De Stellendamse buitenhaven. Op doordeweekse dagen ligt er slechts een enkele kotter aan de steiger.
De Stellendamse buitenhaven. Op doordeweekse dagen ligt er slechts een enkele kotter aan de steiger. Foto:

Zware klap dreigt voor Nederlandse vissers

STELLENDAM – De Nederlandse Vissersbond/VisNed voeren maandag spoedberaad met minister Carola Schouten over de situatie die is ontstaan als gevolg van de dramatische uitkomst van de stemming in het Europees Parlement over het elektrisch pulsvissen. Met een overgrote meerderheid van 402 tegen 232 stemmen oordeelden de parlementariërs in Straatsburg dat pulsvisserij verboden moet worden. Het slechtst denkbare scenario heeft zich voltrokken en dreigt een zware klap toe te brengen aan de Nederlandse visserijsector, die juist in de afgelopen 10 jaar grote bedragen investeerde in wetenschappelijk onderbouwde, innovatieve en duurzame uitvoering van het elektrisch pulsvissen.

Tekst: Jaap Ruizeveld/Foto's: Hans Villerius

Er heerst verslagenheid en onbegrip. Verbijstering en frustratie. De uitslag van de stemming in het Europees Parlement trekt diepe sporen in de visserijgemeenten. Als er zich de komende tijd geen veranderingen ten goede keren, is er geen toekomst meer voor deze vorm van visserij. In de eilandelijke vissershaven Stellendam peilden wij de stemming en deelden het onderwerp met Johan Baaij, manager Visserij-Innovatiecentrum en mede-eigenaar van de kotter Tholen 10, met Jaap Tanis, eigenaar van de schepen GO 38 en 48 en bestuurslid stichting EMK (Eendracht maakt Kracht) en portefeuillehouder (wethouder) Arend-Jan van der Vlugt van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Tussenstand                                                                                                                                

Minister Schouten spreekt van een 'tussenstand'. Zij is bereid om alles in het werk te stellen om een beter resultaat voor de Nederlandse (puls)visserij te bereiken. Dat moet dan vanaf nu gebeuren. Het Europees Parlement gaat met de stemuitslag in onderhandeling met de Europese Commissie en de Europese Raad van ministers. Het is bekend dat de Europese Commissie – onder strikte voorwaarden – voorstander is van het voortzetten van het wetenschappelijk onderzoek bij de pulsvismethode. Dit met het inwegen van de positieve aspecten duurzaam en innovatief, minder bodemberoering, minder ongewenste bijvangst en flinke besparing op stook(olie)kosten. Het uiteindelijk onderhandelingsresultaat (in triloog) geeft uitsluitsel over de nu verleende tijdelijke pulsontheffingen.

Lees verder op pagina 3.