Andere vragen

Onlangs werd er een symposium gehouden over de Dordtse Leerregels. Een van de sprekers benadrukte dat hij niet zoveel had met deze belijdenis van onze kerk, omdat jongeren vaak andere vragen hebben. De spreker vond daarom het bestuderen van de Dordtse Leerregels niet zo belangrijk. Laten we over die andere vragen even nadenken.

In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat we vragen hebben. Er zijn helaas mensen die zo passief zijn, dat ze eigenlijk amper nog vragen hebben over het leven en bijvoorbeeld ook over de Bijbel. Door onze cultuur zijn een heleboel mensen zo passief geworden, dat ze eigenlijk niet veel behoefte meer hebben om nog over dingen na te denken. Dat is een ernstige ontwikkeling en daarom is het goed als er vragen worden gesteld. We kunnen in de kerk en ook in de ontmoeting met elkaar het stellen van vragen niet genoeg benadrukken. Het is geen best teken als mensen geen vragen meer hebben. Dus wat dat betreft is het goed dat er vragen worden gesteld.

In de tweede plaats is het natuurlijk belangrijk welke vragen er precies worden gesteld. Er zijn tal van vragen die veel worden gesteld, maar die ten diepste weinig betekenis hebben. Wat is een smartphone? Wat zijn bitcoins? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar ook als het gaat over de godsdienst zijn er een aantal vragen die wel worden gesteld, maar ten diepste niet zo belangrijk zijn. De vraag of God bijvoorbeeld bestaat, is ten diepste eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. In de Bijbel komt die vraag eigenlijk amper aan de orde. De Bijbel gaat er eigenlijk zonder meer vanuit dat God er is. Wij kunnen dus de vraag over het bestaan van God wel stellen, maar vanuit de Bijbel gezien gaat het niet om een belangrijke vraag. Beter is het om te vragen Wie God eigenlijk is. Wij belijden de drie-enige God. Dat is de God Die Zich in de Bijbel bekendmaakt. Dat is ook de God Die geloof vraagt als we Hem willen leren kennen. Zonder geloof is het onmogelijk God te behagen.

In de derde plaats is het natuurlijk van belang om goede vragen te stellen. Wat zijn eigenlijk goede vragen? We zouden bijvoorbeeld de Bijbel eens open kunnen doen. Paulus somt in de brief aan de Romeinen heel wat goede en belangrijke vragen op. Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld hoe wij het oordeel van God zullen ontvlieden (Rom. 2:3). Een andere belangrijke vraag is of wij weten dat Gods goedertierenheid ons tot bekering leidt (Rom. 2:4). En Paulus zegt tegen de Joden: "Leert gij uzelf niet?"(Rom. 2:21). Zo kan ik nog wel even doorgaan met het aanreiken van allerlei belangrijke vragen die we in de Bijbel vinden. Maar wij hebben vandaag andere vragen. Dat zou best kunnen, maar in de Bijbel staan wel de vragen die van belang zijn bijvoorbeeld voor het heil van onze ziel. Kijk, of wij andere vragen hebben is natuurlijk niet zo belangrijk. Het gaat er om of wij Bijbels gezien de goede vragen stellen. En in dat licht zouden we ook de belijdenis van onze kerk moeten zien. Het gaat in onze belijdenis om belangrijke en Bijbelse vragen. Het tekent het verval als wij kennelijk andere vragen belangrijker vinden dan die de Bijbel ons stelt.

Het kan dus best zijn dat sommige jongeren andere vragen hebben dan in onze Dordtse Leerregels aan de orde komen. Maar de vragen en de antwoorden van de leerregels zijn wel de Bijbelse vragen en antwoorden. En laten we daar maar stevig aan vasthouden. Ooit zei een bekend theoloog: "De eenvoudige Heidelberger, houd daar aan vast." Vandaag de dag zouden we kunnen zeggen: "De Dordtse Leerregels, laten we daar aan vasthouden."

Ds. W. Visscher