Gemeentelijke regie bij beheer en onderhoud project zandwallen en schurvelingengebied

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een tweede kredietverzoek in de raad lag donderdag op tafel voor samenwerking en uitvoering beheer en onderhoud zandwallen- en schurvelingengebied in Ouddorp. Vanuit de reserve kwaliteitsverbetering dorpskernen kan dit bedrag worden gedekt. Voor een periode van twee jaar 82.500 euro per jaar. Het gebied is van belang voor de bewoners zelf maar heeft daarnaast een uitstraling naar de omgeving en de hele Kop van het eiland, stelt het college. Het is nodig om op korte termijn te beginnen met een nieuwe vorm van samenwerking en tevens een inhaalslag te maken op achterstallig beheer en onderhoud.

Door Jaap Ruizeveld

Dat alle fracties zich bekommeren om de kroonjuwelen op de Kop van Goeree werd in het raadsdebat nog eens scherp onderstreept. Het unieke schurvelingenlandschap is ook een cultuur erfgoed. Ooit gevormd om praktische redenen. Nu de Provincie zich, wat subsidie betreft, terugtrekt is het een goede zaak dat de gemeente zich verantwoordelijk voelt voor goed beleid en juist onderhoud van dit landschap zei Tuk (CU). Zijn woorden werden in de reacties van andere fracties , met iets andere accenten, volledig gedeeld. Deze aanpak is toe te juichen gaf Maliepaard aan. Alleen het komt voor enkele gebieden te laat. Onderhoud kost geld maar dat hebben wij er graag voor over gaf C. Grinwis (SGP) aan. We moeten behoedzaam met het gebied omgaan. De financiering op langere termijn was voor spreker nog wel een zorg. PvdA (Eijkenduijn) en VVD (mv.Reijerkerk) stemden van harte in met het collegevoorstel. Het kost geld, maar we moeten het gebied wel zorgvuldig beschermen en bewaren. Met stip zette de raad het behoud van de zandwallen en het schurvelingengebied op positie 1.

Actie gewenst

Actie is gewenst omdat provinciale subsidieregelingen aflopen, de samenwerking is gestopt en in de ogen van eigenaren en beheerders van het gebied heeft er zich de laatste jaren een versnelde verstening in en om het gebied voorgedaan. Met dit signaal is aan Bureau Schildwacht, in overleg met actief betrokkenen uit het gebied, opdracht verstrekt een beschrijving te maken van de achtergrond van het gebied, het verloop van de gebiedsgerichte aanpak en de gesignaleerde knelpunten. Dit heeft een nota Aanbevelingen voor de toekomst opgeleverd.

Doelstelling                                                                                                                                        

Met als doelstelling behoud, beschermingen ontwikkeling van een cultuurlandschap. De investeringen zijn gerechtvaardigd vanuit het behoud van de maatschappelijke waarde en niet de private waarde. De maatschappelijke waarde wordt vergroot door de toegankelijkheid en de leefbaarheid te vergroten. Hiermee een bijdrage leverende aan de recreatieve kernkwaliteiten van de hele Kop van Goeree. Als er niets wordt gedaan wordt een neerwaartse spiraal in gang gezet, geeft het college aan. De stap naar zelforganisatie is nog te groot. Het gaat om maatschappelijke waarde en een gemeenschappelijke meer uitgewerkte visie op het gebied is belangrijk bij afweging van verzoeken en nieuwe ontwikkelingen. Kanttekening is dat er geen garantie is dat na twee jaar er een andere vorm van samenwerking en financiering is gevonden. De financiƫle bijdrage van de gemeente is o.a. gericht op het aanstellen van een gebiedscoƶrdinator, inhaalslag achterstallig onderhoud. Inventarisatie huidige situatie en verwerken in een digitale kaart, een voorbeeldboek en vormen van kennisoverdracht en het betrekken van bewoners daarbij uitwerken.