Enkele nagenoeg droge dagen aan zet

En nog steeds geen winter in zicht voor Zuid-Holland. Sommige kouvrezenden vinden het prima zo, maar onder andere de landbouw wil wel wat kou over het bouwland heen hebben. De samenstelling van de (klei)grond op de akkers is vooralsnog niet optimaal bij dat voortdurende gebrek aan (flinke) vorst. Tot tenminste begin februari is er geen zicht op een paar nachten met minima rond -10 graden of zo, laat staan -5. Slechts enkele lichte nachtvorstjes lijkt het maximaal haalbare straks in voornamelijk het binnenland van de Eilanden.

Voorbije woensdag was het even recordzacht, toen het datumrecord flink scherper werd gesteld. In een zeer zachte zuidzuidwestelijke stroming werd van origine subtropenlucht meegenomen. In flinke delen van het land werd het zo'n ruime 13 of 14 graden. Niet met volop zon erbij, maar voornamelijk onder bewolkte omstandigheden, waarbij het soms zelfs wat licht (mot)regende. Donderdag was het ook niet geheel droog en iets minder extreem zacht, maar op vrijdag en zaterdag (wellicht ook op de zondag nog) is het overwegend droog en wat frisser. Tijdens de nachten kan het (mits het overtuigend uitklaart) wat meer afkoelen met minima tot ongeveer 2-3 graden boven nul lokaal. Laatste weergegevens mikken toch weer op een kans op wat lichte regen voor de zondag.

Nog steeds is het stromingspatroon (weliswaar met hele korte tussenpozen) aanlandig, dus met een zuidwestelijke -of westelijke component. Veel vochtvelden vanaf de Noordzee, enkele buien, of periodiek overtrekkende regengebieden bepalen het alleszins milde weerbeeld. Tot begin februari komt daar eigenlijk geen verandering in. Soms trekken de hogedrukgebieden met de spil voornamelijk ten zuiden van ons land, aan het langste eind. Dan overheersen de droge perioden voor een aantal dagen. Vervolgens reikt een oceaanstoring dan weer tot aan onze landsgrenzen, die regen bezorgt.

Vorig jaar hadden we nota bene een relatief koud plaatje in huis rond deze tijd en kon er in een deel van 't land worden geschaatst op weliswaar dun natuurijs. Zelfs schaatsen is er nu (nog) niet bij. Voor de eerste week van sprokkelmaand februari zijn er lichte aanwijzingen dat het kan afkoelen. De meerderheid van de weermodellen komt met een aantal opvallend koude 'oplossingen' te berde.