Met raad en daad

Alternatieve castratie

Ik moet mijn hond laten castreren, maar wil het dier geen operatie laten ondergaan. Dat is zo definitief. Is er geen andere oplossing, bijv. door middel van een pillenkuur?

Er bestaat inderdaad een tijdelijk werkzaam alternatief. U dient uw reu dan ongeveer om de drie à vier maanden door de dierenarts een injectie te laten geven, waardoor hij in die periode onvruchtbaar zal zijn.

Overhemdstreepje

Hoe haal ik een viltstiftstreep uit een overhemd?

Drogisten verkopen wel middelen tegen viltstiftvlekken, maar garanderen niet dat de inkt onzichtbaar wordt. En sterke chemicaliën als tetra zijn te gevaarlijk en mogen niet meer geleverd worden. Ze tasten bovendien de kleuren van de stof aan.

De kosten van het geding

Men zegt, dat de kosten van een rechtszaak niet opwegen tegen het te vorderen bedrag als je van iemand bijv. € 1000,- te vorderen hebt. Is het niet zo dat degene die laakbaar gehandeld heeft, de kosten van de procedure moet betalen, buiten de vordering?

Inderdaad stelt de rechter de zgn. geliquideerde kosten vast, maar deze moeten door de verliezende partij worden voldaan, dus ook die van de tegenpartij. Krijgt geen van beiden geheel gelijk, dan kan de rechter een tussenweg voorschrijven, bijvoorbeeld dat elke partij de door hem gemaakte kosten betaalt en dat zijn dan de bedragen voor de dagvaarding, het griffierecht, van de advocaten-procureur, van de zgn. verschotten die voor dagvaarding plus reiskosten van de opgeroepen getuigen, deskundigen en dergelijke onkosten. Dat geschiedt dan volgens een puntentarief en het probleem is, dat dit veel lager ligt dan de werkelijke kosten. Er zijn overigens dure en goedkope advocaten. De evt. gemaakt reis- en verblijfkosten, inkomstenderving, enz. worden niet vergoed. Per saldo kunnen wij dus wel stellen, dat men bij een kleine vordering beter niet aan een procedure moet beginnen, omdat het mogelijk is dat advocaat volgens zijn tarief bijv. € 3.000, - rekent en het puntentelling systeem van de rechter op een vergoeding van hooguit € 2.000, - uitkomt.

Jeukende hoofdhuid

Ik heb al ongeveer een jaar last van jeuk aan mijn hoofdhuid. Ik heb al menig shampoo gebruikt, maar niets helpt. Ook ben ik naar de dokter geweest, die zegt dat het komt door mijn suikerziekte. De laatste keer was de waarde van mijn suiker 5.2, dus daar ligt het volgens mij niet aan. Weet u soms een oplossing?

Jeuk kan inderdaad door suikerziekte (diabetes) veroorzaak worden. Uit studies is gebleken dat diabetes op zich niet zo vaak jeuk veroorzaakt, maar soms wel indirect vanwege geneesmiddelen die diabetespatiënten gebruiken, of door schimmelinfecties van de huid die ze iets vaker hebben. Maar er zijn verschillende irritaties, waardoor jeuk kan ontstaan, o.m. door insectenbeten (dus gif in het bloed), door huidaandoeningen zoals eczeem (dan is de huid ziek), door aanrakingen (bijv. van haartjes), door inwendige ziekten, door warmte of koude, verder door allerlei medicijnen en door zenuwen. Vele deskundigen houden het erop, dat jeuk een prikkeling is van de kleinste zenuwtakjes en uiteindelijk in de huid terechtgekomen histamineachtige stoffen e.d. ongerechtigheden. Shampoos kunnen ook bij sommigen jeuk veroorzaken. Een andere oorzaak die jeuk op het behaarde hoofd kan geven is stress. Spanning kan leiden tot een intens jeukgevoel. Adviezen om jeuk te voorkomen zijn helaas niet te geven. Er zijn diverse medicijnen die voorgeschreven kunnen worden om de jeuk te doen verminderen. Een bekend voorbeeld hiervan is mentholpoeder. Er zijn verschillende plantaardige (homeopathische) middelen verkrijgbaar tegen de jeuk. Het jeukstillend effect hiervan is niet aangetoond, toch kunnen sommige mensen er baat bij hebben.