Jan Bezuijen bespeelt het orgel, op donderdagmorgen zijn belangstellenden welkom.
Jan Bezuijen bespeelt het orgel, op donderdagmorgen zijn belangstellenden welkom. Foto:

Van Vulpen-orgel in Ouddorpse Dorpskerk krijgt 'grote beurt'

OUDDORP - "Een kwalitatief fantastisch instrument, dat veel mogelijkheden biedt. Waarop het plezierig is te studeren en te spelen. Kortom; een prima orgel. In 1995 gebouwd door het gerenommeerde bedrijf Gebroeders Van Vulpen uit Utrecht. Een instrument dat, op voorwaarde dat het regelmatig en vakkundig goed wordt onderhouden, ook in een volgende eeuw de mooie klanken ter ondersteuning van de erediensten, concerten en andere bijeenkomsten kan blijven bieden". Aan het woord is Jan Bezuijen (63), organist in de Hervormde Dorpskerk aan de Ring in Ouddorp. Een kenner, want hij was zelf actief in de orgelbouw. En is niet alleen in Ouddorp, maar o.a. ook in de Hervormde Kerken van Goedereede en Stad aan 't Haringvliet een vertrouwd gezicht als organist.

Door Jaap Ruizeveld

Ik zocht hem donderdag op in de Ouddorpse Hervormde Dorpskerk. Een wekelijks moment waarin Jan Bezuijen op het genoemde Van Vulpen-orgel studeert en voor belangstellenden, volwassenen en ook schoolkinderen, graag tijd vrij maakt om hen het prachtige instrument in feite vanaf de orgelbank te tonen en hen informatief inwijdt over het 'koningsinstrument' het orgel. Op zich al een leerzaam en aan te bevelen genoegen. Aanleiding voor ons bezoek is echter een recente publicatie binnen genoemde kerkelijke gemeente, waaruit blijkt dat er op niet al te lange tijd groot onderhoudswerk aan het orgel verricht moet worden. Een zeer ingrijpende en veelomvattende activiteit. Afhankelijk van de mogelijkheid van planning bij de orgelbouwer, gericht op het laatste kwartaal van dit jaar/begin 2019.

Offertes

Jan Bezuijen vertelt dat er in de afgelopen jaren diverse verbouwingen in ruimten van de Dorpskerk zijn uitgevoerd. " Daarbij kwam veel stof vrij en dat heeft zich ook in het orgel opgehoopt. Gedegen onderhoud is nu aan de orde. Er zijn offertes gevraagd bij twee gelijkwaardige orgelmakers. Gebroeders Van Vulpen leverde de beste voorwaarden en dat betekent dat het orgel op basis van de offerte helemaal schoongemaakt wordt. Alle pijpen en tongwerken worden van de laden gehaald, gereinigd en op intonatie nagezien. Vervolgens zullen de pijpen en de tongwerken worden teruggeplaatst en afrondend worden gestemd. Eén balg wordt van nieuw runderleer voorzien. De windmachine krijgt een toerentalregelaar. Hierdoor zal er in de kerkruimte vrijwel geen geluid meer van de motor van de windvoorziening worden gehoord.

Blijft in functie

"Omdat de onderhoudswerken zich over vele weken zullen uitstrekken, worden er afspraken gemaakt over de stapsgewijze invulling en uitvoering van het werk. Dit is belangrijk, omdat gedurende genoemde fase begeleiding en ondersteuning van het orgel bij de wekelijkse erediensten en overige bijeenkomsten zo functioneel mogelijk gewaarborgd dient te zijn. Niet met de optimale klanken, iets beperkt, maar toch". Na een pauzemoment waarin de organist op de verschillende bouwniveaus een inkijkje geeft in de vele kasten van het pijpwerk, duikt Bezuijen, na een algemene beschouwing, nog even in de geschiedenis.

Nederigheid

"In de meeste kerken staat een orgel. Deze instrumenten zijn zeer verschillend en je kunt wel zeggen dat er geen twee dezelfde zijn. Door de eeuwen heen zijn er talrijke orgels gebouwd. Kleine en grote instrumenten. Ieder met z'n eigen klankidioom, dat bepaald werd door de smaak van die tijd. Daarbij lettend op de grootte van de kerk en de beschikbare geldmiddelen. Een uitstraling van 'nederigheid'. Een en ander gold toen ook voor de Ouddorpse kerk. In het eerste deel van de 20e eeuw stond er een klein orgel. Ik meen te herinneren dat het om dertien registers ging. Omdat mijn opa er speelde, ging ik regelmatig met hem mee. Het was een prima orgel van een gerenommeerde orgelbouwer. In de zestiger jaren werd voor een twee keer zo groot nieuw orgel (26 stemmen) gekozen. Het bleek niet alleen in keuze, maar ook in orgelbouw geen gelukkige beslissing. Na een wel heel korte levensduur moest er in 1995 al een ander orgel komen. Toen is gekozen voor een orgel van een goede kwaliteit. Een instrument met 37 sprekende stemmen en 2526 pijpen, gebouwd door de al eerder genoemde befaamde Nederlandse orgelmaker Gebroeders van Vulpen uit Utrecht", besluit Bezuijen zijn bespiegeling. Tijd om weer naar de kerkzaal af te dalen, met de prachtige klanken van het lied 'Groot is Uw trouw, o Heer' in het gehoor.

Kijkje nemen

Wil men op donderdagmorgen eens een kijkje nemen bij Jan Bezuijen op de orgelbank in de Hervormde Dorpskerk aan de Ring in Ouddorp? Hij nodigt u van harte uit. De kerk is dan meestal via De Morgenster bereikbaar.

Het Van Vulpen-orgel.