De bouw van de landbouwschuur vordert gestaag.
De bouw van de landbouwschuur vordert gestaag. Foto:

Stichting Onderlinge Zorg Oekraïne blikt terug op 2017

GOEREE-OVERFLAKKEE - Met hulp van de vele donateurs kon Stichting OZO ook in het afgelopen jaar veel humanitaire hulp verlenen in het Westelijk Karpatengebied in Oekraïne. Deze hulp was alleen maar mogelijk door de bijdrage van de vele donateurs en sponsoren. Daarom geeft de organisatie hieronder een korte terugblik op het afgelopen jaar.

In 2017 werden er drie werkbezoeken gebracht door een aantal Hollandse OZO-medewerkers. Voor alle werkbezoeken kon gebruik gemaakt worden van een transportbus van een sponsor op Goeree-Overflakkee, zodat er in combinatie met de grote OZO-kar weer vele goederen meegenomen konden worden naar Oekraïne. Bij deze goederen moet u denken aan een enorme veelzijdigheid van spullen, zoals gesponsord incontinentiemateriaal, warme kleding, medische- en tandartsmaterialen, maar bijvoorbeeld ook gebruikte brandweeruitrustingen en tweedehands fietsen. Tijdens de werkbezoeken werden de belangrijkste speerpunten van Stichting OZO opnieuw onder de loep genomen. En werd de voortgang van de diverse projecten met de Oekraïense medewerkers besproken. Sommige projecten werden afgesloten, andere projecten werden uitgebreid en er werd gekeken naar de mogelijkheden om nieuwe projecten te beginnen.

Gedurende de werkbezoeken werden wij er telkens weer bij bepaald hoe zwaar de Oekraïense bevolking het heeft. Geplaagd door armoede, achterstanden en gebreken zijn velen niet (meer) in staat om zichzelf te onderhouden. Vooral de kinderen en ouderen, de kwetsbaren onder de bevolking, hebben het erg moeilijk. Zo zag men tijdens werkbezoeken ouders die hun kinderen geen eten konden geven. Een oud echtpaar in een vervallen koud onderkomen, omdat de energieprijzen de laatste jaren vervijfvoudigd zijn. Een vrouw aan bed gekluisterd, omdat zij geen geld heeft voor een medische ingreep. Infrastructuur die zienderogen achteruit gaat vanwege gebrek aan geld en mankracht. Pensioenen en lonen die niet langer toereikend zijn, omdat het geld slechts één derde waard is ten opzichte van een paar jaar geleden. Er is dus veel nood en verdriet onder dit volk.

De Stichting is heel dankbaar voor de betrokkenheid van de Nederlandse donateurs, waardoor Stichting OZO in 2017 met de geschonken giften kon zorgen voor continuïteit van de projecten. Zo mochten er het afgelopen jaar bijna 30 ouderen verzorgd worden in verzorgingshuis Rehoboth, waar ze mogen genieten van hun oude dag, na een leven vol van armoede en zorgen. Een plaats waar ze zich niet hoeven af te vragen of er voedsel voor de volgende dag zal zijn. Waar een arm om een oude schouder geslagen wordt als de noden van het leven zwaar drukken. De meest vitale bewoners vullen de dag met wat handwerken, lezen, het personeel een helpende hand bieden in de groentetuin of de keuken en het helpen van minder valide bewoners. Het overgrote deel van de bewoners neemt deel aan de dagelijkse dagopening. De leidinggevenden of bewoners verzorgen dan bij toerbeurt een overdenking uit Gods Woord, zodat ook hier stil gestaan en gesproken mag worden over het Evangelie. Een aantal bewoners is ziek of zelfs ernstig ziek. Zij werden verpleegd door de vakbekwame zusters en indien nodig bezocht door een medisch specialist. Een tweetal bewoners overleed in het afgelopen jaar en werd begraven in hun eerdere woonplaats. In de leeggekomen kamers vonden nieuwe bewoners hun thuis, blij met een plaats in het verzorgingshuis.

Adoptie

Een deel van de bewoners van Rehoboth wordt intussen financieel geadopteerd door Hollandse sponsors. "Dit financieel adoptieproject loopt nog niet zo heel lang, dus willen wij dit graag onder uw aandacht brengen. Mocht u geraakt zijn door de vele zorgen van de ouderen en wilt u ons meehelpen om deze mensen een goede oude dag te bezorgen, dan is het nog mogelijk om een oudere financieel te adopteren", aldus het stichtingsbestuur. Gedetailleerde informatie hiertoe is te vinden op de website van Stichting OZO. "Wij kunnen u verzekeren dat de ouderen zeer dankbaar zijn voor de financiële hulp die u hen biedt, maar ze zijn ook erg blij met de aandacht en het contact wat er gelegd wordt met Hollandse sponsors, door middel van kaarten en andere postuitwisseling".

Met zowel financiële hulp van een Hollandse christelijke instelling als die van particulieren, was het opnieuw mogelijk om in het afgelopen jaar christelijke lectuur aan te schaffen en te verspreiden onder de bevolking. Denk hierbij aan het geven van een Bijbel bij de voltrekking van een huwelijk, of een kinderbijbel voor ouders die hun kind ten doop houden. Maar ook een grootletter Bijbel voor ouderen die moeite hebben om het gewone schrift nog te kunnen lezen. Daarnaast was er financiële ruimte om de kinderen die de zondagsschool bezochten een kinderkleurbijbel te geven, waaruit en waarin gewerkt werd. Op deze manieren mocht er bijgedragen worden aan de verspreiding van het Evangelie, zodat ook in dit gedeelte van Gods koninkrijk gezaaid werd.

Na het deels verwerven van de benodigde financiële middelen, kon er in 2017 een aanvang gemaakt worden met de bouw van een nieuwe opslagschuur achter verzorgingshuis Rehoboth. Deze opslagschuur is van groot belang om in de wintermaanden de landbouwmachines te kunnen stallen, maar zal vooral dienen als vorstvrije opslagplaats voor de geoogste landbouwproducten. De producten kunnen dan op een later tijdstip van het jaar verkocht worden, zodat er betere financiële resultaten te behalen zijn. Het geld wat verdient wordt aan deze producten, komt direct ten goede aan de andere OZO-projecten, wat deze opslagschuur zo belangrijk maakt! Ondertussen is het betonwerk van de schuur klaar en hoopt men het gebouw het komend voorjaar van een dak te voorzien. Verwacht wordt dat na verdere afwerking van de schuur deze dan op tijd in gebruik kan worden genomen als opslag van de oogst in 2018.

Veel gezinnen konden het afgelopen jaar weer geholpen worden door middel van het voedselproject. Vooral de allerarmsten en zij die niet zelf in hun voedsel konden voorzien werden door Stichting OZO op vaste tijden voorzien van een groot voedselpakket. Daar in de zomerperiode veel gezinnen in hun eigen onderhoud kunnen voorzien door kleine privé-groentetuintjes, is dit in de winter nauwelijks mogelijk. Mede dankzij de hulp van de predikant en diaconie uit het naburige dorp Kisdobrony, kon Stichting OZO voor velen het verschil maken tussen verhongeren en overleven.

Ook dit jaar was het mogelijk om niet alleen het brandweerkorps van Nagydobrony, maar ook een aantal korpsen in de omgeving te helpen met vele in Holland verkregen materialen. Verder verzorgde een bevlogen OZO-sponsor tijdens zijn gastbezoek diverse oefeningen, uitleg bij geschonken materialen en een grote dosis kennisoverdracht voor de diverse korpsen.

De polikliniek in het centrum van het dorp Nagydobrony kon voorzien worden van diverse vanuit Holland meegenomen medische apparatuur en medicamenten. Daar deze polikliniek fungeert als medische post voor een flink gebied, kunnen er op deze manier heel veel mensen geholpen worden. De dankbaarheid van geholpen patiënten is altijd weer ontroerend.

"Het voorgaande geeft alle reden om dankbaar terug te zien op het jaar 2017 en wij willen onze dank opzenden tot God, Die alle dingen bestuurde en Zijn zegen gaf op het werk wat gedaan mocht worden. Daarnaast danken wij alle donateurs voor het vertrouwen in Stichting OZO en voor alle hulp die u ons gegeven hebt. Uw hulp, op welke wijze dan ook, heeft het mede mogelijk gemaakt dat wij als stichting konden klaarstaan voor mensen in noodsituaties en voorzien in eerste levensbehoeften, ongeacht afkomst of levensovertuiging. Samen hebben we levens gered, pijn verzacht en mensen in een crisis geholpen. Uw steun was van grote waarde. Dank u wel! Graag roepen wij u op om ook in het jaar wat voor ons ligt Stichting OZO te (blijven) helpen met het vele werk. Uw steun is en blijft hard nodig!

Namens alle Oekraïense en Hollandse medewerkers wensen wij u een gezegend en voorspoedig 2018".

Op www.stichting-ozo.nl vindt u gedetailleerde informatie over alle projecten van Stichting OZO, informatie betreffende de financiële adoptie van ouderen, actuele nieuwsberichten en hoe u ons kunt helpen.

Brandweermateriaal werd in dankbaarheid ontvangen.
Bewoners van Rehoboth.
De mensen van Stichting OZO komen veel armoede tegen.
Er worden veel voedselpakketten uitgedeeld.