Met raad en daad

Een goed figuur slaan

Voor de sport die ik beoefen, heb ik een goed figuur nodig: een beetje gespierd. Ik heb thuis de apparatuur, ben al een half jaar aan het trainen, maar zie geen zichtbaar resultaat aan mijn spieren. Daar ik gehoord heb dat je spieren ook kwaad kunt doen door iets verkeerd te doen, is mijn vraag hoe ik moet trainen om wat breder te worden en welke voeding mij daarbij kan helpen.

Een bekende uitdrukking zegt: sport staalt spieren. Dit betekent dat men door goede oefeningen daadwerkelijk de spieren kan versterken. Dit kunt u mogelijk bereiken met de training die u nu thuis doet. Indien u echter ook de omvang van de spieren duidelijk wilt laten toenemen, dan kunt u beter een sportschool bezoeken die zich (ook) toelegt op het uiterlijk: bodybuilding. Hierbij behoort o.m. een uitgebalanceerd, eiwitrijk dieet.

Vocht verdrijven

Daar ik wat dikke voeten krijg, moet ik een vochtafdrijvend medicijn gebruiken. Ook zou bleekselderij kunnen helpen. Wanneer geeft die het beste resultaat, rauw of gekookt? En hoeveel mag je daarvan per dag gebruiken?

Het is inderdaad juist, dat bleekselderij een vochtafdrijvende werking heeft. Het doet er niet toe, of u het rauw of gekookt eet. De hoeveelheid moet u laten afhangen van de resultaten, die voor iedereen verschillend zijn. Om te voorkomen dat u 's nachts te vaak het bed moet verlaten, doet u er verstandig aan die bleekselderij overdag en niet 's avonds te gebruiken.

Theevlekken

In een gloednieuw tafelkleed kreeg ik verspreide theevlekken. Ik heb het, na vergeefse pogingen om die weg te krijgen, chemisch laten reinigen, maar je blijft de kleurverschillen zien. Wat nu te doen?

Ingedroogde theevlekken zijn moeilijk weg te krijgen. Hiervoor zijn vaak bijtende stoffen nodig en die tasten zowel de kleuren alsook het weefsel aan. Wilt u dgl. vlekken verwijderen, probeer het dan met een biologisch inweekmiddel. Daarna uitspoelen in lauw water en langzaam drogen in de wind. Bent u daarmee, of met het chemisch reinigen, niet tevreden, dan is er nog maar één oplossing en dat is: het gehele tafelkleed met thee te behandelen. De kleur is dan egaal, zonder tintverschillen.

Pompoenenpap

Mijn ouders kwamen uit Den Bommel en Ooltgensplaat. Daar werd vroeger (zoete) pompoenenpap gegeten. Is er bij u misschien een recept voor bekend?

Niet alle pompoenen zijn bruikbaar voor pap en koekjes. De meest bekende eetbare soorten zijn de courgette of courge, welke in de landen rondom de Middellandse Zee veel wordt gegeten, en de dwergpompoen, die in de Angelsaksische landen 'vegetable marrow' genoemd wordt. Van een grote kalebas kunt u ook een deel nemen. Voor de Zeeuwse pompoenenpap schilt u zo'n vrucht in de lengte. Snijd haar in stukjes en verwijder de pitten en het slijm. Kook de blokjes vruchtvlees met weinig suiker en kaneel tot pap van de gewenste dikte. Veel suiker hoeft er echt niet in, want de pap is al flink zoet. U kunt die pap ook laten afkoelen en dan gebruiken om meel mee aan te maken, waarvan u pompoenenkoekjes bakt zoals u andere koekjes van eigen deeg maakt. U kunt ze elke gewenste vorm geven, maar ze houden de eigenaardige smaak van de kalebassen. Desgewenst kunt u honing of kruiden aan het deeg toevoegen. Er worden in de huishoudens heel verschillende ingrediënten gebruikt, want wat de één lekker vindt, valt bij een ander wel eens minder in de smaak.