Ewoud van der Wende, met de door hem gemaakte Flakkeese versie van het beroemde Monopolyspel.
Ewoud van der Wende, met de door hem gemaakte Flakkeese versie van het beroemde Monopolyspel. Foto:

Flakkees Monopolyspel, in één keer een bestseller

SOMMELSDIJK – "Tjoe, 't is wat! Hei je 't oak gehôord?" "Nee, wat doet 'r op?" "D'r is nôe toch eindeluk 'n Flakkeese edisie van 't Monepoliespel, je wéét wel!" "O dátte! Jae, dat ha'k oak gehôord. Of beter gezeid: gezîeje. Op Feesboek." "Jae. En d'r schîent kittig vraeg naer te wezen zeit! Ze kenne de bestelliengen haest nie voorblûuve. Mar jae, 't kost oak haest gêen drol: vûuf euro. En 't is netuurluk meraekels orzieneel!"

Tekst en foto: Hans Villerius

Zo ongeveer zou dezer dagen een conversatie op Goeree-Overflakkee eraan toe kunnen gaan, in het Flakkeese dialect vanzelf, over een nieuwtje dat momenteel best 'hot' is. De 16-jarige Ewoud van der Wende uit Sommelsdijk heeft een Flakkeese versie van het beroemde spel Monopoly gemaakt. En meteen nadat hij er ook een Facebookpagina voor aanmaakte, viel er een lawine bestellingen bij hem neer. Inmiddels ruim tweehonderd. Sommigen bestelden zelfs acht exemplaren tegelijk. Reden genoeg om eens even bij hem langs te gaan, want Ewoud zal er best een verhaal over kunnen vertellen. En dat kan hij, lees maar mee.

Verveling

"Ja, hoe kom je op zo'n idee? Eigenlijk een beetje uit vakantieverveling", geeft Ewoud desgevraagd aan. "Maar eigenlijk totaal niet om het ook als spel uit te gaan brengen. Dat kwam naderhand pas, toen het spel gemaakt was en het er best leuk uitzag".
Ewoud zit op het Grafisch Lyceum. Het maken van ontwerpen is één van de dingen die hij er leert en die hij ook heel graag doet. Vandaar dat hij er ook tijdens z'n vakantie mee bezig is geweest. De nodige computerprogramma's heeft hij ervoor tot z'n beschikking en op school is er een Productiehuis, met bijvoorbeeld de juiste printers om de gemaakte ontwerpen mee op papier te krijgen. Zo kwam het eerste exemplaar van Ewouds Flakkeese editie van het Monpolyspel tot stand. Om praktische redenen produceerde hij een spelbord dat dertig centimeter in het vierkant is. De prints van zowel spelbord als bijbehorende kaarten plakte hij op steviger vellen, zodat e.e.a. tijdens het spelen prima hanteerbaar is. En door de bescheiden omvang van het spelbord vraagt het niet zo veel ruimte op tafel.

Verflakkeesd

Zelf speelt Ewoud regelmatig Monopoly; thuis, maar vooral ook bij zijn grootouders in Ouddorp, waar het er dan in 't dialect aan toegaat. Zo kwam Ewoud op het idee om van dit spel een Flakkeese uitgave te maken. Van het feit dat ooit eerder zoiets al was verschenen en dat ook anderen een ontwerp voor een Flakkees Monopolyspel hebben liggen maar het niet zo zagen zitten dit ook uit te geven, daarvan was Ewoud niet op de hoogte. Hij claimt het idee dan ook niet als een unieke vinding van hemzelf, hoewel het toch vanuit z'n eigen brein opkwam. De uitvoering van zijn Flakkeese versie van het spel laat ook zien dat 't een geheel eigen gezicht is dat hij eraan gaf. Natuurlijk, de opzet van het spel is eender gebleven en in één oogopslag zie je dat er een Monopolyspel op tafel ligt uitgestald. Ook het kleurgebruik is identiek aan het origineel.
Maar wat verflakkeesd kon worden, zoals hij het zelf noemt, heeft hij daadwerkelijk zo gebracht, met uitzondering van de straatnamen. Maar de plaatsnamen, de teksten op de eigendomsbewijzen, op de kanskaarten en de algemeen fonds kaarten, nadere aanduidingen op het spelbord, ze werden allemaal in een Flakkees jasje gestoken. En waar mogelijk nog aangevuld met typisch Flakkeese gezegdes. Op het startvak staat bijvoorbeeld: 'Start. Gae noe mar!' En op het gevangenisvak: 'joe bint ienkel op bezoek. Maek je mar geen zurgen'. In het hoekvak met het autootje erin staat te lezen: 'Hier ken joe gratis staen. Jae, 't is meraekuls!' En in het vak met de politieagent erin: 'Gae direk' naer 't plisiebureau! Wa stae joe daer nog?'. En natuurlijk heet Middelharnis op het spelbord Menheerse, Herkingen is Haerken en Ooltgensplaat vanzelf De Plaete. En Goedereede heet er Goerie, zoals 'n echte Goereeër 't ook zegt. En vanzelf: Melissant kan er niet anders op vermeld worden dan als Geitedurp! Op de kanskaarten staat niet 'Kans' maar 'Kansie'. Dat verraadt misschien ook een lichte Ouddorpse invloed op de productie. En wat krijg je te zien wanneer je een kanskaart of een algemeen fonds kaart neemt? Dit bijvoorbeeld: 'Dacht joe geld te ontvange? Dat ken joe op je buuk schrieve! Betael 20 euries boete.' Of: 'Zo te zieje hangt joe tonge biena op'ie vessie! Slae mar 'n beurte over.' En: 'Joe bent geflits bie de verdraeide flitspaele nabie Goerie. Betael 80 euries boete! Laet 't nie nog es gebeure or!'. Of: 'Gae's omme! 3 plaetsen terug!' En: 'De bank had teveul geld van joe gekrege. Joe kriegt 200 euries terug! Buutegeweun!', terwijl een vergelijkbare geldteruggavekaart eindigt met 'Zuunig dr mee weze!'
De spelling van het Flakkeese dialect heeft Ewoud hoofdzakelijk op eigen intuïtie gehanteerd. "Ik heb op het internet wel een lijst met Flakkeese woorden gevonden, maar ik vroeg me af of iedereen dan nog zou begrijpen wat er bedoeld wordt. Daarom heb ik 't een eind geschreven zoals ik 't het dichtst vind liggen bij hoe de woorden klinken", legt hij uit.
Naast genoemde plaatsen op het eiland komen op het spelbord de spelers ook door Oude-Tonge, Stellendam en Dirksland, ze passeren vier busstations op het eiland en ook komen ze langs de haven van Stellendam, het Fort in Ooltgensplaat en het oude raadhuis in Middelharnis.

Paniek

Nadat Ewoud 's avonds voordat hij naar bed ging z'n creatie op Facebook had gezet, met de mogelijkheid een Flakkees Monopolyspel bij hem te bestellen, schrok hij zich de andere morgen wild: een stortvloed aan bestellingen kwam binnen. "Ik voelde gewoon echt iets van paniek: hoe moet ik dít gaan doen…? Want de hoeveelheid bestellingen was te groot om die in het Productiehuis van het Grafisch Lyceum te vervaardigen." Maar met gezamenlijke inspanning van huisgenoten en bekenden werd eraan gewerkt dat de eerste oplage van de bestellingen toch kon worden geproduceerd en dat daarvan afgelopen maandag van 's morgens acht tot 's avonds acht het eerste deel, zo'n 70 van de 120 exemplaren, bij hem aan huis kon worden afgehaald. Het restant is eind deze week klaar. In de achterkamer liggen dan ook stapels vellen gereed en wordt er non-stop papier gesneden en geplakt. Een heel arbeidsintensieve klus.

Bestellen weer mogelijk

Ewoud benadrukt dat zijn Flakkeese versie alleen het spelbord en bijbehorende kaarten betreft. "Alleen wat verflakkeesd kon worden", zo verduidelijkt hij. "Geld, pionnen, dobbelstenen, huizen en hotels zitten er dus niet bij. Dat zou ook niet gaan voor de vijf euro die ik vraag."
Omdat de aanvankelijke vraag naar het Flakkeese Monopolyspel veel te groot was voor de productiecapaciteit kon Ewoud heel wat bestellingen niet meer aannemen. Toch wil hij deze mensen niet teleurstellen. "Op mijn Facebookpagina geef ik zo gauw mogelijk aan wanneer er weer een nieuwe ronde komt en er dus opnieuw bestellingen gedaan kunnen worden. Dan kunnen mensen aan wie ik eerst 'nee' moest verkopen, toch worden geholpen. En natuurlijk ook alle andere belangstellenden."

Zie voor meer info www.facebook.com/Flakkeesmonopoly en http://flakkeesmonepolie.jouwweb.nl, of mail naar ewoudwende@gmail.com.