Woordenwisseling over deelname wethouder aan visserijexcursie

GOEREE-OVERFLAKKEE – Een reisverslag van een driedaagse visserijexcursie naar Sicilië, gemaakt door portefeuillehouder Van der Vlugt en een beleidsadviseur Economische Zaken, op uitnodiging van United Fish Auctions nv (organisator met ondersteuning van de Nederlandse Vissersbond), haalde donderdagavond de raadsagenda. Vijftig personen maakten de reis, onder wie vishandelaren, onderzoekers tot en toeleveranciers. Bij het agendapunt waren schriftelijke vragen opgenomen van de fractie Vitale Kernen. Er ontstond in de raad een korte maar wel stevige politieke woordenwisseling.

Door Jaap Ruizeveld

UFA is een bedrijf dat bestaat uit de visafslagen Stellendam, Scheveningen en Colijnsplaat en met samenwerkingsverbanden visafslag IJmuiden en twee vissershavens in Denemarken. De gemeente Goeree-Overflakkee is voor 65% aandeelhouder van UFA. Het college meldt in het reisverslag dat de gemeente Goeree-Overflakkee de visserij als identiteitsdrager en economische sector (omzet 104 miljoen euro op jaarbasis en 1000 arbeidsplaatsen (fte) in de gehele cluster haven Stellendam, een warm hart toedraagt. Dit is ook neergelegd in het coalitieakkoord 2013-2018 en in een raadsmotie 2013 waarbij b. en w. zijn opgedragen zich in te zetten voor de pulsvisserij. Nu uiteraard een actueel zorgwekkend onderwerp.

'Gezellig reisje'

De rol van de gemeente is faciliterend en randvoorwaarden scheppend. Door deelname aan de excursie (kosten 900 euro per persoon) werd daar mede invulling aangegeven stelt het college, die de items netwerken en informatie en kennis opdoen als doel aangeeft. In de schriftelijke vragen van VKGO en in een kort raadsdebat werd gevraagd wat de toegevoegde waarde is/was van het deelnemen van de gemeente aan deze Siciliaanse uitstap (gezellig reisje). Juist op het moment dat in Brussel het negatieve pulsbesluit puls viel. Deze opmerking schoot bij Pijl (CDA) in het verkeerde keelgat. Hij noemde het laf om zo tegen het college en de wethouder te reageren. Het ging hier immers om te lobbyen voor de puls. SGP (Van Dam) sprak van spijkers zoeken op laag water, een opmerking die portefeuillehouder Van der Vlugt overnam in zijn repliek.