Afbeelding
Foto:

Krantenbank Zeeland bestaat 10 jaar

Regio - Op 16 januari 2008 werd Krantenbank Zeeland gelanceerd. In samenwerking met gemeentearchief Schouwen-Duiveland werden toen de tien jaar daarvoor opgeheven Zierikzeesche Nieuwsbode en de nog oudere Zierikzeesche Courant aangeboden. Krantenbank Zeeland bevatte bij de start ongeveer 175.000 pagina's. In tien jaar tijd is dat gegroeid tot het een aantal van 2,16 miljoen pagina's. Daarmee behoort Krantenbank Zeeland tot de grootste vijf krantenbanken van Nederland. Ook het archief van Eilanden-Nieuws is vrijwel geheel te raadplegen via deze krantenbank. De link hiervoor is www.krantenbankzeeland.nl/periodicals/eni.

De opening werd in januari 2008 in het stadhuis van Zierikzee verricht door de directeur van de Zeeuwse Bibliotheek en de burgemeester van het eiland. Als openingshandeling zochten zij op hun eigen naam. Meteen verscheen een decennia oude foto, waarvan een van beiden het bestaan al vergeten was. Daarmee werd het belang van de inhoud en de mogelijkheden van de Krantenbank Zeeland meteen aangegeven. Duizenden onderzoekers en geïnteresseerden zouden volgen, want er wordt nu bijna geen boek meer over een Zeeuws onderwerp geschreven zonder raadpleging van Krantenbank Zeeland.

De site wordt momenteel dagelijks door circa tweeduizend bezoekers gebruikt. Dat zijn vooral Zeeuwse bezoekers, maar die komen soms ook uit Canada of Australië. Het unieke is dat de bezoekers vaak langer dan een kwartier op de site blijven, want bladeren door oude krantenberichten werkt verslavend. De afgelopen tien jaar bezochten niet minder dan 1,16 miljoen mensen de site en werden meer dan dertig miljoen pagina's bekeken. Dat was bij de start van het krantenbankportaal niet voorzien. Toen was het vooralsnog de vervanger van de gebruiksonvriendelijke microfiche; een zeer duurzame, maar ook moeizaam raadpleegbare fotodrager.

Inmiddels telt Krantenbank Zeeland 56 Zeeuwse kranten, waarvan de jaargangen veelal integraal raadpleegbaar zijn. Dat varieert van de eerste Middelburgsche Courant uit 1758 tot de recente jaargangen van de PZC, die in omvang met de meeste pagina's aanwezig is op de site. Ook kleinere en lokale kranten zoals de Volkswil, Domburgsch Badnieuws of het Noord-Bevelands Nieuws- en Advertentieblad maken onderdeel uit van de site. Van buiten Zeeland maakt ook Eilanden-Nieuws deel uit van de Krantenbank Zeeland.

Krantenbank Zeeland blijft vernieuwen. De interface van de pagina werd enkele jaren geleden volledig gewijzigd. Hierdoor werd het mogelijk veel nauwkeuriger te zoeken en meer dan een miljoen pagina's te hosten. Sinds begin dit jaar is de achtergrond van de site voorzien van de huisstijlkleuren van ZB.