In het weekend rustiger met iets meer zon

Koning Winter is nog heel ver weg en het ziet er niet naar uit dat het binnen tien dagen stevig vriest op de Eilanden. Minima beneden -10 graden bijvoorbeeld zijn beslist ondenkbaar in een situatie met een onverdroten doorstroomd mild westelijk georiƫnteerd weerpatroon dat ons land zo kenmerkt. Wederom stevenen we af op een uitgesproken saai winterseizoen hoewel we nog zo'n zes weken te gaan hebben met het officiƫle winterverloop. Januari is aardig op weg een zachte maand te worden. Op dit moment ligt de gemiddelde temperatuur ruim twee graden boven het langjarige gemiddelde.

Opvallend is het dat het extreem zachte weer met zo'n 15 graden (zoals in 2014) uitbleef vooralsnog. Oudjaarsdag 2017 was nog even erg zacht, maar dubbele temperatuurcijfers zaten er nauwelijks in. Voorlopig is het nog guur weer de rest van de week met vooral tot en met vrijdag zeer regelmatig kille buien die soms een winterse lading met zich meebrengen (stofhagel, wat natte sneeuw). In het weekend is het tijdelijk wat droger en nog iets frisser met enkele koudere nachten op Flakkee.

In grote lijnen verandert er niet heel veel in het huidige stromingspatroon. Het lijkt zelfs weer wat zachter te worden in de nieuwe week. Maxima van 12 of 13 graden zijn wel haalbaar rond woensdag. Enkele regenfronten dringen ook weer door tot Zuidwest-Nederland vanaf begin nieuwe week. Wellicht gaat het nog wat winteren vanaf begin februari? Concrete aanwijzingen zijn er nog niet.

Extra aandachtspunt is nog even de wind die vooral donderdag enorm uithaalde met windstoten tot om en nabij de 145 kilometer per uur bij Hoek van Holland. Vlak uit zee stond er even een zeer zware storm met windkracht 11. Slechts korte tijd stond er erg veel wind, maar het risico op schade was daardoor niet veel kleiner. Vooral de kortdurende uitschieters tot meer dan 120 kilometer per uur waren doorgaans de schadebrengers, juist wat dieper landinwaarts. De weermodellen hadden die vliegende storm prima in de smiezen en zelfs op 13 januari jl. werd hier al op gezinspeeld.