Sfeerbeeld van wonen in Eerste Bekading.
Sfeerbeeld van wonen in Eerste Bekading. Foto:

Wonen op een Flakkeese terp, midden in de natuur

GOEREE-OVERFLAKKEE – Wonen in de natuur is in Nederland niet voor veel mensen weggelegd. Een boswachter, iemand die op een landgoed woont of aan de rand van een plaats als Zeist of Huijbergen, dat is het wel zo'n beetje. Maar dat gaat veranderen: niet ver van het Haringvliet, ter hoogte van Middelharnis, komen vijfentwintig tot veertig woningen in de natuur. De eerste belangstellenden hebben zich al gemeld.

Door Kees van Rixoort

Het plan is een onderdeel van de gebiedsontwikkeling van de noordrand van Goeree-Overflakkee. De provincie Zuid-Holland, de gemeente, het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, het waterschap Hollandse Delta en de in het gebied gevestigde agrariërs werken samen om het aanleggen van nieuwe natuur en recreatieve voorzieningen, het opwekken van windenergie en dus wonen mogelijk te maken. Ook agrarische structuurverbetering – aankopen en ruilen van grond – en de aanleg van een zoetwaterkanaal vallen eronder.

Voor de realisering van het zoetwaterkanaal, een compenserende maatregel voor het op een kier gaan van de Haringvlietsluizen, is veel grond afgegraven. Die is gebruikt om een terp te maken in het gebied dat Eerste Bekading heet. De verhoging in het landschap ligt even ten westen van het havenkanaal van Middelharnis. Op de terp, die vijf hectare groot is, is straks wonen in de natuur mogelijk.

Innovatief woonconcept

Wethouder Daan Markwat (SGP) spreekt over een "innovatief woonconcept". "Echt uniek. Er zijn hier en daar in Nederland wel wat woningen op historisch gegroeide natuurlocaties, maar hier hebben we het over wonen in nieuw aangelegde natuur. Wat dit woonconcept ook uniek maakt is dat de bewoners met elkaar gaan zorgen voor het beheer van de natuur. Ze kunnen dat zelf doen of er een organisatie als Staatsbosbeheer voor in de arm nemen, maar ze zijn er wel verantwoordelijk voor."

De nieuwe natuur in de Eerste Bekading is 27 hectare groot. Door het gebied loopt het zojuist aangelegde zoetwaterkanaal, dat door natuurlijke oevers een passend onderdeel is. Er komt een fietspad, deels over de dijk, richting Stellendam, waar naast de Scheelhoek nog meer nieuwe natuur komt. Ook wandelen, door de natuur struinen, en een mountainbikeroute zijn straks opties. Wethouder Markwat is positief over die recreatieve ontsluiting: "We realiseren hier natuur met geld van ons allemaal, dus dan mag ook iedereen het beleven en ervan genieten."

Terug naar de woonterp en de plannen daarmee. Volgens Markwat vormen die een impuls voor Goeree-Overflakkee als woongebied, ook voor nieuwe bewoners. "Wonen op een prachtige locatie met uitzicht op het Haringvliet, dat is heel bijzonder. Restricties zijn er ook: je woont in de natuur, dus van een prachtig aangelegde tuin zal geen sprake zijn."

Geen villawijk

De wethouder benadrukt dat het geen villawijk in het buitengebied wordt. "Nee, geen wijk voor de happy few. Ook mensen die wat minder financiële middelen hebben moeten hier kunnen wonen. Er komen dus verschillende typen woningen, die allemaal duurzaam zijn. Met maximaal veertig woningen op 2,6 hectare heb je gemiddeld duizend vierkante meter. Dat is behoorlijk ruim. Huurwoningen? Waarom niet."

De gemeente en de andere 'gebiedspartijen' hebben daar invloed op, want zij besluiten uiteindelijk welke ontwikkelaar de woonterp voor eigen rekening en risico gaat bebouwen en inrichten. De openbare verkoopprocedure is op 6 december gestart. Markwat: "Op basis van de ingediende visies nodigen we maximaal acht geïnteresseerden uit voor een gesprek met een beoordelingscommissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van de provincie Zuid-Holland, de gemeente, het Wereld Natuur Fonds en Natuurmonumenten. Daarna selecteert de commissie vier marktpartijen die in de volgende fase kunnen aangeven hoe ze de ambities willen invullen op die locatie. De partij die dat het beste doet, rekening houdend met de toewijzingscriteria, kan aan de slag. Denk daarbij aan duurzaamheid, materiaalkeuze, inpassing in het gebied. Het gaat pertinent niet om de hoogst mogelijke verkoopprijs, want de grondprijs ligt vast en is dus voor iedere gegadigde gelijk."

Verrassen

Daarna gaat de planologische procedure van start. "Ik hoop dat we in 2019 kunnen beginnen met het bouwrijp maken van de terp en het bouwen van de woningen. Dan is de terp ook ingeklonken", zegt de wethouder. Tot slot geeft hij aan zeer benieuwd te zijn naar de ideeën waarmee de ontwikkelaars komen. "Ik laat me graag verrassen."

Luchtfoto van de Eerste Bekading.