Afbeelding
Foto:

Belevingsbos Den Bommel gedund

DEN BOMMEL - De Vliegende Brigade van de Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee heeft het Belevingsbos, in de hoek Geerweg/Oudelandseweg, bij Den Bommel grondig aangepakt. Voor de wandelaar en fietser is het misschien even schrikken, maar met dit onderhoud kunnen de aangeplante bomen weer extra licht krijgen om door te groeien.

De extra opslag van wilg en abeel zijn voor 70% weggehaald. De afkomende takken zijn op rillen gelegd of gewoon in het bos blijven liggen. In een bos zijn niet alleen de levende bomen van belang. Ook dood hout is nodig voor talrijke planten, dieren, paddenstoelen en bacteriƫn die het als woonplaats of voedselbron gebruiken. Zo'n 600 soorten paddenstoelen en 1350 soorten kevers zijn betrokken bij het volledig opruimen van hout. Dood hout bruist dus van leven. Rottend dood hout is lang gezien als een teken van nalatig of slordig bosbeheer. Dood hout is echter een van de belangrijkste factoren die de biodiversiteit van een bos vergroten.

Het Belevingsbos is een compensatiebos voor de aanleg van de honkbalvelden te Oude-Tonge en is in 2012 met de boomplantdag aangeplant. Hier heeft elke boom en elke struik de ruimte die het nodig heeft in het volwassen stadium. Tussen de bomen mag er van alles komen groeien. Daardoor valt er ook veel te beleven aan de ontwikkeling van dit bos. Het trekt allerlei insecten (vlinders, bijen, e.d.) en vogels aan, doordat er besdragende struiken en fruitdragende bomen zijn aangeplant. Maar ook zomereik en een iep staan er.