Afbeelding
Foto:

Wat is 'ruimhartige compensatie' voor omwonenden windturbines?

GOEREE-OVERFLAKKEE – Dat de inhoud van de brief van het college aan de raad over de compensatie aan omwonenden windparken Suyderlandt en Blaakweg tot discussie zou leiden stond al bij voorbaat vast. De fractie VKGO had dit document voor bespreking op de agenda gevraagd. Wat wordt er onder "ruimhartige compensatie" verstaan? In de brief wordt uitgebreid het resultaat geschetst van de opdracht waarmee portefeuillehouder Tollenaar op pad werd gestuurd om een beter resultaat voor genoemde bewoners te verkrijgen. Initiatiefnemers toonden uiteindelijk na overleg bereidheid een vergoeding uit het Windfonds te verstrekken van 2000 euro voor omwonenden in de zone van 450 tot 900 meter tot de dichtstbijzijnde turbine.

Door Jaap Ruizeveld

Alvorens de belangrijkste opmerkingen uit de raad te geven, eerst de brief van het college, waarin staat dat toezeggingen van de initiatiefnemers over de stilstandsvoorziening en de planschade worden gestand gedaan. Daar bovenop zou zijn aangeboden alle adressen binnen genoemde zone, inclusief Zuiddijk 69, zonnepanelen aan te bieden ter waarde van 5.000 kWh per jaar, of een andere vergelijkbare duurzame maatregel die past in de persoonlijke situatie. Tevens is gesteld dat men bereid is om de windfondsen waarbij men betrokken is, in te zetten voor verduurzaming van de betrokken woningen, waarbij er naar wordt gestreefd het totale financiële aanbod daarvoor in netto contante waarde beschikbaar te krijgen. Dit gekoppeld aan de verduurzaming van de woning.

Nog geen reacties

Het college geeft aan dat de initiatiefnemers nu met individuele betrokkenen in gesprek zullen gaan over persoonlijke situaties en de wijze waarop dit aanbod kan worden ingevuld. Partijen in het overleg menen dat met dit aanbod wordt voldaan aan de oproep vanuit de gemeenteraad tot ruimhartige compensatie. Ook b. en w. zijn die mening toegedaan. De initiatiefnemers hebben daarna eind 2017 de omwonenden ingelicht over het aanbod. Maar zover bekend zijn er geen reacties van omwonenden bekend, stelt het college. Van Alphen (EVV) had hiernaar gevraagd.

Tegenvallend

VKGO was teleurgesteld over het resultaat, deze 2000 euro is niet ruimhartig. Enkele kilometers verder op gaat het om geheel andere bedragen, zei Heintjes. Kritisch oordeelde de PvdA: Weer staan gemeente en burgers tegenover elkaar. Het aanbod valt ons tegen. Afschuiven van verantwoordelijkheid op initiatiefnemers is niet aan de orde, want wij hebben hen hun gang laten gaan. In nederigheid dient het overleg met de burgers heropend te moeten worden. Het vertrouwen in ons is opnieuw geschonden. Maliepaard sloot zich hierbij aan. Daarentegen schetste Van Dam (SGP) een andere beeld. 'De nu bereikte compensatie is meer dan het wettelijk kader aangeeft'. Over en weer waren er wat politieke schermutselingen, die aan de ingenomen standpunten overigens geen wijzigingen brachten. Over de brief behoefde ook geen besluit te worden genomen.