Afbeelding
Foto:

Bakker Flohil sr. al zeventig jaar achter de trog

Bakker Cornelis Flohil van Goeree­ Havenhoofd heeft maandag op de gebakjes nog eens extra zijn best gedaan. De volgende dag zou hij jarig zijn en de visite krijgt dan wat lekkers voorgezet. Veel bakkers doen dat al vele jaren en het zou ook nu niet in de krant gekomen zijn wanneer dhr. Flohil die dag geen 82(!) geworden zou zijn. Mensen uit zijn omgeving vonden dat de aktie van bun bakker maar eens verder uitgedragen moest worden en de bejaarde bakker vond het best. Het moest echter wel tussen de bedrijven door…

In zijn hele lange leven heeft dhr. Flohil niet anders gedaan dan brood­ en banket gebakken. Dat begon al toen hij twaalf was en vanuit zijn woonplaats Ellemeet naar Zierikzee trok, waar hij het twee jaar bij een bakker volhield. Vader Flohil, zelf landbouwer, begreep drommels goed dat hij zijn zes zonen niet aan een eigen bedrijf kon helpen en hij had alle vrede met de door Cornelis gekozen richting. Wel moest hij aan de bakker voor elk jaar f 25,- betalen. De eerste verdiensten kwamen binnen toen Cornelis voor 1¼ jaar naar Bergen op Zoom trok, maar hij moest voor een paar guldentjes elke nacht om twaalf uur uit de veren.
Later ging hij naar Scharendijke, om vervolgens weer in eigen woonplaats te belanden, waar een van zijn broers een bakkerij begonnen was.

Het kleine beetje vrije tijd dat er overschoot, was toch nog voldoende om op vrijersvoeten te gaan. Hij kreeg kennis aan een Ouddorps meisje, Lena Bezuijen, dat later zijn vrouw werd, maar die hem 16 jaar geleden is ontvallen. Een zwager kreeg de bakker warm voor het idee om op Goeree-Overflakkee een zaak te beginnen. Toen er dan ook op Goeree-Havenhoofd een woning te koop kwam, was de beslissing gauw genomen. Het Hoofd kreeg een helemaal eigen warme bakker.

Dit is een deel van het artikel dat eerder in Eilanden-Nieuws van 16 februari 1973 stond.