bestanddelen zijn nu ook paraffines, microkristallijnen uit petroleum, lanoline uit de talgklieren van schapen, glycerol uit pijnboomhars en dgl. Echte rubber is er echt niet bij.

Kieskeurig

Ik heb geen vertrouwen meer in mijn tandtechnicus. Waar kan ik naar toe met mijn vragen over de kwaliteit van mijn nieuwe kiezen?

Een tandtechnicus maakt een prothese in opdracht van de tandarts. U zult deze persoon dus waarschijnlijk nooit zelf ontmoeten. Als u klachten hebt over de tandtechnicus, moet u in eerste instantie bij uw tandarts te rade gaan. Indien u echter geen vertrouwen in uw tandarts (meer) hebt, kunt u altijd een andere tandarts raadplegen voor een zgn. second opinion (tweede mening). Tenslotte kunt u zich ook om raad wenden tot de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde, Postbus 4141, 3502 HC Utrecht.

Aanvulling jeukende hoofdhuid

Naar aanleiding van een vraag over een jeukende hoofdhuid, stuurde L.D. Peeman-van der Laan de volgende opmerking. "Ik had hier ook last van, veel shampoos geprobeerd, maar ik had er geen baat bij. Ik gebruik nu shampoo met Dode Zeezout van de Gezondheidswinkel en heb geen last meer van een jeukende hoofdhuid. Misschien kan dit een oplossing zijn voor de persoon die de vraag heeft gesteld." Dank voor de aanvulling!