Johan Baaij en Jaap Tanis in het Visserij-Innovatiecentrum.
Johan Baaij en Jaap Tanis in het Visserij-Innovatiecentrum. Foto:

Verbijstering en frustratie over stemming pulsvisserij

Vervolg van de voorpagina.

Boven dit alles hangt vooralsnog de dreiging van een volledig verbod voor pulsvisserij. Moet dan worden teruggeschakeld naar de historische boomkor-inzet? Gaan dan alle investeringen die de afgelopen 10 jaar in de vloot zijn gedaan te niet? Wordt er geen waarde gehecht aan de positieve uitkomsten van het gedegen wetenschappelijk onderzoek?

Gitzwart

Een gitzwarte uitkomst van de stemming in het Europees Parlement. Voor een zeer groot deel gebaseerd op basis van Fake News en op emotie. Sterker nog: op onwaarheden. Gedreven door protectionisme waarin Frankrijk en UK vooropgaan. Niet verwonderlijk dat na de stemming in het parlement er enerzijds uitspraken in de media werden geplaatst van "Victoire. Un grand bravo á toutes en Impressive win. Congratulations ", anderzijds de Nederlandse afvaardiging ontgoocheld en verbijsterd achterlatend. Johan Baaij en Jaap Tanis, bijeen op de Stellendamse buitenhaven, popelen om te reageren. Wijzen op de directe investeringen die bij de omschakeling per kotter, gemiddeld tussen 400.000 en 500.000 euro zijn verricht. "Het gehele proces rond het wetenschappelijk onderzoek in het elektrisch pulsvissen is en wordt uiterst zorgvuldig verricht. Fase voor fase is opgebouwd. Begonnen in 2008 met 5 ontheffingen, daarna op basis van positieve aspecten in het onderzoek uitgebreid tot 17 ontheffingen in de jaren 2010-2011 en zo verder. Stap voor stap naar de huidige 84 landelijke ontheffingen.

Risico genomen?

Was deze uitbreiding geen risico in de experimentele fase? "Nee," zegt Baaij. "De positieve resultaten die in de stapsgewijze aanpak na elk onderzoek konden worden aangetoond, gaven aan dat de innovatie met het pulsvissen tot betere resultaten leidde. Daarop gebaseerd is het proces uitgezet". Hebben de Nederlandse vissers dan weerstand opgeroepen omdat zij te dicht bij de Franse kust visten? "Nee," zeggen Jaap en Johan. "De Nederlandse kotters hebben te maken met strikte regels. Niet vissen buiten 51 graden Zuiderbreedte en 55 graden Noorderbreedte. Afstand bewaren tot de kusten van Europese landen variërend tot 3, 6 of 12 mijl. Daartegenover staat dat vissers uit andere landen bij wijze van spreken vrij spel hebben tot pal onder onze Nederlandse kust te vissen. Die vrijheid hebben wij omgekeerd dus niet. Hier speelt overigens ook nog een andere factor mee, dat zijn de historische rechten," geven beide woordvoerders aan.

Economische pijler

Als de uiteindelijke beslissing valt op een totaal verbod voor het elektrisch (puls)vissen, vermoedelijk pas aan het eind van dit jaar, betekent dit een onvoorstelbare klap voor de landelijke visserijsector, maar hier toegespitst op Stellendam. Onze pulsvloot omvat tussen de 20 en 22 kotters. (Niet alle schepen komen overigens naar de afslag hier op de buitenhaven). Bij die beslissing is dan direct en indirect de gehele cluster in het geding. Van Coöperatie tot scheepswerven en elektrabedrijven en alles wat daar bij verbonden of betrokken is. We hebben het hier wel over de tweede economische pijler van Goeree-Overflakkee.

Dramatisch

Wethouder Van der Vlugt haakt daar op in. Geeft eerst zijn mening over de uitkomst van de stemming in Straatsburg. Dramatisch. Niet de onderzoeksresultaten, de positieve gegevens hebben hier centraal gestaan. Wel de emotie. Dat is jammer. Op een oneerlijke wijze, zonder steekhoudende argumenten, zijn de belangen van de Nederlandse pulsvisserij de grond ingeboord. Duurzame vernieuwing, afspraken over het Klimaatverdrag, het wordt terzijde geschoven. Op zo'n moment vraag je je af: wat doen we nog in Europa? We hebben een slag verloren, maar de oorlog beslist nog niet. De gehele cluster Stellendam acht ik, als de innovatieve krachten gebundeld zijn, stellig in staat om ook na deze klap met veerkracht verder te gaan. Er is zoveel kennis verworven, die ingezet wordt en kan worden. Vanuit de gemeente zullen wij de sector blijvend support bieden. Samen optrekken waar dat kan. Ik denk daarbij o.a. aan het leggen van contacten en informatieve werkbezoeken. Begin februari bezoekt een deputatie van de Europese Commissie de Stellendamse haven."

Niet geloofwaardig

Baaij en Tanis stellen dat het innovatieve werk dat de afgelopen jaren is verricht en op de kotters is geïmplementeerd, niet verloren mag gaan. Je bent als Europa toch niet geloofwaardig als je wetenschappers voor leugenaars uitmaakt. Feiten verdraaid en beelden zo presenteert dat dit tot onjuiste aannames leidt. Wij gaan geen stap terugzetten. Wij hebben deze innovatie-aanpak niet voor niets gedaan. Wellicht zullen wij met een gesloten front en sterke PR nog beter dan nu ons moeten inzetten om 'ons product' te presenteren. Telefoons rinkelen voortdurend tijdens ons gesprek. Media willen allemaal weten wat er nu speelt. Een goede gelegenheid om - zoals Pim Visser namens Vissersbond/VisNed stelt - de verspreide informatie van vooral Franse extremistische groepen dat Nederland de zee leeg vist en vissen elektrocuteert, van het label 'Klinkklare onzin' te voorzien. Lees de wetenschappelijke documenten er op na. Dat geeft objectief bewijs van de positieve innovatieve insteek.