Afbeelding
Foto:

'Door Zijn Hand'

De voorzienigheid van God is in onze tijd niet meer het onderdeel van de geloofsleer, zoals we dat in de Schrift en de Belijdenisgeschriften altijd hebben mee gekregen. Velen zijn tot de conclusie gekomen, dat we niet meer over de voorzienigheid kunnen spreken zoals dat vroeger gebeurde. Dat wordt o.a. veroorzaakt door verschrikkelijke gebeurtenissen. De vraag rijst op of we onze belijdenisgeschriften op grond van voortschrijdend inzicht moeten veranderen?

Het is een bijzondere verdienste van ds. Den Butter dat hij door een diepgaand, maar wel toegankelijk onderzoek in dit boek antwoord geeft op deze vraag. De auteur is in zijn pastorale praktijk vaak geconfronteerd met de bange vragen die de leiding van God kunnen oproepen. Een vraag die naar voren kan komen: Als God soeverein Zijn weg gaat, heeft dan ons gebed nog wel zin? Is de mogelijkheid aanwezig om rust te vinden, ook als God wegen voor ons krom zijn/lijken? Of de vragen uit de catechismus: Geduld in tegenspoed? Dankbaarheid in voorspoed?

U mag van ds. Den Butter geen pasklare antwoorden verwachten, maar wel een handreiking tot de beleving van de rust die bestaat in het geloof in de voorzienigheid van onze soevereinde God.

Deze lijvige paperback van 253 pagina's neemt ons mee in de goudmijn van de Schrift, in de belijdenisgeschriften van onze vaderen en tenslotte Gods Hand.

Door de weg die de Heere in zijn leven ging, werd de schrijver meermalen geplaatst voor de vragen rondom Gods voorzienigheid. Ds. Den Butter bekent eerlijk dat hij ook nog steeds op de leerschool zit. Ook voor hem zijn veel zaken onbegrepen. Toch heeft ook hij rust mogen vinden in Gods beleid. Hij vertolkt dat met de volgende regels: 'In Hem, mijn vaste Rots, is 't onrecht nooit gevonden.

Ter illustratie heeft hij historische gebeurtenissen op een meer meditatieve manier behandeld. Deze passages zijn te herkennen aan een afwijkend lettertype.

Het boek is opgedragen aan zijn vrouw Marianne, aan wie hij veel dankbaarheid verschuldigd is. Dat hij haar mocht ontmoeten is een bewijs dat de Heere in Zijn voorzienigheid soms ook voor verrassingen zorgt.

Hoe is dit boek opgebouwd?

Deel 1: de belijdenis over Gods voorzienigheid: Heidelbergse Catechismus, Nederlandse Geloofsbelijdenis, Westminster Standard. Dit deel wordt afgesloten met de vraag: wat we vonden in de belijdenis

Deel 2: De Heilige Schrift over Gods voorzienigheid

Gods hand in Genesis, Exodus, Jozua, Richteren, Ruth, Saul en David, de tijd van de koningen, in de tijd van Elia en Elisa, het boek Esther, boek Jona, in de boek van de profeten, in Israëls poëzie, in de evangeliën, in de Handelingen, in de brieven en opnieuw de vraag: wat we vonden in de Schrift.

Deel 3 heeft als opschrift: Gods Hand

De Schepper blijft zorgen, onder houding, regering, medewerking, kwaad en zonde, middelen en wonderen, dromen, het lot, gebeden en met het oog op Gods Kerk.

Een citaat van blz. 252/254:

'Het is te vrezen dat zij, die over Gods voorzienigheid anders spreken dan de confessie doet, dat doen omdat ze grote moeite hebben om God als soevereine God te erkennen. De neiging is dan aanwezig om God kleiner en de mens groter te maken. Wat we dan overhouden, is een God Die niet alles overziet en beheerst en meer dan eens in verwarring verkeert en geen oplossing weet. Is Hij dan nog groot genoeg om gerespecteerd en vertrouwd en bemind te worden? Een God, Die niet veel groter is dan wij zelf zijn. Hebt u daar genoeg aan? Kan die God uw zondeprobleem oplossen of moet Hij ook dan zeggen: Ik weet geen oplossing. Dan is wat God Zelf over Zijn hand zegt veel en veel rijker. Dan is ook de belijdenis aangaande Gods hand veel en veel troostrijker. Die hand is van een almachtige en alomtegenwoordige kracht en is tevens de hand van een God, Die voor Zijn volk een getrouw Vader is. Laten we dan toch maar bij die belijdenis blijven.

Een aanwinst als u dit boek aanschaft, maar bovenal biddend leest om zo te ervaren, dat Hij ook uw leven leidt, regeert bestuurt en in Zijn hand houdt. Van harte aanbevolen.

'Door Zijn Hand', Gods voorzienigheid door ds. P. den Butter, uitgegeven bij Den Hertog onder ISBN nummer 9.789.033.128. 691; Prijs € 20,90. Ds. P. den Butter (1938) werd in 1964 predikant van de Christelijke Gereformeerd Kerken. Hij is nu emeritus predikant. Van zijn hand verschenen diverse boeken, o.a. over de Koningen van Juda en Israël.