Natuurorganisaties werken samen in Groene Raad

OUDDORP – Het burgerinitiatief Ouddorp Kust Ruimte Rust heeft als werkgroep binnen NLGO (Vereniging Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee) het initiatief genomen met natuurorganisaties in gesprek te gaan om een platform te vormen waar kennis en krachten gebundeld worden. Dit heeft geleid tot de oprichting van Groene Raad Goeree-Overflakkee, waar de natuur een duidelijke stem krijgt daar waar de recreatieve ontwikkelingen op het eiland aan de orde zijn en komen.

Door Jaap Ruizeveld

In een persbericht stelt Groene Raad dat de gemeente de afgelopen periode werkte aan een Toeristische Recreatievisie. Terugkijkend op dit proces constateerden vertegenwoordigers van natuurorganisaties dat het moeilijk bleek om provinciale- en landelijke natuurorganisaties erbij te betrekken. De organisaties Ouddorp Kust Ruimte Rust, Natuur & Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee, Stichting Duinbehoud, Zuid- Hollands Landschap en Natuurmonumenten hebben nu hun medewerking toegezegd aan de Groene Raad. Een aantal van deze partijen werkt al samen in de campagne "Bescherm de kust" waarbij het beschermen en versterken van de kernkwaliteiten en de gemeenschappelijke waarden van het bijzondere kust- en duinlandschap centraal staat.

Doelstelling

Doelstelling van Groene Raad is behoud en uitbreiding van de kwaliteit van het landschap in de volle breedte van Noordzeestrand, duinen, binnenduinrand en polderlandschap, cultuurerfgoederen en de oevers van Grevelingen en Haringvliet op Goeree-Overflakkee. Respect voor ruimte en rust in het unieke en kwetsbare landschap. Daarvan te genieten maar recreatieve ontwikkelingen dienen wel zorgvuldig ingepast te worden. Dit met een maatvoering en schaalgrootte die daarbij past zodat ook biodiversiteit gewaarborgd is. Dit verdient blijvend de aandacht, stelt Groene Raad.

Samenstelling

Het samenwerkingsverband beperkt zich (voorlopig) tot de uitwerking en uitvoering van de Toeristische Recreatievisie en alles wat hiermee samenhangt. Gevraagd en ongevraagd zal advies worden uitgebracht aan beleidsadviseurs, politiek, bestuur en andere organisaties. Dit ook als tegenhanger van te grote nadruk op economische belangen die de natuur kunnen schaden. In Groene Raad zijn vertegenwoordigd Krijn Tanis, Jan Baks en Ed van Wijk (NLGO), Arnoud v.d. Meulen (Stichting Duinbehoud), Frans van Zijderveld (Natuurmonumenten Zeeland / Zuid-Holland), Michiel Houtzagers (Zuid-Hollands Landschap) en Kors Pijl en Gjalt Huppes (namens werkgroep OKRR in NLGO). Informatie: ouddorpkustruimterust@gmail.com.