De burgemeester en Lizzy bouwen samen een toren.
De burgemeester en Lizzy bouwen samen een toren. Foto:

Burgemeester leest peuters voor uit prentenboek van het jaar

STELLENDAM – Het was feest donderdagmorgen bij Peuterspeelzaal Klein Duumpie aan het Fresiapad in Stellendam: de burgemeester kwam op bezoek. In het kader van de nationale voorleesdagen las zij de peuters voor uit het prentenboek van het jaar 2018: 'Ssst de tijger slaapt', van Britta Teckentrup. Leidsters Marjolein Grootenboer en Greet Knape, met support van 'oma' Jansen, waren in hun nopjes dat de uitnodiging zo enthousiast door burgemeester Ada Grootenboer was opgepakt.

Door Jaap Ruizeveld

Voorafgaand aan de komst van de eerste burger, was er gelegenheid om kort met de leidsters te praten. Ouders, opa en/of oma brengen dagelijks zestien tot zeventien peuters rond half 9 naar zaal Klein Duumpie. Daar kunnen zij, onder gedegen toezicht en begeleiding, allerlei activiteiten ontplooien. Leerzame spelattributen staan ter beschikking, waarmee de peuters hun fantasieën vorm kunnen geven. Torens bouwen, met dieren spelen, een fruitige maaltijd bereiden. Ook een recreatieve tent nodigt uit tot inspiratie. Om 11.15 uur worden de peuters weer opgehaald. Zij zijn in de leeftijd van 2 jaar en 3 maanden tot 4 jaar, het moment dat de vervolgstap in het onderwijs wordt gezet.

Meer zelfstandig

Marjolein en Greet vertellen dat zij in de loop van de jaren bij de peuters duidelijk signalen zien in hun ontwikkeling. Waren de uitingen 'vroeger' meer terughoudend en verlegen, nu merk je dat zij mondiger en meer zelfstandig zijn. Laten ook sneller weten wat ze willen. Het is echt genieten. Heerlijk om met hen - in hun spontaniteit - om te mogen gaan en te begeleiden. Het schoolhek gaat open. De burgemeester stapt binnen. Met haar vriendelijke begroetingswoorden en vrolijke uitstraling is zij gelijk geaccepteerd. Dan is er het moment van het voorlezen. Vanaf hun stoeltjes luisteren de peuters naar het spannende tijger-verhaal, opgetekend in het prentenboek. Succes verzekerd.

Kleurrijke keten

Daarna weten enkele meisjes en jongens de burgemeester deelgenoot te maken van hun spel. Lizzy heeft al direct alle schroom van zich afgezet. Schuift bij Ada aan een tafeltje en samen wordt een bouwplan gemaakt voor een toren. Zonder procedures en allerlei regels komt het bouwwerk gezamenlijk in een oogwenk tot stand. Dan weer tijd om afscheid te nemen, maar wel met een belofte. De burgemeester komt nog een keer terug om haar ambtsketen te laten zien. Ondertussen kan zij in haar werkkamer in het gemeentehuis genieten van een kleurrijke andere keten, een werkstuk van Peuterspeelzaal Klein Duumpie, dat haar als dankgeschenk werd overhandigd.

Marjolein en Greet met de peuters rond de enthousiaste burgemeester.